Fantazi Rio 2016 - Na krilima "Orlova" do nagrada

Autor: Boban Filipović
četvrtak 04.08.2016.
12:45
Izvor: Sportske.net

Analizom grupe A, u kojoj se nalazi i reprezentacija Srbije, pokušaćemo da vam ukažemo na neke detalje koje mogu da budu od koristi u fantaziranju koje nas čeka tokom Olimpijskih igara.

BETA/AP Photo/Michel Euler
BETA/AP Photo/Michel Euler

Povezane vesti

Sigurno već znate da je Srbija do Rija morala da dođe zaobilaznim putem, preko kvalifikacionog turnira u Beogradu, naša reprezentacije je tamo demonstrirala silu u konkurenciji nedoraslih rivala i čekirala toliko željenu vizu za Olimpijske igre.

Košarkaška reprezentacija Srbije će tako prvi put nastupiti na najvećoj sportskoj smotri pod tim imenom, cilj se zna  - medalja.

Do postolja će put biti prilično trnovit, valja prvo proći grupu, mada se može reći da smo tu imali i sreće i to iz bar dva razloga.

Prvi razlog je što su u njoj dve reprezentacije koje su po kvalitetu za klasu ili dve slabije od našeg nacionalnog tima. To su Venecuela, koja će nam biti prvi rival, i Kina protiv koje igramo u poslenjem kolu.

Drugi razlog je što smo u grupi sa prvim favoritom turnira Sjedinjenim Američkim Državama, to automatski znači da ćemo imati lukzus da ih izbegnemo u četvrtfinalu, a u slučaju da budemo drugi ili četvrti u grupi i do samog finala.

Poznato je da Srbija na predstojećem olimpijskom utrniru neće igrati u najjačem sastavu. Boban Marjanović je sam sebe precrtao sa spiska zbog načina kako se poneo prema reprezentativnim obavezama, selektor je ostao dosledan svojim principima, nije podglegao ogromnom pristisku javnosti i time apsolutno preuzeo teret odgovornosti na svoja pleća. Mnogo veći problem od izostanka Bobija, koji iza sebe ima veoma skromno, gotovo mizerno iskustvo u seniorskoj reprezentaciji, svakako je izostanak neizostavnog člana nacionalnog tima još od 2009. godine Nemanje Bjelice. 'Beli' nije uspeo da zaleči gadnu povredu stopala i propustiće prvo veliko takmičenje na kome igra reprezenatcija Srbije još od Evrobasketa u Poljskoj na kome je osvojeno srebro.

djordjevic

Selektor Aleksandar Đorđević je u opširnom intrevju koji je dao 'Nedeljniku' tokom priprema na Kopaoniku apostrofirao da u Rio ne vodi 12 najboljih individualaca, već 12 igrača koji čine najbolji tim u ovom trenutku.

U odnosu na prethodna dva velika takmičenja na kojima nas je Sale vodio sa klupe, u timu koji će nas predstavljati u Riju su samo dvojica novajlija. Tačnije, jedan je povratnik u državni tim, to je Milan Mačvan, drugi je dečko koji je jedno od najprijatnijih iznenađenja prošle sezone u NBA ligi Nikola Jokić. 'Jokara' je poneo titulu najkorisnijeg igrača kvalifikacionog turnira u Beogradu i na 'vatrenom kršetnju' u dresu sa državnim grbom demonstrirao da je reprezentacija u njemu dobila klasu od igrača za duži vremenski period.

Nije moglo da prođe bez problema na veoma jakom predolimpijskom turniru u argentinskom gradu Kordobi, tamo su povrede doživeli Nemanja Nedović i Miloš Teodosić, ali one na sreću nisu jačeg intenziteta pa će obojica bti spremni za početak igara.

Bogdan Bogdanovic

Ako napravimo direktnu uporednu analizu sa stanjem pred prošlogodišnji Evrobasket, možemo da izdvojimo nekoliko stvari zbog kojih možemo da budemo optimisti - Teo je konačno osvojio Evroligu sa moskovskim CSKA i na reprezentativno okupljanje stigao kao pobednik, Bogdan Bogdanović je fit i imao je mnogo bolju sezonu u Fenerbahčeu nego lane, Nikola Kalinić je 'leteo' na svim utakmicama ovog leta i držao visok ritam igre celog tima, Miroslav Raduljica je imao dosta jakih evroligaških utakmica u dres Panatinaikosa za razliku od pretprošle sezone koju je završio pre proleća usled avanture u Kini, Marko Simonović je imao blistavih trenutaka na 'velikoj sceni', Stefan Jović se vratio u pogon i u međuvremenu dosta sazreo kao plejmejker o čemu svedoči i rekord po broju asistencija na jednoj evroligaškoj utakmici. Ono što je lošije u odnosu na prošlo leto je pre svega već pomenuti izostanak Bjelice i nedovoljno takmičarskih utakmica Stefana Markovića koji je dobar deo prošle sezone propustio zbog povrede, mada se njegov voljni momenat nikako ne dovodi  upitanje jer nije proputio nijedno jedino takmičenje od kako ga je Moka Slavnić uveo u reprezentaciju 2007. godine! Vladimir Štimac je nagrađen pozivom za lojanlnost i svoj odnos prema dresu, a Stefan Birčević je, uprkos ne baš sjajnoj sezoni u Estudijantesu, dobrim pristupom na pripremama, zaslugama od pre dve goidne sa Mundobakseta, kao i kadrovskim problemima na 'četvorci' obezbedio sebi mesto na spisku putnika.

