Bronza za Bogičevića i Savića u Lucernu!

Autor: Aleksandar Obrenović
nedelja 13.07.2014.
13:08
Izvor: Sportske.net

Srpski dvojac bez kormilara Dušan Bogičević, Veselin Savić ostvario izvanredan uspeh na Svetskom kupu u Lucernu osvojivši bronzano odličje. Dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović osmi, dvojac bez kormilara Nenad Beđik, Miloš Vasić deveti, Ivana

Veslački Savez Srbije
Veslački Savez Srbije

Povezane vesti

Evropski prvaci iz Beograda Dušan Bogičević i Veselin Savić ostvarili su još jedan izvanredan uspeh na međunarodnoj sceni u ovoj godini. Na poslednjem ovogodišnjem Svetskom kupu koji je u nedelju,13. jula 2014, završen u Lucernu a koji je okupio elitu svetskog veslanja naš dvojac bez kormilara osvojio je bronzano odličje, što je prva medalja sa svetskih kupova za srpsko veslanje od 2010. i srebra četverca bez kormilara na Bledu.

Bogičević i Savić su u fantastičnom finalu ove discipline s prošli kroz cilj kao treći u vremenu 6:38,45 iza neprikosnovenih Novozelanđana Bonda i Mareja (6:28,70), svetskih i olimpijskih prvaka, i Britanaca Foada i Lendgridža ((6:37,88). Daleko posle osvajača medalja kroz cilj su prošli Italijani Kostanco i Kostaldo (6:41,13), Južnoafrikanci Kiling i Brit (6:45,70) te njihovi sunarodnici Hunt i Britejn (6:54,69).

Bogičević i Savić su fenomenalno startovali. Posle prvih 500 metara bili su prvi, ali
su u tom trenutku Bond i Marej krenulin u svom prepoznatljivom stilu preuzevši čelnu poziciju. Naš dvojac je pao na drugo mesto koje je držao sve do ulaska u poslednju četvrtinu trke. U stopu ga je pratila posada Velike Britanije. Iako je odbio nekoliko napada Foada i Lendgridža, srpski čamac je u samom finišu poklekao u otvorenom duelu za srebro osvojivši na kraju ništa manje veliku bronzu.

"Bogičević i Savić uspeli su da se mobilišu nakon osvojenog zlata na Evropskom prvenstvu u Beogradu. Bez obzira na veliki uspeh na Adi Ciganliji ostali su maksimalno fokusirani na dalji napredak pa su potvrdili klasu i u Lucernu. Ovo je zaista najbolja uvertira za Svetsko prvenstvo u Amesterdamu od 23. do 31. avgusta. Još jednom bih čestitao Dušanu i Veselinu na sjajnoj regati u Lucernu gde su od prvog do poslednjeg dana bili na izuzetno visokom nivou" – kazao je trener ovog čamca i član selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije Dejan Guslov i dodao – "Naši momci su možda mogli i do srebra. Bitka za drugo mesto sa Britancima je trajala gotovo 1.000 metara. Mislim da je odlučilo i iskustvo budući da je štroker rivala olimpijski pobednik u četvercu bez kormilara. Za razliku od Britanaca Bogičeviću i Saviću ovo je prvo učešće na svetskom kupu u dvojcu bez kormilara koje će im biti dragoceno iskustvo u nastavku karijere."

Srpskom dubl skulu skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović malo je nedostajalo da trijumfalno završi takmičenje u Lucernu. U B finalu s vremenom 6:27,68 je bio drugi što mu je donelo osmo mesto u ukupnom plasmanu. U borbi za plasman od sedmog do 12. mesta pobedila je Norveška (6:27,19), sa svega 49 stotinki prednosti u odnosu na naš čamac. Treća je bila Španija (6:32,42), četvrta Kanada (6:33,03), peta Danska (6:34,85), a poslednja Italija1 (6:36,45). Dvojac bez kormilara Nenad Beđik, Miloš Vasić svoj prvi zajednički nastup u ovom čamcu završio je na devetom mestu. U B finalu ove discipline Beđik i Vasić su osvojili treće mesto s vremenom 6:48,92. Prvi u ovoj trci bio je čamac Italije2 (6:46,99) a druga posada Nemačke (6:47,77). Iza našeg čamca kroz cilj su prošle Španija (6:50,77), Velika Britanija (6:51,33) i Grčka (6:53,82).

U B finalu ženskog skifa Ivana Filipović je zauzela peto mesto s rezultatom 8:12,17 čime je Svetski kup završila na 11. mestu. Prva četiri mesta pripala su Republici Irskoj (7:51,38), Rusiji (7:54,05), Danskoj (8:00,59) i Italiji (8:00,59).

"Nastupom u Lucernu, koji je bio i Izborna regata za Svetsko prvenstvo, svoje mesto u timu za Amsterdam obezbedili su dvojac bez kormilara Dušan Bogičević, Veselin Savić i dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović. I drugi srpski dvojac bez kormilara Nenad Beđik, Miloš Vasić rezultatima u Lucernu ispunio je strandard za nastup na planetarnom šampionatu a ostaje da vidimo u kojem će čamcu veslati u Holandiji. Ivana Filipović u ženskom skifu i Miloš Stanojević u skifu za lake veslače izdanjima u Lucernu zaslužili su šansu da se nađu u timu za Svetsko prvenstvo ukoliko u narednom periodu pokažu dobre rezultate na treninzima i testovima", istakao je član selektorske komisije VSS Nebojša Ilić.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke