Plivački savez zapretio Čaviću tužbom

Autor: Beta Beta
četvrtak 22.01.2015.
16:57
Izvor: Beta

Prvi čovek Plivačkog saveza Srbije Dragan Radosav poručio je da ne postoji osnov da se tom Savezu ukine finansiranje od strane države i dodao da bi Milorad Čavić mogao da završi na sudu zbog neosnovanih optužbi koje je izneo na račun PSS.

Beta/Medija Centar Beograd/Ds
Beta/Medija Centar Beograd/Ds

Povezane vesti

Predsednik Plivačkog saveza Srbije (PSS) Dragan Radosav rekao je da taj Savez radi u skladu sa zakonom i da bi Ministarstvo omladine i sporta trebalo da nastavi da finansira njegov rad.

"Rad rukovodstva PSS je u skladu sa zakonom. Sredstva koja smo dobili trošili smo namenski, ispunili smo sve programe i obaveze prema plivačima i pozivam Ministarstvo da promeni donetu odluku o prestanku finansiranja kako bi deca koja se bave plivanjem to mogla da nastave i da učestvuju na domaćim i stranim takmičenjima", rekao je Radosav.

Ministarstvo omladine i sporta odlučilo je da ukine finansiranje PSS zbog toga što je, kako je navedeno, radio suprotno zakonu. Kako je rekao državni sekretar za sport Predrag Peruničić, taj Savez je skinut sa budžeta jer je izgubio dva spora, a prema Zakonu o sportu, kažnjeni neće dobijati sredstva dve godine.

"Ministarstvo sporta nam je ukinulo finansiranje, iako je Vlada plivanje proglasila sportom prve kategorije. Dogodila se proceduralna greška u PSS, radi se o prekršajnoj prijavi iz 2013. godine, a osoba koja je najodgovornija za taj propust viže nije u Savezu. Svuda postoje propusti", istakao je Radosav.

"Podaci revizorske kuće pokazuju da smo radili po propisima. Mi smo za razgovor sa Ministarstvom, a dok ne dođe do toga uložićemo vanredni pravni lek za prekršajnu presudu koju je Savez dobio, a zbog koje je prekinuto finansiranje. Postoje činjenice koje idu u našu korist i iznećemo ih, a o tome će odlučiti prekršajni sud", dodao je Radosav.

Radosav je naveo da PSS nije dobio nijedno obaveštenje o prekidu finansiranja, uprkos izjavi Peruničića da je Savez o tome obavešten pre šest meseci.

"Nismo dobili zvanično rešenje već dopis u kome se poziva na prekršaj i žalićemo se. Bilo je propusta i u Ministarstvu, pošto su sredstva dodeljivana i nekim egzotičnim savezima i onima čiji su računi bili u blokadi. Ako zakon važi za sve, onda treba da se poštuje", dodao je on.

Proslavljeni srpski plivač Milorad Čavić nedavno je optužio PSS za korupciju, a Radosav je zatražio od bivšeg reprezentativca, kojeg je nazvao "beskompromisnim borcem protiv korupcije" da te tvrdnje dokaže.

"Čavić je postao preduzetnik, prodaje opremu za plivanje i rekao je da će podržati Savez ako je od njega kupimo. Upravni odbor je odbio ponudu jer nije najpovoljnija ni po ceni ni kvalitetu i istog trenutka dobili smo još jednog neprijatelja. Nije pružio nijedan dokaz, nadam se da će doći iz sunčane Kalifornije i izneti dokaze iznete na račun Saveza ili će se suočiti sa tužbom", rekao je Radosav.

On je ocenio da PSS ima podršku većine klubova, a kao problem naveo je "lošu praksu" reprezentativaca, koji, kako je rekao, žele i svoje terapeute da prijave kao trenere, pošto u slučaju osvajanja medalja na velikim takmičenjima i treneri imaju pravo na nagrade.

"Mi smo to odbili i dobili smo optužbu za korupciju", rekao je Radosav.

Ne propustite