"Olimpijski san" - Priča za one koji imaju životni cilj

Autor: Mihajlo Vidojević
četvrtak 02.02.2017.
11:21
Izvor: Sportske.net

Knjiga "Olimpijski san" Silivje Otaševic, objavljena u izdanju Pčelice, a uz podršku Olimpijskog komiteta namenjena je svim tinejdžerima koji imaju cilj i sanjaju velike snove, ne samo u sportu već i u nauci, umetnosti, drugarstvu, ljubavi, onima koje ni

Povezane vesti

Inspirisana pričom roditelja jednog od najboljih sportista sveta plivača Majkla Felpsa, knjiga je napisana da svakom detetu šapne da na stvari gleda drugacijim očima, da svoje "mane" vidi kao tajno oružje za ostvarivanju snova a ne kao prepreku koja mora da se koriguje.

Junaci knjige, susreću se sa problemima koji kao da su preuzeti iz enciklopedije tinejdžerskih problema...

Glavna junakinja "Olimpijskog sna" sanjajući o učešću na OI 2020, na specifičan način proživljava adolescentsko neslaganje s roditeljima, zaljubljivanje, odnos s drugarima, sestrom, bakom, gubljenje torbe sa opremom za plivanje, ali i zatvaranje bazena jedanaest dana pre poslednjeg takmičenja u sezoni  i suočavanja "s ljutom protivnicom" Danijelom O.

"Petnaest dana u životu četrnaestogodišnjakinje koja sanja o učešću na Olimpijskim igrama 2020. godine, spakovano je u korice ove knjige koja će svakome ko je pročita biti podstrek da ne odustaje od svojih želja, ambicija i snova", rekla je glavna urednica "Pčelice" Bojana Jovanović i ocenila da će knjiga motivisati neke nove pobednike.

Priča majke Majkla Felpsa Debore, koji je u karijeri okončanoj Olimpijskim igrama u Riju, osvojio 23 olimpijska zlata, inspirisala je autorku da napiše priču o devojčici koja sanja o olimpijskom zlatu "boreći" se s problemom zbog koga su upravo Felpsovi roditelji Majkla upisali na plivanje  –  sport u kome je njegova "mana" pretvorena u nedostižnu prednost.

Doprinos knjizi, kako bi ohrabili i motivisali tinejdžere da ne odustaju od sporta i podsetili ih da odricanja vrede, dali su i pravi sportisti čijim se rezultatima divila cela nacija Aleksandar Šapić predgovorom knjizi, kao i Nađa Higl, čiji je ostvareni san sumiran umesto pogovora. Knjigu su podrzali i Milorad Čavic, Davor Stefanek, Tijana Bogdanović, Nikola Jakšić, Uros Tripković...

Prva knjiga Silvije Otašević "Plurkini musketari" dobila je "Dositejevo pero", prvu nagradu po oceni đaka tridesetak beograskih osnovnih škola. Napisala je i modernu bajku "Gradić pufnastog sunca" u želji da pomogne najmlađima da pobede strah od mraka. Dobitnica je i Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za doprinos u širenju kulture. Danas živi u SAD.

Ne propustite

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
DickHead Advokat
Thursday, 02.02.2017
16:15

Felps jeste to sto jeste, nema sta. Ali meni je oduvek bio drazi Jan Torp.