Zvezda nemoćna u finalu, Dorćol odbranio titulu!

Autor: Darko Mitrović
nedelja 13.11.2016.
22:04
Izvor: Sportske.net, Ragbi 13 federacija Srbije

Ragbisti Dorćola odbranili su titulu prvaka Srbije, pošto su u finalu plej-ofa Prve lige u ragbiju 13 na Adi Ciganliji savladali Crvenu zvezdu sa 26:10 (14:0).

Ragbi 13 federacija Srbije
Ragbi 13 federacija Srbije

Povezane vesti

Dorćolci su tako stigli do 14. titule u 15 godina moderne istorije nacionalnog šampionata i tako potvrdili svoju dominaciju u domaćim okvirima.

Ragbisti najtrofejnijeg srpskoga kluba prvi put su u finalima ušli kao autsajder, pošto
su crveno-beli upravo protiv njih prethodno osvojili Superkup i Kup Srbije, odnosno dobili su ih u tri od četiri meča ove sezone.

Međutim, to kao da je bio motiv više za Dorćol koji se znatno bolje snašao u teškim uslovima za igru, po jako hladom vremenu, teškom i blatnjavom terenu na Adi.

Na startu meča Zvezda je imala blagu inicijativu, ali su se Dorćolci dobro i organizovano branili, iako nisu uspevali nikako da sami dođu do prilike za svoj ozbiljniji napad. U jeku ofanzive crveno-beli, aktuelni šampion posle osvojene lopte organizuje odličnu akciju koju je kapiten Dalibor Vukanović esejem u 5. minutu uz pretvaranje pretvorio u vođstvo od 6:0.

Lako dozvoljeni esej kao da je odredio dalju prilično nesigurnu igru Zvezde. Crveno-beli su nekarakeristično pravili veliki grešaka, naročito u fazi napada, što je Dorćol umeo da kazni i lako igru prebaci na polovinu rivala.

Upravo iz jedne takve greške ovaj put u fazi odbrane, prvak stiže do novih poena. Dorćol je kaznu na 10 metara od protivničkog eseja izabrao da šutne na gol, pa je novim uspešnim udarcem Vukanovića prendnost narasla na 8:0.

Samo tri minuta kasnije, Relja Petrović je kaznio nepažnju odbrane domaćih i nakon prodora po krilu postigao drugi esej za Dorćol i povećao vođstvo na 12:0, koje je ostalo i nakon dodatnog šuta, koji ovaj put Vukanović nije realizovao.

Od tada pa sve do pred kraj poluvremena, konstantno se igralo na polovini Dorćola, ali su napadi Zvezde bili jalovi. Očigledno da je hladno vreme učinilo svoje i da je to bio glavni uzrok velikog broja ispuštenih lopti. Ipak, dva minuta pre kraja poluvremena, Dorćol je upisao još dva poena na svoj konto, i to iz kazne, koju je sa oko 25 metara uspešno izveo Dalibor Vukanović za vođstvo od 14:0 na pauzi.

U nastavku viđena je znatno kvalitetnija utakmica, koju su već u prvih 20 minuta praktično rešili u svoju korist aktuelni prvaci. Kapiten Vukanović, reprezentativac Stevanović i veteran Milanko su postigli tri eseja, čime su Dorćolci stekli prednost od 26:6.

Zvezda je preko Milenkovića i Ćalića samo ublažila krajnji rezultat i veliku pobedu Dorćola.

''Ovo je jedna od najvećih pobeda u istoriji kluba. Mnogi su nas potcenili uoči ovog finala, ali smo pokazali da i kada imamo lošu sezonu u ključnim trenucima možemo da prevaziđemo sve probleme i odbranimo titulu. Čestitam saigračima koji su dali sve od sebe, ali takođe čestitke i Zvezdi na odličnoj godini'', izjavio je u jednom dahu kapiten Dorćola Vukanović.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke