Scottish Open- Marko Fu osvajač turnira u Glazgovu

Autor: Vladan Niškić
utorak 20.12.2016.
10:13
Izvor: Snuker savez Srbije

Sjajan meč  imali su priliku da gledaju ljubitelji snukera u finalu Scottish Opena. Marko Fu je savladao Džona Higinsa rezultatom 9:4 posle sjajnog preokreta.

Finalni meč i prvu sesiju bolje je otvorio Higins i sa tri trocifren

Povezane vesti

Potom je Marko Fu svojim trocifrenim brejkom od 106 peona uspeo samo da smanji prednost da bi već u sledećem frejmu Higins sigurnom igrom uvećao tu prednost na 4:1. Ispostavilo se da je to bilo sve što smo imali priliku da vidimo od Džona Higinsa, pošto je do kraja meča Marko Fu briljijantnom igrom u potpunosti preokrenuo rezultat i slavio sa konačnih 9:4.

Igraču iz HongKonga ovo je bila treća rangirna titula u karijeri. Uspeo je da osvoji ček na 70.000 funti i trofej koji nosi ime po legendi snukera Stivenu Hendriju.

Džon Higins je propustio da dođe do svoje 29. titule u karijeri i da bude na dugom mestu po broju osvojenih rangirnih titula iza Stivena Hendrija koji je neprikosnoven sa 36 trofeja.

Imao je prilika u ovom meču Džon Higins da prekine sjajnu seriju Marka Fua , kao što je to bio slučaj u dvanaestom frejmu, ali uspeo da osvoji samo 24 poena, nakon što je promašio crvenu kuglu za srednju rupu. Nakon sejfti igre oba igrača, Marko Fu je uspeo da ubaci dugačku crvenu kuglu, započne brejk od 59 poena i uveća svoje vođstvo na 8:4.

„ Osećaj je sjajan. Pobediti  Džona ovde u Glazgovu je jedan od mojih najvećih trijumfa u karijeri. Plašio sam se najgoreg mogućeg scenarija nakon njegovog vođstva od 3:0, pogotovo zbog sjajne igre koju je pružio. Mislio sam da će rezultat biti 7:1 za Džona nakon prve sesije. Bio sam presrećan što sam uspeo da izjednačim rezultat na 4:4“- izjavio je Marko Fu

„ Sejfti igra mi je pomogla da danas ostvarim pobedu. Pre UK Championshipa , radio sam dosta na tehničkim aspektima svoje igra sa mojim trenerom Vejnom Grifitsom. Mnogo vremena sam proveo vežbajući, ali opet nisam bio dovoljno siguran kada sam išao u Jork. Dobru formu sam pronašao na tom turniru ali sam to uspeo da prenesem ovde. Mogu da kažem da je bilo frustrirajuće što sam osvojio samo dva rangirna turnira do sada. Ispadao sam u polufinalima i gubio u finalima, ali sam zaista srećan što sam pobedio ovde. Odmoriću se za praznike i nadam se dobroj igri u nastavku sezone“-rekao je osvajač  Scottish Opena Marko Fu

Džon Higins je istakao da je ovaj meč mogao i da ode u njegovu korist:

„ Mislim da je udarac koji je dosta toga promenio bio pri rezultatu 4:2 za mene, kada su ostale dve crvene kugle na stolu. Trebao sam u jednom trenutku da odigram zelenu kuglu kako bih odvojio crvenu od ivice stola, ali sam odigrao braon i promašio kasniji dabl udarac na crvenoj. To mi je ostalo u glavi nakon završetka prve sesije. Odlućio sam se za potpuno pogrešan potez. Marko je odigrao sjajan meč. Stavljao me je u pozicije iz kojih nisam uspeo da se izvučem. On je bio najbolji igrač ove nedelje i zasluženo je trijumfovao.Moram takođe reći da su navijači bili sjajni. Atmosfera je bila odlična. Iza sebe imam dva odlična meseca ( trijumf na China Openu i trofej na turniru Champion of Champions). Iskoristiću praznike da se odmorim i što bolje pripremim za Masters“- izjavio je Džon Higins.

 

Vladimir Janković

snukersavezsrbije.com

Ne propustite