Zvanično - Lokti suspendovan, ostao bez 100.000 dolara

Autor: Beta Beta
petak 09.09.2016.
00:26
Izvor: Beta

Američki plivač Rajan Lokti suspendovan je na 10 meseci zbog lažne prijave o pljački tokom Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru i propustiće naredno Svetsko prvenstvo u Budimpešti.

Beta/AP Photo/Leo Correa
Beta/AP Photo/Leo Correa

Povezane vesti

Olimpijski komitet SAD i Plivački savez SAD saopštili su kazne, a Lokti je to prihvatio, što znači da neće moći da se takmiči do juna 2017. godine.

Pored suspenzije od 10 meseci, Lokti je ostao i bez 100.000 dolara koje su mu sledovale kao osvajaču zlatne medalje na Olimpijskim igrama.

Lokti, takođe, neće moći da trenira u centrima Olimpijskog komiteta SAD, moraće i da odradi 20 sati društveno korisnog rada, a propustiće i posetu plivačkog tima SAD Beloj kući.

Plivači Džek Konger, Gunar Benc i Džimi Fejgen, koji su bili uključeni u incident, suspendovani su na četiri meseca i njihova kazna će isteći 31. decembra.

"Kao što smo i ranije rekli, ponašanje ovih sportista je neprihvatljivo. Svi oni su prihvatili odgovornost i odgovarajuće sankcije", rekao je direktor Olimpijskog komiteta SAD Skot Blekmun.

Osvajač 12 olimpijskih medalja je tokom Igara u Riju rekao da je opljačkan zajedno sa kolegama iz reprezentacije Džekom Kongerom, Gunarom Bencom i Džimijem Fejgenom.

On je rekao da su na povratku u olimpijsko selo 15. avgusta opljačkani u taksiju pod pretnjom oružja, a da je jedan od pljačkaša imao policijsku značku.

Plivači tada nisu prijavili incident policiji koja je pokrenula istragu tek kada je iz medija saznala šta se dogodilo.

Brazilska policija saopštila je 18. avgusta da je Lokti lagao o pljački, a sam sportista je po povratku u SAD u više navrata menjao priču o tome šta se desilo.

Brazilska policija ima snimak na kome se vidi kako se Lokti tuče sa obezbeđenjem na benzinskoj pumpi u isto vreme u kome se pljačka navodno desila. Kako je tada navedeno, američki plivači su bili pod uticajem alkohola i demolirali su toalet na benzinskoj pumpi. Oni su posle ispitivanja platili štetu i otišli.

Lokti je odmah posle incidenta otputovao iz Brazila, a ostala trojica plivača su pre povratka u SAD dali izjavu u tužilaštvu.

Ne propustite