Međunarodna titula za srpski snuker

Autor: Vladan Niškić
nedelja 18.12.2016.
13:42
Izvor: Snuker savez Srbije

Osmočlana  ekspedicija Snuker saveza Srbije učestvovala je prethodne nedelje na međunarodnom turniru sa višegodišnjom tradicijiom „Printul Dimitrie Sturdza“ u rumunskoj prestonici , Bukureštu.

Snuker savez
Snuker savez

Povezane vesti

    Na četvorodnevnom turniru u prostorijama Snuker saveza Rumunije, popularnoj „Kući snukera“ učestvovalo je 56 igrača. Najbolji igrač Srbije, Marko Stoilković je osvojio turnir i iznenadio  domaćine koji imaju snuker tradiciju dugu par decenija i mnogo više aktivnih igrača. Rumunija od ove sezone organizuje i veliki rangirni turnir svetskog pro-tura, European masters, a najbolji svetski profesionalci , Roni O’Saliven, Džon Higins i Stjuart Bingam nekoliko puta su gostovali igrajući egzibicione mečeve.


Trostruki šampion Srbije u finalu je savladao ubedljivo sa 3:0 Mihaila Vladua koji je ove godine na svetskom juniorskom prvenstvu zauzeo treću poziciju. Najkvalitetniji meč i po mnogima „finale pre finala“ odigran je u četvrtfinalu gde je Marko uspeo da u pravom „trileru“ pobedi rumunskog šampiona i najboljeg igrača, Andreja Oržana, rezultatom 3:2. Andrej se ove sezone umalo izborio za učešće na profesionalnom turu, igrajući kvalifikacione turnire „Q school“ u organizaciji svetske asocijacije profesionalaca „ WPBSA“.


Srpsku posadu u Bukureštu činili su i Vladimir Kolaković, Jovan Koljenšić, Gradimir Tripković, Damir Ceronja, kao i sudijski dvojac, Vladan Ćirić i Goran Stevelić. Pored Stoilkovića koji je osvojio prvi internacionalni trofej za srpski snuker i ostali su prikazali dobru igru. Grupnu fazu takmičenja bez većih problema prošla su četvorica a Srbiju su u osmini finala predstavljala čak tri igrača. Osim nastavka saradnje sa rumunskim savezom, predsednik srpskog saveza, Vladimir Kolaković, dogovorio je i postavio dobru osnovu za formiranje regionalne lige u budućnosti. Osim par amaterskih turnira u kontinentalnoj Evropi ne postoji nikakav ustaljeni vid takmičenja preko kojeg bi amateri mogli da napreduju i približe se profesionalnom nivou. Ovakva liga bila bi sjajna prilika za sve igrače ne samo iz bivših jugoslovenskih republika već i za ostale balkanske nacije.


Sve ovo se događa u izuzetno važnom periodu za srpski snuker jer pre samo desetak dana, posle višegodišnjih napora,  snuker je konačno i zvanično postao nezavisni sport priznat od sportskog saveza i ministarstva sporta Srbije. Da slavlje bude još veće, stiglo je još jedno priznanje. Goran Stevelić, internacionalni sudija (2. Kategorija) izabran je da bude jedini sudija na egzibicionom turniru u Ljubljani, prestonici Slovenije, 22. Decembra. Na tom gala snuker događaju učestvovaće četiri velikana ove igre i svetski šampioni  Mark Selbi, Nil Robertson i Šon Marfi, kao i bivši finalista svetskog prvenstva, Džad Tramp.

                                                                                                                                          D. Ceronja

snukersavezsrbije.weebly.com

Ne propustite