EL Fantazi - Sigurice i iznenađenja!

Autor: Vladimir Stojanović
četvrtak 29.10.2015.
11:04
Izvor: Sportske.net

U četvrtak i petak se igraju utakmice 3. kola Evrolige, pa vas blagovremeno podsećamo da napravite ekipu i da iskoristite mogućnost da unovčite svoje poznavanje košarke.

euroleague.net
euroleague.net

Povezane vesti

Prva dva kola su pokazala da će iznenađenja u preliminarnoj fazi biti normalna pojava. Jednostavno, sistem takmienja je takav da favoriti ne moraju baš da zapinju na svakoj utakmici, te kikseve ne treba posmatrati kao smak sveta, sa pozicije gejmera najbolje bi bilo uloviti ih.

E sad, svi koji su predvideli da će Barsa kod kuće da se muči sa Zelenom Gorom ili da će Strazbur da oduva Fenerbahče koji ima ambiiciju da opet ode na Top 4, da će Bajern da uzme sklap Himkiju ili da će Unikaha ptotutnja korz Tel Aviv, sigurno nisu blesavi da ne znaju kakvo je pravo stanje stvari, nego upravo beru plodove 'na osećaj' jer, ko što rekoh, takmičenje je tako koncipirano da favoriti imaju luksuz da se opuste i više no što bi možda trebalo.

Šta nas čeka u trećem kolu?

Red je da krenemo od sebe, dakle Crvene zvezde Telekom, koja jedina predstavlja srpsku košarku ove sezone u eliti. Dakle, od grupe A, gde su sve tri utakmice na programu u petak.

Da ne deluje da opet mračim, ali Zvezdašima bi bilo dobro da se spreme za novo razočaranje u Podmoskovlju posle katrastorfe u Madridu u prošlom kolu. Himki je igrački bolje popunjen na svim pozicijama, finansijki neuporedvio moćniji od crveno-belih, uostalom uspeli su letos da vrbuju Alekseja Šveda da se vrati iz NBA i učinili ga najplaćenjim košaršakešem Evrope.

Rizično je birati bilo kod igrača Zvezde u tim, možda zbog malog broja bodova juriti kontinuitet Boriše Simanića koji malo vredi (3.0) i nadati se njegovom novom bljesku. Najviše indeksnih poena nakupio je Stefan Jović (5.2), ali Himki nije Strazbur, niti je realno očekivati da Zvezdin plej opet 'nabudži' statistiku kao protiv Reala kada je sve bilo gotovo bukvalno i pre nego što je počelo, plus što će protiv Rajsa i Šveda morati mnogo da se troši u odbrani odakle poeni stižu teže.

Možda najbolji igrač crveno belih u dosadašnjem tuoku sezone, Maik Cirbes,  (6.6) može da se isplati jer Himki nije toliko jak unutra kao spolja, mada pošto je Zvezda objektivno autsajder više bi se trebalo voditi razumom nego srcem i nacionalnim nabojom.

Dejan Radonjic

Kod Himija uzmite u obzir Džejmsa Augustina koji je do sada 'najiplativiji' igrač Kurtinajtisove čete, kao i vrsnog šutera Petrija Koponena koji ako namesti ruku može fino da se isplati.

Idemo dalje, idemo u Istanbul, tamo je u petak na programu rimejk prošlogodišnjeg polufinala Fenrbahče - Real Madrid.

Ovo je sigurno najatratkivniji par kola ako gledamo po snazi ekipa. Ipak, utakmica nema naročitu važnost, i jedni i drugi će sigurno otići u Top 16, ova utakmica će bit kao merenje pred boks meč. Real ima jači tim za nijansu sigurno, Fener ima domaći teren. Generalno, ako planirate da gledate ovu utakmicu bilo bi vam sigurno zanimljivije da birate nekog od igrača, ovde pametnog saveta nema jer baš svi mogu i da 'pokidaju' i da zakažu.

Bogdan Bogdanovic

Bajern i Strazbur se sastaju u Minhenu, Nemci su favoriti jer imaju boljeg trenera i ozbiljniju logistiku.

