U susret rukometnom večitom derbiju...

Autor: Lazar Mitrović
petak 26.02.2016.
13:12
Izvor: Sportske.net

Večeras će u "Šumicama" koplja ukrstiti veliki rivali, ekipe Crvene zvezde i Partizana.

rkpartizan.rs
rkpartizan.rs

Povezane vesti

Večiti derbi u rukometu odigrava se u petak 26. februara sa početkom od 20:00 časova. Ovaj okršaj velikih rivala je 'u senci' košarkaškog meča koji se igra u okviru 8. kola top 16 faze Evrolige u Vršcu, gde Crvena zvezda Telekom na 'svom terenu' dočekuje ekipu Anadolu Efesa.

Takođe, ovaj meč će biti dobra uvertira za sutrašnji fudbalski večiti derbi, gde će na stadionu JNA snage odmeriti Partizan i Crvena zvezda.

Derbi dva srpska kluba ima dugu istoriju. U međusobnom skoru Partizan ima više pobeda. U dosadašnjih 78 mečeva Partizan je zabeležio 36 pobeda, dok Crvena zvezda ima 32 pobede, a 10 mečeva je završeno bez pobednika.

Poslednjih nekoliko derbija je prošlo u znaku Crvene zvezde, koja je uspela da smanji zaostatak u međusobnom odnosu pobeda.

Zanimljivo je da ova dva kluba od osnivanja nisu imali mnogo prilika da osvajaju trofeje u 'staroj Jugoslaviji'. Prvi šampion tadašnje države bila je ekipa Prvomajska iz Zagreba u premijernoj sezoni 1953. godine. Nakon dve godine na tronu, Crvena zvezda je svrgla Zagrepčane strona, a isti podvig je ponovila i sledeće godine odbranivši titulu.

To su ujedno i jedine titule šampiona Jugoslavije koje je osvojila Crvena zvezda u prvenstvima FNRJ i SFRJ.

Sa druge strane, Partizan nije uspeo da se domogne nijedne titule sampiona bivše (velike) Jugoslavije!

Najviše titula šampiona Jugoslavije ima Partizan iz Bjelovara (ukupno 9), iza njih su Borac iz Banjaluke i šabačka Metaloplastika sa po 7 trofeja. Medveščak (Prvomajska) iz Zagreba ima 4 titule, Crvena zvezda dve, a po jednu imaju Željezničar Sarajevo, Crvenka, Proleter Zrenjanin i Slovan Ljubljana.

Nakon raspada stare Jugoslavije prvu titulu šampiona njenog sukcesora, SRJ, osvojila je ekipa Proletera iz Zrenjanina. Do 2002. godine Partizan je osvojio pet titula, Crvena zvezda tri, a Lovćen dve titule prvaka Jugoslavije.

Prvenstvo Srbije i Crne Gore dva puta je osvajala Crvena zvezda, a po jednom Partizan i Vojvodina.

Prvenstav Srbije po tri titule šampiona imaju Vojvodina i Partizan, dve Crvena zvezda i jednu Kolubara iz Lazarevca.

Crveno beli ovaj meč očekuju u znatno boljoj poziciji. Puleni Nenada Peruničića se nalaze u nezadrživom naletu i već dugo drže čelo tabele.

Ekipa iz Ljutice Bogdana ima sedam uzastopnih pobeda u Superligi, a poslednjim trijumfom u Kostolcu, protiv ekipe Rudara i matematički je obezbeđeno učešće u plej ofu i to četiri kola pred kraj.

Sa druge strane, ekipa Partizana još uvek vodi borbu za plasman u plej of. Trenutno su na četvrtoj poziciji na tabeli sa 7 bodova zaostatka u odnosu na vodeći tim šampionata Crvenu zvezdu. S obzirom da ih očekuje teško gostovanje ekipi Metaloplastike, crno-beli će dati sve od sebe da večeras izbore pozitivan ishod.

Udarne igle domaćeg tima na večerašnjem meču biće Mladen Šotić, Aleksandar Dragutinović. Tu su i golman Dejan Zlatanović, kapiten Darko Totorović, Uroš Radosavljević Nemanja Bojičić.

Sa druge strane, glavne vedete trenara Partizana Neneda Maksića mogli bi da budu Nemanja Živković, Igor Mršulja, Mihajlo Radojković, Lazar Kukić, Aleksandar Tomić.

Nažalost, oba kluba su u poslednjih nekoliko godina u velikim problemima zbog teške finansijske situacije, ali u svakom slučaju derbi ima svoju draž i očekuje nas veoma zanimljiv duela dva 'večita rivala'.



Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

Ne propustite

Komentari

4 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Friday, 26.02.2016
14:49

igrali SA NJIMA

avatar
Friday, 26.02.2016
14:48

Momci, ponovite igru iz prijateljske utakmice koju smo igrali protiv njih, to bi trebao da bude dobar recept!

avatar
Alexander Stonsky
Friday, 26.02.2016
14:53

Zar se oni nisu ugasili u rukometu ?

avatar
Friday, 26.02.2016
14:58

Neki bi rekli i da jesu, ali barem nisu preimenovali neki klub da bi se takmicili mada jeste bilo malverzacija i u ovom sportu, i to vise puta...