Sad je stvarno "Srbija do Tokija", jeste li svesni kakav je ovo uspeh!?

Autor: Vladimir Stojanović
ponedeljak 22.08.2016.
09:40
Izvor: Sportske.net

Pre nego što počnemo da ga razvlačimo i relativizujemo i pre nego što zaboravimo na ovo što smo živeli u protekle dve nedelje, samo jedan podatak, u ekipnim sportovima smo treći, iza Amerikanaca i Nemaca.

BETAPHOTO/OLIMPIJSKI KOMITET SRBIJE/EV
BETAPHOTO/OLIMPIJSKI KOMITET SRBIJE/EV

Povezane vesti

Ako se pogleda broj stanovnika Srbija je među 10 najuspešnijih nacija na svetu.

Neprikosnovena je Jamajka koja je iz Brazila odnela 11 medalja, od toga 6 zlatnih. Ova karipska država praktično osvaja medalju na 250 000 stranovnika, a zlato na manje od pola miliona.

Sjajno su prošli Hrvati, komšije imaju 10 medalja, od toga polovinu zlatnih. S obzirom na broj stanovnika zlato su osvajali na svakih 840 000 stanovnika.

Možda je mnogima promakla činjenica da su Novozelanđani koji imaju samo
4 500 000 stanovnika osvojili čak 18 medalja, od toga 4 zlatne i imaju čak 9 srebrnih. Oni zajedno sa Jamajkom praktično imaju najviše medalja po glavi stanovnika.

Odlično su prošli Mađari sa 15 medalja, Danci sa takođe 15, u tom društvu je i Srbija.

Ako se uporede medalje i broj stanovnika, Srbija je među 10 najuspešnijih nacija na OI.

Ovo je jedan način da se posmatraju stvari, jasno, nisu ni sve medalje iste, Srbija ih je osvojila polovinu u ekipnim sportovima i to tamo gde je konkurencija najveća. Uostalom kada se gledaju timski sportovi, Srbija je na trećem mestu, Amerikanci su osvojili pet medalja, koliko i Nemci, Srbija nosi četiri, Italijani su jedini sa tri.

Tako, da sa te strane, uspeh se čini nemerljivim i kao da ne shvatamo šta su naši sportisti napravili u Riju.

U svakom slučaju, ovo su daleko najuspešnije igre od kada Srbija samostalno nastupa na OI, a ako gledamo i period sa Crnogorcima, odnosno SR Jugoslaviju i SCG, takođe nikada nismo bili ni blizu ovom rezultatu.

U Atlanti i Londonu smo osvojili po 4 medalje, u Riju duplo.

Zapamtite neke od ovih brojeva, jeste da ništa nije staro kao jučerašnja vest, ali svejedno, treba se ponositi našim sportistima, od većine nas su bolji u onome što rade.

Na kraju, sledeći je Tokio, pa neka bude u skladu sa onim čuvenim grafitom "Srbija do Tokija" i da za četiri godine ponovo pravimo ovakve uspehe!

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke

Komentari

8 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
P. S.
Monday, 22.08.2016
18:05

Kada se uzmu u obzir sve svetske države zapadno od Drine, istočno od Karpata, južno od trans-dunavske regije i severno od Šar-planine onda je Srbija ubedljivo prva po broju osvojenih medalja... :)

avatar
Krešo Arsenal
Monday, 22.08.2016
12:17

Ponosan na svoju zemlju HRVATSKU..Cestitke i komšijama

avatar
Bojan Samardzic
Monday, 22.08.2016
10:05

Ogroman uspjeh nasih sportista, svaka cast, uopste plasman na OI je veliki uspjeh, a ovo sto su uradili je stvarno nadljudski, pogotovo kad se uzmu u obzir uslovi u kojima vecina njih radi i trenira.

avatar
Anti Beogradjani
Monday, 22.08.2016
10:03

uspeh ,kakav ce politicari prati usta sve dok su na vlasti, i velika prilika da se sklone svi problemi u ocima srbije i prebace na uspeh u sportu....hocu da kazem da najmanje ima da profitiraju sportisti koji su doneli uspehe,a oni koji dinar nisu ulozili najvise ce se diciti kao da su oni osvojili medalje.

avatar
O\'Sullivan147
Monday, 22.08.2016
09:53

Da su otisli i odbojkasi,ubjedjen sam da bi imali 5 od 5 medalja,ali eto...

avatar
Monday, 22.08.2016
10:11

Mislis? Brazil, Italija, SAD, Rusija, Poljska, Francuska i jos nekoliko veoma nezgodnih reprezentacija tipa Kanada, Iran i Argentina protiv kojih nema zagarantovane pobede- uopste nije bilo sigurno da bi i odbojkasi osvojili medalju, a to i ne bi bio neuspeh. Naravno, moraju da se vrate za Japan:)

avatar
Krešo Arsenal
Monday, 22.08.2016
12:40

ALI JEDINO U SRBIJI NA OLIMPIJSKIM IGRAMA NISU SVE MEDALJE ISTE..KAKO ???? PA DE MALO POGLEDAJTE U SVIJET, MEDALJA VASA U HRVANJU JE ISTA KAO DA STE ZLATO U KOSARCI ILI ATLETICI OSVOJILI, TO JE SMISAO IGARA..Drugo ako Vi sami uzivate vise u nekim medaljama,ali to se onda tako napiše..Smeta me taj NE olimpisjki duh. Svaka čast na uspjehu u košarci i odbojci, ali medalja je svaka ista na kraju se podvuce tko je kako prosao jedino ako vama nesto smeta.Vaterpolo je po vama onda smiješan sport jer njega nitko u svijetu ne prati,pojedine države na ovim prostorima samo..Ne razumijem neke stvari i smeta mi,nebitno odakle smo. Ja pošteno kažem sve