Oni patriotski orjentisani bi mogli da probaju sa Duškom Savanovićem (5.2), koji se do sada nije proslavio, a protiv Koleovih 'pacera' bi mogao da izdominira posebno ako Pešiću pođe za rukom da vodi utakmicu tako što bi gostima osujetio kontre i tranziciju. U mirnoj igri, tj. ako budu osuđeni na pozicioni napad, Francuzima su šanse da dobiju ovu utakmicu minimalne. Razmislite o Nihadu Đedoviću koji je u dobroj formi, Renfro, Tompson, Brajant i Kej Si Rivrs su takođe inetresantni. Vasu Micića preskočite.

S druge strane, ako verujete da Strazbur može da nametne svoj 'divljački' stil ispratite kontinuitet Boboa (5.8), u protivnom, rešenja u pozicionom napadu će tražiti preko centra Vladimira Golubovića (5.4).

savanovic


Grupa B

Cedevita gostuje Efesu u Istanbulu u četvrtak i to je možda i najveći 'kec' ovog kola.

Ekipa Dude Ivkovića uz CSKA deluje najozbiljnije do sada, to je tim koji bazira igru na jakoj odbrani, Tomas Ertel fantastično diriguje igrom u napadu, francuski plej je za preporuku, jednostavno se isplati, imao u proseku 20.5 indeskinih poena i za 7.6 jedinica koliko trenutno vredi valja ga ponovo isforisrati. Kažem ponovo, jer sam isti savet dao i u prva dva kola.

Iskoristite ovaj par, koji bi trebalo da bude igra mačke i miša, setite se samo kako je Dario Šarić sam pobedio Cedevitu na F4 u Beogradu pre dve godine, sada je još zreliji, još bolji, nema Mršić igrača koji njega može da čuva posebno sad kad je otpušten Zubčić. Prostudirajte ceo Dudin roster, red je da bljesne Čedi Osman, svi Amerikanci i spolja i unutra bi potencijalno mogli da donesu dosta poena, ovde bi najveći problem gejmerima mogao da predstvalja tok utakmice, pa ukoliko Turci rano završe posao minitaža nosilaca igre će automatski biti manja.

Saric Arena

Limož - Laboral Kuća. Utakmica za izbegavanje što se prognoze tiče, a samim tim i što se tiče savetovanja za fantazi. Oba tima su trijumfovala u prošlom kolu, Francuzi u Zagrebu, Baski kod kuće protiv Olimpijaskosa nakon produžetka uz vanserijsku partiju Janisa Burusisa. Mada, ako vam je Ertel skup, možda probate sa MVP-em prvog kola Šafarcikom, to je jedini plej koji je doneo više bodova od njega (22 u proseku), a jeftiniiji je (5.8).

Olimpijaskos gostuje Armaniju u Milanu i ovde je svaki scenario moguć. Grčki šampion će dizati formu kako sezona bude odmicala, sigurno je jači za klasu od Mačvana, Đenke i drugova, ali pitanje je koliko će da zapinju kada nije toliko bitno.

Bili Spanulis je za sada očajan, u fantaziju je 'pokidao' Met Lodžeski (prosečan indeks 27!), Printezis, Jang i Mancaris donose finu zalihu bodova, ostali za sada tanko.

Met Lodzeski

Kod Armanija je Alesandro Đentile sigurica, ima 'all around' sposobnosti i pravi je lider svoje ekipe, ali će u petak uveče naspram sebe imati možda i najjaču odbranu u Evropi. Milan Mačvan ima veoma solidan prosečni indeks korisnosti (18), ako verujete u njegovu motivisanost kada igra protiv ekipe koja igra u crveno-belom, probajte sa njim, vredi ispodprocečnih 5.8 jedinica.


Grupa C

Aleksandar Đorđević dolazi sa Panatinaikosom u Barselonu i vodiće 'Zelene' protiv kluba za koji je tokom igračke karijere igrao sa dosta uspeha i gde je ostavio neizbrisiv trag. Gledano prema realnoj veličini klubova, ovaj par je 'klasik' trećeg kola Evrolige.

Barsa je blagi favorit zbog domaćeg terena, mada je prva dva kola odigrala ispod očekivanja. Slično kao u slučaju para Fener -Real, ovo je utakmica koju zaljubljenici u košarku neće propustiti, stoga je ćiti interesantnije za gledanje ako izaberete nekog igrača za svoj Fantazi tim. Biće veoma zanimljivo ispratiti direktan duel Tomića sa sprkim centrima Raduljom i Kuzmićem.

sale gasol navaro

Žalgiris će na vruć teren u Izmir kod Pinar Karšijake gde se Barsa provela kao bosa po trnju, taj meč otvara treće kolo u četvrtak u 17:45. Ako pratite koninuitet nađite mesta za Kenija Gabrijela, imao je prosek od 20 indeksnih poena, a vredi pristojnih 6.6 jedinica.

