Alarmantno - Hoće li Nole dočekati 2017. godinu na vrhu ATP liste?

Autor: Mihajlo Vidojević
nedelja 16.10.2016.
13:07
Izvor: Sportske.net

Nova titula kojom se Endi Marej okitio na Mastersu u Šangaju znači i smanjenje razlike između prvog i drugog na ATP rang listi, a loša forma Novaka Đokovića ostavlja Britancu prostor da napadne tron do kraja godine.

Beta/AP Photo/Andy Wong
Beta/AP Photo/Andy Wong

Povezane vesti

Srpski teniser Novak Đoković kompletirao je još jednu nedelju na vrhu ATP rang liste i to je pozicija na kojoj će najbolji na svetu ostati barem do početka završnog Mastersa u Londonu.

Prvi pratilac najboljeg na svetu Endi Marej u nedelju je stigao do pete titule na ATP turu u sezoni na izmaku, a kako je u Šangaju preuzeo trofej od Novaka Đokovića koji je ispao u polufinalu bodovna razlika na ATP rang listi između pomenute dvojice dodatno će biti umanjena.

Na sutrašnjoj rang listi Novak Đoković će imati 12.900 bodova, dok će Endi Marej stići do petocifrenog broja bodova, odnosno do brojke od 10.485 bodova! To znači da će prednost Novaka Đokovića u odnosu na Endija Mareja, dva turnira pre kraja sezone, iznositi svega 2.415 bodova.

To što je Novak Đoković ostao bez 500 bodova zbog povlačenja sa turnira u Pekingu, ali i bez dodatnih 640 zbog ispadanja u polufinalu Mastersa u Šangaju, dodatno je povećalo šanse da Endi Marej preskoči Srbina na vrhu ATP liste do kraja tekuće godine!

Šta Novak Đoković i Endi Marej brane do kraja godine?

Srpski teniser brani titule na Mastersu u Parizu i završnom Mastersu u Londonu, što će reći 2.300 ATP bodova!

Sa druge strane, Endi Marej brani 800 ATP bodova pošto je prošle godine u Parizu stigao do finala (izgubio od Novaka) i dobio samo jedan meč grupne faze na Mastersu u Londonu. Pored toga, Marej će učestvovati i na turniru u Beču koji vredi 500 ATP bodova.

Ukoliko Endi Marej do kraja godine osvoji titule na turniru u Beču, Mastersu u Parizu, i završnom Mastersu u Londonu, ali pod uslovom da u Londonu dobije sve mečeve, Britanac će godinu završiti sa 12.685 ATP bodova.

Činjenica je da Novak Đoković i dalje zavisi isključio od sebe i da bi sa dva osvojena trofeja ili čak jednim trofejem i jednim plasmanom u finale osigurao ostanak na vrhu ATP liste bar do kraja godine.

Jasno je, međutim da Endi Marej igra u boljoj formi i da će u slučaju da osvoji oba turnira do kraja godine biti na pragu preuzimanja vrha ATP rang liste od Novaka Đokovića.

Posle Mastersa u Parizu kalkulacije će biti potpuno jasne ali je sve izvesnije da Novaku Đokoviću u slučaju da Marej uzme tri titule neće biti dovoljan ni plasman u dva finala što bi bio najbolji mogući rezultat u takvoj situaciji.

Verujemo, međutim, da će Nole već u Parizu odbraniti 1.000 bodova i da će završni Masters u Londonu dočekati sa prednošću od makar 1.915 bodova.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

8 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
prike
Monday, 17.10.2016
09:46

Ево овако... Под један: Ако је ово повратак на уживање у игри, онда је боље да се томе више не враћа. Под два: Све је то лепо, Ноле је наш цар, најбољи спортиста балкана свих времена, један од најбољих тенисера свих времена... Али постоји и нешто негативно у његовом ставу о чему сви ћуте и нико, ни обичан свет, а поготову медији не желе или не смеју да проговоре. А то је да колико год смо се сви радовали сваком његовом трофеју и успеху, толико нас на неки начин све кажњава кад му не иде. Оног јадног Вајду малтретира и само што га не вређа у току самих мечева, како ли је тек кад остану сами након пораза не могу ни да замислим. По свему судећи Бекер није спреман да трпи тако нешто, а видимо шта се догађа с његовим резултатима од када нема Немца. Игра му је тренутно на полуаматерском нивоу у свим сегментима и само захваљујући повременим бљесковима, искуству и стварно никад слабијој конкуренцији, успева да долази до завршница турнира, али све теже и скоро увек је на ивици пораза. А колико је тренер битан доказ је и онај мусави Лендл, јер кад год он спрема Марија, овај игра к'о луд. Дакле, Ноле мора да престане да нас све кажњава и да се понаша као размежено дерле, већ као што сам рече да пронађе нови мотив за рад. Да подвуче црту на досадашњу брилијантну каријеру, пронађе правог тренера, и крене са дебелим радом. Једино тако и само тако моћи ће да се врати на старе стазе, сви знамо да има квалитет. Ето... Ја реко' оно што многи мисле а некако је табу-тема дирнути у нашу спортску икону, па сад... лупајте ми минусеве слободно, али то неће променити nствари набоље.

avatar
magister
Sunday, 16.10.2016
19:35

Novak Đoković je zaista div. I sportski i ljudski. Toliko veštine, inteligencije, vrednog rada, humanosti, snalažljivosti kod medijskih zavrzlama, vedar, duhovit... Problem je što je toliko dugo samo pobeđivao da je navikao ceo svet na to, tako da sad, kad izgubi, što jeste normalno, ni svet, a ni on sam ne mogu to tek tako da prihvate. Njegovo razmišljanje šta je prioritet, a šta ne je odlično, jedino što nije sebe umeo u to da uveri. A bilo bi sjajno da se okrene samo radosti u igri, pa šta bude. Toliko je već postigao, a možda dođe i na sam vrh svih vremena. A pre će dotle stići kroz igru iz radosti nego kroz stres. To mu želim iz sve snage. Igraj se Nole i neopterećuj se.

avatar
Play Fair Today
Sunday, 16.10.2016
15:58

Mnogo pridajete znacaju to koliko iz turnir u turnir bodovna prednost biva veca (Ili sve manja) .. nije smak sveta ako Murray i dodje na vrh, igra najbolji tenis trenutno.. ali ne znaci i da ce tu dugo ostati. Nole jednostavno brani veliki broj bodova, sve sto izgubi znaci da ce vec sledece godine imati prilike da povrati.. a godinama osvajati sve u nizu je prosto nemoguce.

avatar
Markocc
Sunday, 16.10.2016
15:25

Djoković posle Rolan Garosa više nije isti igrač. Koliko god nam je svima drago što je osvojio konačno, mislim da kojim slučajem nije osvojio Pariz, uzeo bi i Olimpijadu i Vimbldon i US open ili makar dva od ta tri turnira. Mada nema se njemu šta zamjerati, osvojio je toliko da se ne mora više dokazivati.

avatar
Sad il\' nikad!
Sunday, 16.10.2016
14:41

Nece Marej da igra ovako jos dugo, a kada padne , pasce na pocetku turnira u to sam siguran.

avatar
Sportski Paćino
Sunday, 16.10.2016
14:10

Nadajmo se da hoce!nJedino sto mi mozemo da uradimo je da nastavimo da ga bodrimo!!!

avatar
Nemanja K Xavi
Sunday, 16.10.2016
14:00
avatar
admini-retardi
Sunday, 16.10.2016
13:23

Ma ima da se vrati Nole i ponovo ce drati sve redom.Dobro je sto se ovo desilo pred sam kraj sezone,imace uskoro pauzu i dovoljno vremena da se oporavi.Bitno je samo da ostane prvi do kraja godine,verujem da ce posle sve biti kako treba.