Ne sumnjamo u prolaz u nokaut fazu, očekujemo da se pobijemo za drugo mesto sa Francuzima, koje smo sva tri puta tukli u sparing mečevima ovog leta, mada ne treba potceniti ni Australiju.

Kazins

Par reči o rivalima...

O Amerima ne treba mnogo trošiti reči. Bilo bi iznenađenje ako uopšte odigraju neizvensu utakmicu na ovom turniru. Na pripremama za Rio su tukli svoje rivale sa oko 43 razlike u proseku, možda to nije baš najrelavantniji pokazatelj, ali dovoljno verno oslikava njihovu snagu. Po imenima ovo sigurno nije najjače što SAD ima u ovom trenutku, ali selektor Majk Kšiževski zna šta radi. Čovek je izgubio samo jednu utakmicu u karijeri vodeći reprezentaciju i to od Jugoslavije predvođene Dudom Ivakovićem u polufinalu Svetskog prvenstva u Buenos Airesu 1990. godne. Ako ćemo pošteno, ova zemlja može da napravi bar pet-šest ekipa (ako ne i više) da budu na prvih isto toliko mesta na svakom turniru.

France Basketball Europeans

Kod Francuza se vidi osetan pad nakon izneverenih očekivanja nacije da se okite zlatnom medaljom u Lilu prošle godine. Kvalifikovali su se za Rio preko kvalifikacionog turnira u Manili, ni tamo nisu impresionirali, osvojili su ga na suv individualni kvalitet. Toni Parker i Boris Dijao će se najverovatnije oprostiti od reprezentacije posle ovih igara, ostatak Koleove čete čine veoma jaki individualci kao što su De Kolo, Batum, Ertel, Gober, Lovernj, Dio, Želabal, Pjetrus, Tili, Kaudi, ali kao da nedostaje hemija. Ili su blefirali, pa najbolje čuvaju za predstojeći turnir, mada je to malo verovatno. Iako je ovo daleko od najjačeg mogućeg sastava, iako su izgubili poslednje tri utakmice pred Rio i čak pet ovog leta (među kojima su i pomenute tri od Srbije), kladionice ih smatraju trećim favoritom, iza Amerike i Španije, a ispred Srbije i domaćina Brazila, koji 'dele' četvrtu poziciju na listi favorita.

Australija nije ni malo naivna. Čak petorica igrača iz ove ekipe nastupa u NBA ligi i bez obzira što to nisu igrači koji su nosioci igre u svojim klubovima, mogu da budu veoma opasni. Vremešni Dejvid Andersen je realno najveća 'faca' kod Ozija, ali svako ko se iole razume u košarku i pogleda roster (Endrju Bogut, Metju Delavedova, Pati Mils, Džo Ingles, Rajan Brokhof, Eron Bejns, Brok Motum...) uveriće se da je to ozbiljan tim. Primera radi, tukli su Argentinu na pripremnom meču na njenom bunjištu, jedinu reprezentaciju koja je 'Orlovima' nanela poraz ovog leta.

Iako je aktuelni šampion Južne Amerike, Venecuela ne odaje utisak da se radi o ozbiljnoj reprezentaciji.  Španci su ih rutniski tukli na pripremama u dva maha, Amerikanci su ih samleli, Litvanci razbili, izgubili su čak i od košarkaške 'velesile' Holandije, te možemo da konstatujemo da imamo sreće što igramo sa njima na otvaranju. Problem za ovu selekciju je i što u Rio stiže bez svoje najveće zvezde Grevisa Vaskeza, pleja Bruklin Netsa.

Kina je po mnogima na silu stigla u Rio. Kinezi su bili domaćini azijskog šampionata prošle godine i osvajanjem  istog overili plasman na Olimpijske igre, a utisak je da su imali žestok vetar u leđa protiv najvećih takmaca Irana i Filipina. Kinezi dosta ulažu u košarku, imaju respektabilnu ligu i registrovanih košarkaša ko zna koliko puta više nego Srbija stanovnika, ali nema kvaliteta za velike domete. Nema više ni velike zvezde ranga Jao Minga, ali nas istorija uči da sa njima moramo biti oprezni. Ko se seća Atine 2004. godine znaće zašto. Ono što je zanimljivo kod Kineza je da imaju četvoricu košarkaša preko 213 cm, jedan od njih je i Vang Želin, koga su ove godine Memfis Grizlisi pokupili sa drafta. Kina je ubedljivo najveći austajder na turniru po kladionicama, ako stavite 100 dinara da će da osvoji medalju dobićete čak 50 hiljada! Ipak, s obzirom da su pripremajući se za Olimpijske igre pobedili Argentinu i Crnu Goru, ne bi uopšte bilo izenanđenje ako Kinezi pobede Venecuelu, ali je teško očekivati da namuče nekog od favorita budući da su na poslenjih pet mečeva pukli - od Australije 29 razlike, od Brazila 39, pa 14, a od Amera 49, pa 50!

O izboru igrača i savetima za izbor tima ćemo se redovno javljati pred svako kolo, prvo je već u subotu, do tada iskoristite priliku da se registrujete na sajtu FantasyNova i krenite u pohod na MILION.

fantazi

Uslov za igru je da ste punoletni.



Ne propustite