Ceca Kitić i Željko Obradović dobili nagrade za životna dela

Autor: Beta Beta
ponedeljak 26.12.2016.
17:29
Izvor: Beta

Najbolja rukometašica sveta svih vremena Svetlana Kitić i jedan od najuspešnijih trenera u istoriji evropske košarke Željko Obradović dobili su danas nagrade za životna dela Sportskog saveza Srbije (SSS).

Beta/BranislavBožić/Mo
Beta/BranislavBožić/Mo

Povezane vesti

Svetlana Kitić je 1988. proglašena za najbolju rukometašicu sveta, a 2010. za najbolju svih vremena. Ona je tokom karijere osvojila zlato na Olimpijskim igrama 1984. godine, srebrnu olimpijsku medalju četiri godine kasnije i srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu 1990. godine.

"Ako ste mislili da mi je titula najbolje rukometašice svih vremena najdraža, prevarili ste se. Ovo priznanje mi je draže jer ga je dodelila moja zemlja i moja organizacija. Srećna sam da mogu da podelim radost u ovom svečanom trenutku i sa mojom porodicom i naročito unukom koji je u ovoj sali", rekla je Kitić na svečanosti u Domu Narodne skupštine Srbije, saopštio je SSS.

Sa beogradskim Radničkim osvojila je dva Kupa evropskih šampiona, 1980. i 1984. godine, a 1986. godine osvojila je Kup kupova. Takodje, osvojila je i zlato na Mediteranskim igrama u Splitu 1979.

Trener Fenerbahčea Željko Obradović je kao igrač Partizana osvojio Kup i prevenstvo 1987. godine, a dve godine kasnije Kup Radivoja Koraća i Kup Jugoslavije. U reprezentaciji je osvojio olimpijsko srebro u Seulu 1988. godine i svetsko zlato 1990. u Buenos Ajresu.

Kao pomoćnik selektora Dušana Ivkovića doneo je Jugoslaviji evropsko zlato 1995. godine. Samostalno je vodio reprezentaciju do olimpijskog srebra 1996. u Atlanti, svetskog zlata 1998, evropskog zlata 1997, i evropske bronze 1999. godine.

Kao trener Partizana osvojio je Kup šampiona 1992. godine. Uspeh je ponovio sa Huventudom 1994. i Realom godinu dana kasnije. Sa Panatenaikosom je zabeležio uspeh bez presedana u istoriji evropske košarke, pet titula u Evroligi  2000, 2002, 2007, 2009. i 2011. Sa atinskim klubom osvojio je 11 titula u grčkom prvenstvu i sedam u Kupu.

Za trenera godine u Evropi izabran je 2007. i 2011. godine. Aktuelni je trener turskog Fenerbahčea sa kojim ima dve šampionske titule, Kup i dva Predsednička kupa.

"Hvala SSS na ovom velikom priznanju za koje su zaslužni i mnogi dobri ljudi, vrhunski stručnjaci i treneri koji su me učili, ali i moji saigrači u klubu i reprezentaciji. Ova svečanost je bila i sjajna prilika da se na kratko izvučem od obaveza u klubu, pobegnem u Beograd i da da provedem ceo dan sa mojim dragim prijateljima", rekao je Obradović.

Ministar omladine i sporta Srbije Vanja Udovičić rekao je da je 2016. godina najuspešnija godina u istoriji srpskog sporta.

"U ovoj godini je osvojeno više 680 medalja na Olimpijskim igrama, Svetskim i Evropskim šampionatima u svim sportovima, što zači da se svaki drugi dana neki srpski sportista popeo na pobedničko postolje i na tome svima veliko hvala. Na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Riju osvojili smo dvostruko više medalja nego u Londonu 2012. Želim svim sportistima, trenerima i sportskim radnicima mnogo zdravlja, sreće i uspeha i u narednoj godini", rekao je Udovičić.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke