Elbasan - Veliki korak za fudbal, mali za Srbiju

Autor: Boris Jovanović
subota 10.10.2015.
10:18
Izvor: Sportske.net

Katarzična pobeda ima određen rok trajanja i jasnu svrhu, da otupi bol. Srbija nije postala bolji tim, samo je kupila naklonost svojih navijača, i to iz potpuno pogrešnog razloga.

BETA/AP Photo/Hektor Pustina
BETA/AP Photo/Hektor Pustina

Povezane vesti

U sportskim dramama ovakve pobede su katarza, dirnuta publika, umrljana od kokica, je uverena da će vaskrsli tim od sledećeg vikenda biti u najmanju ruku pristojan.

Takva percepcija garantuje zlom producentu da će i u nastavku sage zavući ruku u džep raspilavljenim naivčinama.

U slučaju loptanja ovdašnjeg pobedu protiv Albanaca bi mogli da naplate u nedelju u još jednoj beznačajnoj utakmici, divna je prilika da vidimo kako izgleda kada naprasno zavoliš svoju reprezentaciju iz pogrešnog razloga. Čak i dežurna lutka za udaranje svake budale na tribinama, Vladimir Stojković može da računa da mu jedno veče druga strana neće "mustafiti".

Albania Serbia Euro Soccer

Pisao sam pre meča, ova pobeda ne znači ništa za Srbiju jer ona će ostati ista, smorena, nezainteresovana, ljuta na zli narod koji nekulturno pokazuje prstom na tabelu.

Sa druge strane, naravno, ukoliko Jermeni sačuvaju obraz za par dana, ovo je žrtva na oltar fudbala, valjda svi dobri duhovi moraju da se udruže da bi sprečili onaj sramotni tim Albanije da zaigra na EP.

Ne zbog toga ko su, već šta su.

U seoskim ligama fudbaleri se onako ne unose u lice protivniku, hvataju za dres čoveka koji leži na zemlji, čvrkaju ga u prolazu kao pijani seoski kavgadžija. Kapiram da je onaj nesretni Šaka sigurno dobacivao Banetu "Šta je, šta me gledaš", nego naš dobri kapiten slabo divani albanski.

Urnebesno je slušati priče kako su bili korektni. Nisu, samo kad pobediš, ti si velikodušan i sklon da potisneš loše stvari.

I tu se završava svaki benefit za fudbal, za igru.

Albania Serbia Euro Soccer

Zbog čega se za Srbiju neće promeniti ništa?

Prvo, jer slede borbe između bumbara i drugih bumbara koji bi da im preotmu med.

Drugo, jer mi nemamo nikakav plan, samo glasačku mašinu i urotu kao jedine dve opcije.

Treće, ni ranije generacije mladih lavova, koje su nam podgrejale snove, u seniorskom fudbalu nisu napravile ništa. Mi jurimo rezultat u mlađim kategorijama, kako bi pokrili brljotine seniora i našminkali izborani klupski fudbal. Tu o nekoj strategiji uvođenja dece u ozbiljan fudbal nema ni govora.

Masa sa jedne strane ne razume ništa, ona bi dok maše bakljama u noći spalila sve starije od dvadeset i kusur i u seniorski tim uvela golobrade.

Na drugoj strani je vladajuća gerontokratija, za njih fudbal počinje posle pedesete, da mogu pomerili bi granicu za juniorski fudbal do 35 godina. Zbog toga su kod nas igrači talentovani sa 26 godina.

Predrag Rajkovic

Nema sredine, niti se zna način kako da ne izgubimo te klince koji su pobeđivali vršnjake, nema mere, ili su leptirice ili ih čuvamo za odlučujuće bitke po Kazahstanima i Azerbejdžanima.

Naš fudbal je albanizovan, umoran sam od ponavljanja, sveden na drhtanje od kavkaskih vukojebina i sitnosopstvenički interes feudalne vlastele.

I tu pobeda protiv one antipropagande igre kakva je De Bjazijeva drumska družina neće promeniti ništa.

Povratak samopouzdanja?

