Prštalo na sve strane - Puna bolnica posle ''Firentinskog kalča''!

Autor: Darko Mitrović
subota 10.06.2017.
22:09
Izvor: Sportske.net

Može li brutalnije?

EPA/ANSA/MAURIZIO DEGL INNOCENTI
EPA/ANSA/MAURIZIO DEGL INNOCENTI

Povezane vesti

U XIV i XV veku, u Italiji, u Firenci, igrala se neka vrsta fudbala koja se zvala ''Firentinski kalčo'', a sećanje na taj sport održava se i danas.

Naime, godinama se ispred Bazilike Santa Kroče u centru Firence održavaju mečevi ''Firentinskog kalča'' i ova vrsta sporta je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija grada.

Radi se o kombinaciji fudbala i borilačkih veština, svaki tim je sastavljen od 27 igrača koji su rođeni Firentinci. Meč traje 50 minuta i za to vreme  svaki tim pokušava da postigne što više poena. Golovi se postižu ili šutiranjem ili prenošenjem lopte preko gol linije koja je duga koliko i cela strana igrališta.

Teško je, dakle, proći bez povreda, a i današnje informacije iz Firence govore da je u najnovijem meču povređen veliki broj aktera i da je lokalna bolnica puna učesnika ''Firentinskog kalča''.



Ne propustite

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Saturday, 10.06.2017
22:55

Ljudi, obozavam Italiju, cesto putujem tamo. 2012e sam bio desetak dana u Firenci sredinom juna, i jedan lokalni lik me je savetovao da obavezno odem i odgledam to. Ja rekoh sebi,a sto da ne? Platio kartu za nesto sto ne znam sta je 25 evra, mislio ziv cu se pojesti. Odoh ja, secam se oko 30 i kusur stepeni, dva rivalska dela grada ciji su centri trgovi Santa Marija(crvena boja) i Bazilika Santa Kroce(plava boja). Oko mene neki nabildovani, tridesetak njih, istetovirani tipovi, sa bakljama, Sever je obicno jagnje u odnosu na njih, sakupilo se na improviyovane tribine barem 5 hiljada firentinaca, naglasavam iskljucivo firentinaca. Prozori svuda oko bazilike puni ljudi, puni krovovi. Sve cetiri tribine palile pred pocetak ( IZVINI BORISE) dresove Juventusa. Kako ih tu mrze, neopisivo je i jezivo. Zatim na vrucini od 30 C pocinje spektakl, oko 100-150 ljudi obuceni u arhaicne metalne oklope, slemove, pravi neku vrstu sleta i pocasti Firentinskom Kalcu, i to traje pola sata. Zatim dolaze gomila kola HP ( iybrojao sam ih 8) i smeker Lucano Spaleti daje pocetni udarac. I onda...I onda lopta ne postoji, par njih nesto pokusava, dok otprilike se njih 30-ak najkrvavije tuce. Pritom likovi koji su na terenu su profesionalni borci, kao komandosi. Ovi huligani, gde sam slucajno upao, su bivsi akteri F. Kalca. Koga zanimaju slike mogu da mu posaljem ma mail, Iskustvo je bilo NEPONOVLJIVO! Tvrdi vam covek koji je mnoooogo toga video. Inace Santa Marija stalno gubi... Italija, najlepsa i najsurovija zemlja na svetu!