Stjuart Bingam osvajač Welsh Open turnira

Autor: Vladan Niškić
ponedeljak 20.02.2017.
09:03
Izvor: Snuker savez Srbije

Sjajno finale na turniru u Kardifu. Drugi protiv četvrtog igrača sveta. Stjuart Bingam protiv Džada Trampa. Na kraju stariji Englez uspeva da dođe do svog prvog  trofeja posle 21-og meseca i osvajanja Svetskog

worldsnooker
worldsnooker

Povezane vesti

Stjuart Bingam je pored osvajanja ovog trofeja, koji mu je ujedno bio i četvrti rangirni trofej u dosadašnjoj karijeri, osvojio i novčanu nagradu od 70.000 funti.

Što se samog toka ovog finalnog meča tiče Bingam je imao mnogo bolje otvaranje i poveo je rezultatom 4:0, nakon čega je i Džamp Tramp zaigrao mnogo bolje. Popodnevna sesija je okončana rezultatom 5:3 za Stjuarta Bingama. Nakon povratka za sto u večernjoj sesiji Tramp je uspeo da osvoji prvi frejm i u potpunosti se vrati u ovaj meč. U desetom frejmu imao je priliku da izjednači rezultat međutim nije uspeo da ubaci crnu kuglu prilikom pravljena brejka, koji je u tom momentu iznosio 48 poena, što je Bingam iskoristio da mu ukrade taj frejm i brejkom od 68 poena uveća svoje vođstvo na 6:4. Tramp je uspeo da osvoji naredna dva frejma i dođe do izjednačenja od 6:6. Prvo vođstvo u ovom sjajnom finalu Džad Tramp je imao nakon osvajanja frejma broj 15, u kojem je viđena neizvesna borba. Vođstvo Trampu je omogućilo ubacivanje zelene kugle u srednju rupu i reuzultat od 8:7. Bingam je odmah u narednom frejmu koji je trajao 40 minutu uspeo da dođe do izjednačenja i da uvede ovaj susret u poslednji odlučujući frejm. Može se reći da su oba igrača imala priliku za trijumf, ali Tramp i nije imao sreće da razbije grupu crvenih kugli na način koji bi mu omogućio nastavak brejka pri njegovom vođstvu od 25:24. Usledila je sejfti igra oba takmičara, da bi potom Bingam ubacio dugu crvenu kuglu za početak brejka od 55 poena koji mu je omogućio da slavi u ovom susretu i osvoji turnir u Kardifu.

„ Presrećan sam što se trofej nalazi u mojim rukama. Dobro sam startovao ovaj meč, ali je nakon toga Džad pokazao svoju maestralnu igru. On igra napadački snuker, pucao je iz svih oružja večeras. Ja više nisam ni znao gde mogu da sakrijem belu kuglu. Zbog svog načina igre on i jeste jedan od najboljih igrača i zato ga i publika voli. Mogu da kažem da se osećam blagosloveno zbog ovog trijumfa. Mnogo truda je uloženo. Imao sam podršku svoje porodice i prijatelja. Nije bilo baš sve najbolje za mene nakon trijumfa na Svetskom prvenstvu, ali to sve čini ovu pobedu još slađom“ , izjavio je Bingam nakon ovog susreta.

Džad Tramp je ovim porazom propustio priliku da se domogne drugog rangirnog turnira u ovoj sezoni nakon trijumfa na European Masters turniru u Bukureštu u oktobru prošle godine. Ipak on je plasmanom u finale popravio svoju poziciju na rang listi. Sada je treći igrač sveta, a pripala mu je i novčana nagrada od 30.000 funti.

„ Nisam skroz nezadovoljan. Početak meča za mene je bio očajan, ali mislim da sam posle toga igrao vrlo dobro. U većini frejmova sam ja bio taj koji je imao inicijativu, ali sam isto tako i napravio nekoliko grešaka koje su mogle da odvedu ovaj meč u nekom drugom pravcu. Na ovako visokom nivou igre  bivate kažnjeni za svaku grešku koju napravite. U poslednjem frejmu imao sam priliku da pobedim ali nisam uspeo “.

V. Janković

Snuker savez Srbije

Ne propustite