Mark Selbi osvajač Svetskog prvenstva u snukeru!

Autor: Vladan Niškić
utorak 02.05.2017.
10:26
Izvor: Snuker savez Srbije

U finalu Svetskog prvenstva u Šefildu Mark Selbi je savladao Džona Higinsa rezultatom 18:15 i tako uspeo da odbrani tiutulu šampiona osvojenu prošle godine. Ujedno je ovo bila i treća titula svetskog prvaka za igra

worldsnooker
worldsnooker

Povezane vesti

Pored pobedničkog trofeja Selbiju je pripala i novčana nagrada od 375.000 funti. Mark Selbi je takođe postao tek četvtri igrač koji je uspeo da odbrani titulu na šampionatu sveta od kada se ovo takmičenje igra u Krusiblu.

Sam početak ovog finalnog meča je protekao u potpunosti u sjajnoj igri Džona Higinsa, koji je nakon prve odigrane sesije imao prednost od 6:2. Prvi frejm meča je osvojio Higins da bi potom Selbi taj rezultat preokrenuo brejkovima od 74 i 60 poena. Potom je usledila serija Higinsa od tri frejma za redom od kojih je u jednom zabeležio brejk od 141. poena i tako izjednačio rekord koji je držao Roni O’Saliven, kao neko ko je zabeležio najveći brejk u finalima Svetskog prvenstva. Duga sesija je počela boljom igrom Marka Selbija i osvajanjem uvodnoog frejma brejkom od 86 poena. Higins je potom nastavio tamo gde je stao prethodno i osvojio dva frejma za redom za rezultat od 8:3. Imao je Škot priliku to vođstvo da uveća ali je u narednom frejmu promašaj na roze kugli omogućio svetskom broju jedan da smanji zaostatak na četiri frejma razlike. Na kraju je druga sesija finalnog meča završena rezultatom 10:7 u korist Džona Higinsa. Moglo bi se reći da je od kraja druge sesije Mark Selbi prikazao igru zbog koje se i nalazi na vrhu svetske rang liste i zbog koje i jeste najbolji igrač sveta u ovim  trenucima. Osvojivši devet od ukupno deset odigranih frejmova Selbi je pred poslednju sesiju finala imao prednost od 13:11.Taj Selbijev nalet Higins je uspeo samo na momenat da zaustavi u 20. frejmu kada je poveo sa 11:9, ali je igrač iz Lestera prvo uspeo da osvoji naredni frejm koji je trajao 44 minuta, a onda i brejkovima od 67 i 58 poena po prvi put da povede u ovom meču. Prednost je održavao i u narednim fejmovima poslednje sesije te je brejkovima od 71. i 70 poena uspeo da povede i sa 16:12. Džon Higins je potom vezao dva frejma za redom za smanjenje razlike gde je između ostalog uspeo da zabeleži trocifreni brejk od 111 poena. U poslednjem frejmu ovog izuzetnog meča Mark Selbi nije pokazivao ni na trenutak bilo kakve znake nervoze te je brejkom od 71. poena uspeo da se domogne treće titule šampiona sveta.

„Fantastičan osećaj. Sa dosta samopouzdanja sam došao ovde i zbog činjenice da iza sebe imam dobru sezonu. Pri Džonovom vođstvu od 10:4 pomislio sam da nemam nikakve šanse da preokrenem rezultat i da ću izgubiti finale a da nećemo ni odigrati poslednju sesiju meča. Kada sam uspeo da smanjim na 10:7 osećao sam se kao da sam poveo. Ni sam ne znam kako sam uspeo da povežem ta tri frejma jer je moja igra bila užasna. Promašivao sam sve udarce i omogućavao sam Džonu da osvaja lako frejmove. Ipak osvojivši te frejmove uspeo sam sebi da podignem samopouzdanje što je na kraju i imalo uticaj na krajnji ishod meča. Ovaj turnir je veoma naporan i fizički i mentalno. Mislim da je snuker jedan od najtežih sportova, jer vi kada pogledate imate samo četiri igrača  koji su uspevali da odbrane titule ovde i to dovoljno govori“, izjavio je Selbi po okončanju meča.

Džon Higins je po završetku finala imao samo reči hvale za svog protivnika:

“Mislim da će Mark osvajati još titula ovde. Možda bi mogao da ugrozi rekord Stivena Hendrija od sedam titula. Mogu samo da mu čestitam zbog sjajne igre koju pruža. Izuzetno je teško pobediti ga i na svim ostalim momcima je da nastave da ga izazivaju. Drugi deo finala je odigrao sjajno. Kažnjavao je svaku grešku koju sam napravio. Ja sam ponosan na sebe što sam došao do samog kraja. Ostaje žal što nisam pobedio u ovom finalu, ali on je na kraju bio bolji. Koristio je sve prilike koje su mu se ukazale.“

 

VLADIMIR JANKOVIĆ

SNUKER SAVEZ SRBIJE

Ne propustite

Komentari

3 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
O\'Sullivan147
Tuesday, 02.05.2017
11:01

Cestitke Selbiju,stvarno je najbolji igrac,sa ovom sezonom je to i dokazao...

avatar
Neumoljivi Skols
Tuesday, 02.05.2017
10:58

Svaka cast Selbi.Imas sanse da nadmasis Henrija sa 7.

avatar
O\'Sullivan147
Tuesday, 02.05.2017
16:13

Mislim da ce tesko uspjeti,ne moze dugo drzati ovakav nivo snukera...