Džon Higins protiv Marka Selbija za titulu šampiona sveta!

Autor: Vladan Niškić
nedelja 30.04.2017.
21:29
Izvor: Snuker savez Srbije

Sjajno finale će imati prilike da gledaju ljubitelji snukera. Četvorostruki šampion sveta Džon Higins je trijumfom nad Berijem Hokinsom obezbedio sebi priliku da se bori za titulu najboljeg protiv Marka Selbija dvo

worldsnooker
worldsnooker

Povezane vesti

No, krenimo redom. Meč polufinala između Higinsa i Berija Hokinsa je protekao u potpunoj rezultatskoj dominaciji igrača iz Škotske. Nakon njegovog početnog vođstva od 4:0 , Hokins je uspeo da se vrati u meč i prepolovi taj zaostatak, završivši prvu sesiju sa dva frejma minusa. Rezultat posle osam odigranih frejmova je bio 5:3 u korist Džona Higinsa. Nastavak meča je protekao u istom ritmu. Prvi frejm druge sesije je osvojio Higins, a još jedan brejk od 51. poena mu je omogućio i vođstvo od 7:4. U ovom periodu meča Beri Hokins je uspeo da napravi trocifeni brejk od 115 poena kojim je umanjio prednost svog rivala. Treća sesija je počela boljom igorm Berija Hokinsa i njegovim osvajanjem uvodnog frejma, brejkom od 69 poena. Već u sledećem je imao prednost od 50:0, ali ga je promašaj na braon kugli, pošto je prethodno ubacio poslednju crvenu, koštao toga da se Higins vrati za sto i ukrade mu taj frejm za 11:7. Nakon toga je usledila sjajna serija četvorostrukog šampiona sveta i osvajanje pet frejmova za redom za vođstvo od 16:7. U 21. frejmu ovog meča Hokins je ponovo imao prednost i maltene dobijeni frejm prei rezultatu 62:4, ali sigurni udarci Škota prevashodno na preostalim roze i crnoj kugli imali su za posledicu da vidimo još jednu „krađu“ frejma. Konačan rezultat ovog susreta je bio 17:8, a nakon meča oduševljeni Higins je izjavio:

“Presrećan sam zbog ulaska u finale i prosto ne mogu da verujem da sam savladao Berija sa 17:8. Sigurno će biti razočaran zbog svog nastupa i moram da priznam da sam sve vreme čekao kada će početi da igra na način na koji on to i ume. Na moju sreću to se u ovom meču nije dogodilo. Nikada ne možete da budete sigurni u pobedu, bez obzira koji je rezultat. Kada sam imao vođstvo od 16:8 moglo je da se desi da on veže nekoliko frejmova i dođe na samo četiri frejma zaostatka, a onda se povećava pritisak na vas i sve može da krene u nekom neželjenom pravcu. Sada sam u finalu na jedan korak da postanem šampion sveta ponovo. Mislim da je ovo još svečaniji momenat jer se i obeležava 40 godina od kada se ovaj turnir igra u Krusiblu. U suštini finale Svetskog prvenstva je najvažniji meč u karijeri svakog igrača i svi smo mi sanjali da jednog dana i igramo ovde. Izuzetno se radujem.“

Aktuelni svetski šampion Mark Selbi je savladao Dinga Đunhuija u izuzetno zanimljivom meču sa 17:15 i tako stvorio sebi priliku da brani titulu osvojenu prošle godine. Ujedno Mark Selbi će se u finalu protiv Džona Higinsa boriti za treću titulu šampiona sveta.

Nakon prvih osam odigranih frejmova Kinez je imao prednost od 5:3. U tom delu meča navijači i jednog i drugog igrača su imali prilike da vide izuteno dobra izdanja svojih ljubimaca. Prvi frejm je osvojio Ding i to nakon vođstva Selbija od 45:0. Momak iz Lestera je odmah uzvratio sa brejkom od 68 poena, da bi Ding ponovo došao u vođstvo brejkom od 84 poena. Odgovor Selbija je bio još bolji. Brejk od 99 poena za 2:2. Nakon druge odigrane sesije Mark Selbi je imao prdnost od 9:7. Prvo je trocifrenim brejkom od 100 poena prišao na frejm zaostatka i rezultat od 5:4, a potom sjajnom serijom od tri frejma za redom i došao do preokreta od 7:5. Pri rezultatu 8:7 Selbi je zabeležio sjajan trocifreni brejk od 139 poena kojim je otišao na dva frejma prednosti. Treća sesija je bila izuzetno zanimljiva, a rezultat od 12:12 kojim je završena dovoljno govori u prilog toj činjenici. Sve je počelo još jednom odličnom partijom Selbija i novim trocifrenim brejkom od 128 poena za vođsvo od 10:7. Ding osvaja dva frejma za redom i prilazi na minimalni zaostatak. Kod rezultata 12:10 za svetskog broja jedan, igrač iz Kine je sa dva sjajna brejka od  117 i 128 poena došao do izjednačenja ukupnog rezultata. U frejmu broj 29, pri vođstvu Dinga od 42:11, Selbi je uspeo da napravi seriju od 42 poena i da potom snukeruje svog rivala na žutoj kugli i dovede ga u poziciju iz koje ovaj nije uspeo da pronađe nikakvo rešenje. Rezultat je posle toga bio 16:13 za Marka Selbija. U poslednjem frejmu ovog meča greške Dinga i promašaji na plavoj pa potom i crvenoj kugli za srednju rupu omogućile su Selbiju brejk od 72 poena i plasman u novo finale.

“Odličan meč. Ding je promašio udarac na plavoj kugli u poslednjem frejmu i meni je to omogućilo da trijumfujem na kraju. Prezadovoljan sam bio i što sam imao odgovor kod rezultata 12:12 jer mislim da je on svojom igrom zaslužio vođstvo u tim trenucima. Ubacivao je kugle, imao je bolje udarce od mene, sejfti igra mu je bila odlična. Sve što u tim momentima želite je da vam ostane bilo kakva šansa pred poslednju sesiju. Svako polufinale koje sam odigrao ovde je bilo izuzetno teško za mene. Radujem se mnogo predstojećem meču i prilici da branim titulu svetskog šampiona. Neće to biti nimalo lako. Džon je istinska legenda ovog sporta i iza sebe ima odličnu sezonu”, rekao je Mark Selbi po okončanju meča.

V. Janković

Snuker savez Srbije

Ne propustite