Danas je Federerov dan!

Autor: Janko Glavonjić
petak 08.08.2014.
17:11
Izvor: Sportske.net

Rodžer Federer danas puni 33 godine. Najbolji teniser svih vremena trenutno nastupa na masters turniru u Torontu, gde je jučerašnjom pobedom nad Čilićem obezbedio plasman u četvrtfinale.

Beta/AP Photo/The Canadian Press, Frank Gunn
Beta/AP Photo/The Canadian Press, Frank Gunn

Povezane vesti

Rodžer Federer je najbolji teniser svih vremena. Njegova dostignuća su još veća ako uzmemo u obzir da igra u vreme Nadala i Đokovića, koji predstavljaju takođe tenisere koji spadaju u najuži krug najboljih u istoriji ove igre.

Ova trojka je odigrala najviše međusobnih mečeva u istoriji tenisa, i jedina stavka u briljantnoj Federerovoj karijeri koja ne ide u prilog mišljenju da je najbolji teniser ikad su njegovi mečevi protiv Španca Rafaela Nadala, koji je jedini koji dominira u mečevima protiv Švajcarca.

Ipak, njegova dostignuća ga stavljaju ne samo na pijedestal tenisa, već možda i sporta uopšte, pošto se retko sreće sportista koji je više od 10 godina na samom vrhu, ili jako blizu njega.

Da bi nabrojali sve rekorde koje Federer drži, morali bi da napišemo omanju knjigu, pa ćemo samo pomenuti one najvažnije: Federer je teniser sa najviše osvojenih Gren Slem titula u istoriji tenisa - 17, a prate ga Sampras i Nadal sa po 14. Takođe, Švajcarac ima najviše finala (25), najviše uzastopnih finala (10), najviše uzastopnih polufinala (23) i najviše uzastopnih četvrtfinala (36), serija koja je prekinuta na Vimbldonu, na kojem ima čak 7 titula, porazom od Stahovskog u drugoj rundi 2013.

Federer ima 302 nedelje na prvom mestu ATP liste, što je takođe rekord, jedini je u istoriji tenisa koji ima preko 60 pobeda na svakom Gren Slem turniru, a takođe ima i ukupno najviše pobeda (267).

Sve ovo jasno govori u prilog Federerovoj veličini. Njegovi fanovi ga obožavaju zbog jednostavnog stila igre, koji je tako lep za oko, a takođe i zbog njegove ekonomičnosti, što mu i omogućuje da tako dugo traje.

Federer od danas ima 33 godine, i neizbežno je da se čas njegovog povlačenja približava. Ipak, i ove nedelje u Torontu Federer pokazuje da je i dalje pretendent na najveće titule i jako ozbiljan rival svima.

Švajcarac je i otac četvoro dece (dva puta je dobio blizance), nije sklon skandalima kao mnogi drugi poznati sportisti i drugi ljudi iz sveta džet seta. Mi mu želimo da što duže traje i oplemenjuje tenis kao igru, za čiji je razvoj i popularnost veoma zaslužan.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke