Stupio na snagu novi zakon o sportu

Autor: Beta Beta
utorak 16.02.2016.
15:14
Izvor: Beta

Novi zakon o sportu stupio je u utorak na snagu, a jedna od bitnijih odredbi tiče se sklapanja ugovora sa menadžerima.

Beta/Ministarstvo omladine i sporta Srbije/Mo
Beta/Ministarstvo omladine i sporta Srbije/Mo

Povezane vesti

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekao je da je glavna prednost novog Zakona o sportu, koji je danas stupio na snagu, poboljšanje svakog oblika rada sa decom.

"Sport mora da bude pristupačniji svim građanima Srbije, a pogotovu deci i najmlađima. Baš zbog toga novi zakon se u velikoj meri bavi pitanjem kako da olakšamo budžet roditelja. Velika je novina i to što će zdravstveni pregledi za decu od šest do 14 godina ubuduće biti besplatni, a roditeljima će svakako biti od pomoći to što visina članarine za maloletnike ne može da bude veća od 10 odsto od prosečne zarade na nivou Srbije", rekao je Udovičić.

On je naglasio i da će novi Zakon o sportu zaštititi mlade srpske sportiste jer propisuje da ugovori o posredovanju sa menadžerima mogu da se zaključe na najviše dve godine.

"Ne želim da naši sportisti, a posebno deca, postaju neka vrsta vlasništva drugih. Ugovori moraju biti overeni u skladu sa zakonom, a kada se zaključuju sa decom saglasnost moraju dati oba roditelja - zbog sigurnosti naše dece smo i pooštrili smo kriterijume. Čvrsto sam se zalagao za svaku od tih stvari, jer mi je zaštita dece najvažnija", rekao je ministar.

"Isto tako smo mislili i na vrhunske sportiste pa je uvedeno i njihovo obavezno osiguranje za vreme nastupa za reprezentaciju", dodao je Udovičić.

Zakon, takođe, propisuje da nijedna organizacija u oblasti sporta ne može da dobije više od 20 odsto od ukupnog budžeta opredeljenog za sport, uvodi se jedinstveni vizuelni identitet reprezentacije, pooštravaju sankcije za nedolično ponašanje na sportskim priredbama.

"Danas mogu slobodno da kažem da je ovo zakon koji je doneo sport. Ovo je samo početak, tek nam predstoji težak posao i svom snagom ću se boriti da sprovođenjem ovog zakona u velikoj meri unapredimo sistem sporta u Srbiji", zaključio je Udovičić.

Ne propustite