Smejaće vam se. I sami igrači, mada verovatno ne bi priznali ni na poligrafu, znaju da je Albanija krš od ekipe koja je kombinacijom prevare i opstrukcije stigla do primisli da bi mogla da kvari posao ozbiljnim ljudima narednog leta i poziva na rat protiv škija po francuskim stadionima.

Nema nam povratka.

Neodlazak na EP na kome će igrati svako ko je dovoljno jako želeo je naša istina.

U Rusiji će biti samo jaki, na ovom EP bilo je mesta i za baš prosečne.

Gde mi pripadamo pokazuju brojevi, nema to veze sa ličnim utiscima.

Ova pobeda samo je analgetik, da bol otupi na neko vreme.

Apatija ostaje...

Ne propustite

Komentari

6 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
BenkovackiManitas31*
Sunday, 11.10.2015
23:57

Ne slazem se sa autorom jer pobjeda protiv Albanije jeste velika za ovu zemlju. Zasto? Jednostavno zato sto nismo nikakva fudbalska sila i sto god pre shvatimo da moramo krenuti iz pocetka bice nam lakse i bolje.

avatar
ЦЗ LeSa MUFC
Saturday, 10.10.2015
11:28

Bravo redakcijo..bravo tekstopiscu..sve je to lepo napisano i tacno..samo ste trebali i krivce direktno prozvati koji su Sve ovo zakuvali,upropastili Srpski fudbal,doveli do dna!Ali mozda onda nebi vise postajao SPORTSKE.NET ..!?!

avatar
Jaric Zivadin Jare
Friday, 09.10.2015
22:19

Ko razume,shvatice.........

avatar
Don Silvio
Friday, 09.10.2015
19:57

Pobedili Albaniju a digli eiforiju kao da su tukli Brazil u finalu SP. Pa ovo je sramota, trebalo im je dati po 5 komada u obe utakmice i cetvrtfinale EP je trebalo da bude domet i ambicija a mi smo zadovoljni sto nismo u minusu i zadnji na tabeli. Albanija ima sansu da ode direktno na EP ako ne direktno imaju sansu kroz baraz a mi od 5 reprezentacija nismo uhvatili ni trece mjesto pored Albanije i Danske koja posle brace Laudrup ne zna ni kako treba da izgleda fudbaler. Necemo se mi plasirati ni u Rusiju za 3god ni u Katar za 7god a vjerovatno cemo propustiti i EP izmedju. Postali smo pozeljan protivnik u svem kvalifikacija, vise zele nas za protivnika nego Farska ostrva i San Marino. Tako ce nam ostati sve dok je na celu saveza Senilni deda i dok nam fudbalom kako reprezentativnim tako i klupskim mesetare kojekakvi biznismeni i menadzeri sce dok nam oni sastavljaju ekipe a treneri samo glume trenere i menjamo ih kao na traci i postavljamo one bez bilo kakvog ozbiljnijeg iskustva

avatar
siroliver
Friday, 09.10.2015
16:50

Dobar tekst,uglavnom je sve istina sta si napisao. Samo se ne bih slozio oko ovoga za Albance,sinoc su odigrali najlosiju svoju utakmicu u kvalifikacijama,verovatno zbog pritiska koji su imali svih ovih dana. Nisu oni toliko dobra ekipa da to mogu da podnesu jos uvek. Ali nikako se ne bih slozio da su losi,dobili su u Portugal,dva puta nereseno sa Dancima... Uz jako dobru igru u sve tri utakmice. Igrali su dobro protiv Portugala kuci ali prime gol u nadoknadi kao i sinoc... Nisu vrhunska ekipa,ali su organizovani,igraju na rezultat... I naravno,ko ih potceni lose ce se provesti. Mozda bi i mi trebalo malo vise da bijemo,malo vise da padamo... Sve nesto zelimo gospodski fudbal a danas svi padaju,udaraju,glume... Svidelo se to nama ili ne takve stvari donose rezultat. Pogledajte italijane,spance,portugal... A mi budimo gospoda i dalje pa cemo gledat i SP na tv-u....

avatar
zvezdu VOLI SEKTA!
Friday, 09.10.2015
16:25

zna se ko je krivac. TK i FSS!