Murinjo - Kad ponestane trikova...

Autor: Boris Jovanović
četvrtak 12.03.2015.
13:25
Izvor: Sportske.net

U Murinjovom libaru je ponestalo uputstava za situacije u kojima treba nasamariti boljeg od sebe. Na ovom nivou pobednici ne koriste iste trikove, a njegov tim nije sposoban da nauči nove...

Beta/AP Photo/Matt Dunham
Beta/AP Photo/Matt Dunham

Povezane vesti

Kažu da starog psa ne možeš naučiti novim trikovima. Žoze Murinjo je probao i neslavno završio.

Prošle godine je Čelsi uspešno sakrio kuglicu Francuzima, ali su njihove šibice pročitane protiv Simeonea koji je zanat učio na istom uglu.

Godinu dana posle Pari Sen Žermen se vratio bolji, gladniji, sa puškicom u džepu i podsetnikom u vidu Davida Luiza. Takvi insajderi više vrede od golova, makar "Pomoćnik Bob" na jedno veče zasenio i klovna Krastija.

Većini je bilo jasno posle pariske noći da Čelsi ima samo jedan problem, oni su slabiji tim od Pari Sen Žermena.

Prihvatam, ta konstatacija možda zvuči kao prelako izrečen stav, ali je ovo Čelsi od prošle godine, za njih je problem upravo to što su samo godinu dana stariji, ne i bolji. To je osnovna razlika između ova dva tima.

Britain Soccer Champions League

Jer, pozvaću u pomoć matematiku, šest godina u nizu Fabregasove brojke dramatično padaju u drugom delu sezone, nije to prvi put ranilo njegove timove, pitajte i Vengera nešto o tome.

Dijego Košta, osim što je potrošen u nedostatku ozbiljne alternative nije buldožer koji će pomeriti planinu.

Razlog?

Prvo, on je relativno nov na ovom nivou, Liga šampiona je za njega neprijateljska teritorija, suviše dugo se laktao po Bragama i Valjadolidima ovog sveta da bi davao golove po automatizmu kada je najpotrebnije.

Uostalom, posle Vengera pitajte i Del Boskea, i on ima nešto da kaže o tome.

Britain Soccer Champions League

Dakle, kada osovinu nagrize sumnja što se desilo Čelsiju u 2015. i kada ostanete bez Matića u trenutku dok se stvari odlučuju, to je tim koji je stariji i slabiji od Murinjove "nulte" godine.

On je krivac, general koji je u bitku krenuo prekasno, šahista koji je isuviše dugo čekao da se stvari reše same od sebe.

Ako ćete mu u notes upisati mnoge slavne pobede, ovaj poraz će ga boleti, nije pravio razliku, kao što obično čini kada se njegova ekipa nađe pred boljim od sebe.

Britain Soccer Champions League

Pisao sam vam o Kejhilu i Teriju tokom sezone, dok se slavila nedodirljivost, to nije materijal za koji ćete staviti ruku u vatru da će izdržati jači zemljotres. Kada se ljulja, potporni stubovi su ključ, ne da li imate italijanske pločice u kupatilu.

Murinjo nije kupio vrhunskog štopera, ponuda je bila slaba, negde iza ugla, ovo je moralo da se dogodi. Kada njegov tim koji prekid dovodi do automatizma primi ovakva dva gola, Žoze će sebi morati da prizna da je ono što je premisa svake njegove fudbalske ideje, odbrana, pravljeno od jeftinijih jaja u supermarketu.

Neću da oduzmem ništa Teriju, njegov najveći protivnik je biologija. Što se Kejhila tiče, on igra jedino jer je trener promašio tajming u forsiranju Zume. Da je (znam, priča malo liči na bakina los cojones), "Posebni" dao šansu kvalitetu nad godinama, možda bi Čelsi bio u četvrtfinalu.

Britain Soccer Champions League

Ne bi promenilo ništa, svi mi mudrijaši smo neki kibiceri u ovoj partiji pokera,  jer za stolom je oduvek bilo troje, Gvardiola, Anćeloti i Luis Enrike. Čelsi sa tim nema ništa, možda jedino da drže pikslu, njihove karte su i pre početka bile "tropa"

Murinjo je to rekao i pre nekoliko meseci, možda je bio alibi, možda je samo nehotice saopštio istinu, svejedno, suviše je tu omaški u scenariju da bi bili blokbaster.

ibrahimovic-600-20150312091528

Pari Sen Žermen?

Najveći benefit nije četvrtfinale, već to što su se odmakli od etikete "Tim jednog čoveka". Nije im mnogo nedostajao sinoć, jer su bili u prilici da igraju fudbal, umesto da panično razmišljaju kako da mu donesu loptu.

To je najveći ćar Lorana Blana, saznanje da družina "malih Deda Mrazovih pomoćnika" može da isporuči poklone i bez komandanta parade.

Ali, sa švedskim Deda Mrazom, ili bez njega, svejedno, nije svaka noć Nova godina...

Ne propustite