Dve medalje za srpsko veslanje na SP!

Autor: Aleksandar Obrenović
petak 04.09.2015.
14:30
Izvor: Sportske.net

Srpski dvojac sa kormilarom Viktor Pivač, Martin Mačković, kormilar Luka Mladenović i skifista za lake veslače Miloš Stanojević osvojili bronzane medalje na Svetskom prvenstvu za seniore u Ožibeleu i tako doneli prva odličja za srpsko veslanje na planetar

Veslacki savez Srbije
Veslacki savez Srbije

Povezane vesti

Srpsko veslanje je u petak, 4. septembra 2015, ostvarilo izvanredan uspeh na Svetskom prvenstvu za seniore u Ožibeleu. Dva naša čamca stigla su do pobedničkog postolja, prvi put na planetranim šampionatima za seniore posle osam godina i srebra četverca sa kormilarom Marko Marjanović, Jovan Popović, Goran Jagar, Nikola Stojić, kormilar Saša Mimić na Svetskom prvenstvu za seniore u Nemačkoj 2007. Prvi nam je razgalio srca dvojac sa kormilarom Viktor Pivač, Martin Mačković, kormilar Luka Mladenović koji je osvojio bronzano odličje. Do fenomenalnog uspeha naš čamac, ubedljivo najmlađi na šampionatu u ovoj disciplini, stigao je izvanrednim veslanjem u finalnom okršaju koji je s vremenom 6:59,53 završio na trećem mestu.

Zlato je pripalo posadi Velike Britanije Rajli o Donel, Tarant, kormilar Fildman (6:51,31), a srebro čamcu Nemačke Nemačka Šnajder, Ernsting, kormilar Visen (6:57,36). Četvrta je kroz cilj prošla Južnoafrička Republika u sastavu Dejvis, Grin, kormilar Morgan (7:01,19), peti su bili Belorusiji Valacko, Vibranec i kormilar Pjatrnić (7:02,47), a poslednji Francuzi Delašam i Make sa kormilarom Mansoom (7:07,57).

"Pivač i Mačković su odlično izveslali finalnu trku. Posle kvalifikacija u kojima se nisu dobro snašli, repesaža u kojem su popravili utisak, u Ožibeleu su bili najbolji kada je bilo najpotrebnije – u okrašaju za medalje. Od početka do kraja bili su fanatično borbeni, na kraju izveslavši finale sa 105 odsto svojih mogućnosti. Ovo je veliki rezultat tim pre što su Pivač i Mačković pre samo nešto više od mesec dana osvojili medalju na Svetskom prvenstvu za mlađe seniore. Trebalo ih je najpre povratiti posle svih napora u Plovdivu, a nakon toga pripremiti za disciplinu koja je jedna od najzahtevnijih s obzirom da ima i kormilara. Još jednom im čestitam na ogromnom uspehu. Mačković već za četiri dana mora da se vrati u Ameriku zbog obaveza na Berklju, dok će Pivač put SAD, u kojima stidira na Vašingtunu, nešto kasnije" – kazao je trener reprezentacije Aleksandar Ivković.

Samo pola sata pošto je srpsko veslanje došlo do prve medalje, u Ožibeleu je palo i drugo odličje. Miloš Stanojević je ostvario najveći uspeh u svojoj karijeri osvojivši bronzanu medalju u skifu za lake veslače. Naš “lakić” je izveslao još jednu veliku trku u Francuskoj koju je na kraju sa vremenom 6:55,88 završio na trećem mestu. Trijumfovao je Novozelanđanin Ling (6:53,80), a srebro osvojio Slovenac Hrvat (6:54,59). Četvrti je bio Nemac Štajnhubel (6:57,34), peti Amerikanac Trojan (6:58,48), a šesti Britanac Kirkvud (6:58,62). Stanojević, osvajač tri evropska bronzana odličja u četvercu bez korimlara za lake veslače (2009, 2011. i 2012), silovito je ušao u finalnu trku. Odmah na počeku izbio je na čelnu poziciju koju je čuvao sve do ulaska u poslednjih 500 metara. Tada su počeli da nadiru Novozelanđanin Ling i Slovenac Hrvat, koji je bio bolji od Stanojevića i u polufinalu. Naš reprezentativac nije uspeo da odbije napad ove dvojice veslača, pao je treće mesto, koje je uspeo da sačuva do kraja.

"Kao što sam rekao pre početka šampionata jedini cilj mi je bio da izveslam vreme oko 6:55. Uspeo sam u tome i taj rezultat mi je doneo ogroman uspeh. Ovom prilikom se zahvaljujem svom treneru iz francuskog kluba ACBB-a Sedriku Tublanu s kojim sam u proteklom periodu odradio odličan posao, a srebro na Svetskom kupu u Lucernu i bronza u Ožibeleu su najbolji dokaz toga. Za još bolji plasman i rezultat u Francuskoj nedostajalo je malo više vremena, jer u tehničkom smislu ima još prostora za napredak.", rekao je Stanojević.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke