Mark Selbi osvajač China Open turnira

Autor: Vladan Niškić
ponedeljak 03.04.2017.
10:42
Izvor: Snuker savez Srbije

U finalnom meču turnira koji se održao u Pekingu, Mark Selbi je savladao Marka Vilijamsa sa 10:8 i tako napravio sjajnu uvertitu pred Svetsko prvenstvo na kojem će braniti titulu osvojenu prošle godine. Svetskom br

worldsnooker
worldsnooker

Povezane vesti

Za Marka Vilijamsa ovaj poraz znači da neće moći da se direktno plasira na Svetsko prvenstvo, te će morati da igra kvalifikacije, a ujedno je propustio priliku da dođe do konačnog trijumfa na nekom rangirnom turniru još od 2011. godine. Ovaj rezultat je najviše obradovao Rajana Deja koji je tako zadržao 16. mesto na rang listi.

Mark Selbi predstojeći turnir u Šefildu dočekuje nakon odigrane sjajne sezone. Nikada do sada nije uspeo  da osvoji više od dva rangirna turnira tokom jedne sezone, ali ovog puta je uspeo da podigne pobednički pehar u četiri navrata. Njegova forma nije bila baš najbolja nakon trijumfa na UK Championshipu u decembru, jer na sledećih sedam turnira na kojima se pojavio nije uspeo da se domogne ni polufinala. Nakon sedam pobeda u Pekingu, svakako je podigao formu na željeni nivo, te je naravno jedan od glavnih favorita i za pobedu na šampionatu koji se održava u čuvenom Krusiblu.

Finalni meč na China Openu bolje je otvorio Selbi, vođstvom od 3:1 i brejkovima od 54, 100 i 109 poena, dok je Vilijams u trećem frejmu zabeležio trocifreni brejk od 124 poena. Od naredna četiri frejma svaki od igrača je uspeo da osvoji po dva, ali je Vilijams u poslednjem frejmu prve sesije brejkom od 106 poena uspeo da smanji zaostatak na 5:4. U večernjoj sesiji Velšanin je imao mnogo bolji početak. Od prva četiri frejma koja su odigrana uspeo je da osvoji tri i to brejkovima od 68, 65 i 81. poena te preuzme vođstvo za 7:6. Nakon što su oba igrača uspela sledeća dva frejma da po jednom reše u svoju korist, Selbi je brejkovima od 70 i 124 poena prvo došao do preokreta, da bi, kako se ispostavilo u 18. i poslednjem frejmu ovog susreta, sigurnom igrom došao do šampionskog trofeja.

Mislim da smo obojica igrali dobro. Koristili smo šanse koje su nam se ukazale. Sejfti igra je takođe bila dobra. Svega je nekoliko udaraca odlučilo konačnog pobednika. U Šefild idem da pružim svoju najbolju igru. Trijumf na ovom turniru mi daje jednu dozu samopouzdanja. Nastaviću vredno da radim, kako bih mogao da osvajam turnire i tako pokušam da zadržim mesto broj jedan što je duže moguće”, rekaoje Selbi po završetku meča.

Mark Vilijams je porazom u finalnom meču zaradio 35.000 funti, a nakon susreta je izjavio:

“Sjajan meč od početka do kraja. Vodio sam 8:7, ali u naredna tri frejma koje je Mark osvojio nisam imao nekih preteranih prilika da učinim nešto više. Igrao sam protiv svetskog broja jedan i jednog od najboljih igrača svih vremena i naterao sam ga da pruži svoj maksimum. Imao sam težak žreb i zaista sam zadovoljan svojom igrom ove nedelje i plasmanom u finale.”

V. Janković

Snuker savez Srbije

Ne propustite