Do sada neporažena Lokomotiva Kuban gostuje Zelenoj Gori koja ne zna za pobedu, ali je skupo prodala kožu i Žalgirisu i Barsi. Svi igrači poljske ekipe su jeftiniji od proseka (6.3), među njima i Dejan Borovnjak, a osim njega treba uzeti u razmatranje Moldoveanua, Pontiku i Košareka, bilo kod od stataka da iskoči na dvocigren indeks biće iznenanđenje.

Plejmejker Malkolm Dilejni (7.0) i Viktor Klaver (6.4) su se pokazali kao solidne investicije u prva dva kola kod kluba iz Krasnodara.


Grupa D

CSKA će u Moskvi da 'omlati' Bamberg, verovatno će minutaža igračima 'Armije' biti ravnomerno raspoređena tako da je možda malo rizično na ovom 'ziceru' trošiti jedinice na Teodosića koji je najskuplji (9.0) ili DeKoloa (8.6), premda njih dvojica donose sigurnih 15-ak i jače bodova.

Od Stelnikesa, ako podesi nišanske sprave i Vanamejkera, ako 'Armejci' ne budu stegli u odbrani bi moglo da bude neke vajde, ali generalno je teško da igrači iz tabora nemačkog šampiona donose bodove za gostovanja iz ruske prestonice.

Milos Teodosic

Unikaha naših bekova Markovića i Nedovića sa stoprocentnim učinkom u Evroligi čeka Darušafaku i nakon kiksa u ACB ligi protiv Laboral Kuće na svom parketu će sigurno nastojati da se iksupi kod svojih navijača.

Mindaugas Kuzminskas je bio fenomenalan u prva dva kola (prosečan indeks 24.5) i apsolutno opravdao svoju vrednost (7.4), letošnje pojačanje Ričard Hendriks (6.6) se polako navikava na novu sredinu i mogao bi da se isplati, kao i iskusni Fran Vaskez koji je do sada odigrao ispod očekivanja.

S druge strane, Darušafaka liči na ekipu koja je pokupila sav 'otpad' iz većih turskih klubova i novcem privukla par Amerikanaca željnih ozbiljnije uloge u nekom Evroligašu. Možde tu genralno skoro svako da iskoči, ali ova ekipa deluje toliko naklepano s brda s dola da nijedan drugi faktor osim sreće i intuicije za izbor igrača za fantazi tim ne deluje naročito ubedljivo.

kuzminskas

Makabi mora da dobije Sasari kod kuće. 'Ponos Izraela' je prvo izgubio ponos u Moskvi, potom je i Unikaha trijumfovala u Tel Avivu, vrag je odneo šalu.

Plejmekeri Farmar (7.4),  Ročesti (7.2), pa  i Ohajon (5.0) moraju ozbiljnije da povuku tim protiv Italijana koji forisraju 'hit and run', tj. divlju košarku. Ovo bi mogao da bude meč Devina Smita (7.4), možda i najboljeg igrača Makabija. Ako verujete da će crna serija izraelskog šampiona da se prekine možda ne bi bilo loše da razmilte o Smitu kao jedoj od glavnih zvezda svog tima.

U Sasariju je do sada najviše pokazao omaleni hrvatski plej Rok Stipčević (5.6), Džo Aleksander (6.0) će biti u prilici da servira 'hladnu' osvetu jer u Makabiju nisu imali dovoljno poverenaj u njega, a šansu da zalista proiv svog bivšeg kluba imaće i prvi plej Dejvid Logan (6.0).

Fantazi


Nadam se da će vam je ova analiza biti od pomoći prilikom izbora ekipe za fantazi, a za one neupućene, preko OVOG LINKA se možete prijaviti za takmičenje potpuno besplatno, možete igrati igre za oba dana pojedinačno (kada je novčani fond 10 hiljada) ili za celo kolo (tada je nagradni fond 30 hiljada dinara).

Tokom utakmica statistiku igrača svog tima možete pratitii OVDE.

Napominjemo da se igra pod okriljem kladionice "Soccer" i da pravo učešća imaju stariji od 18 godina.

Srećno!

Ne propustite