Rio 2016 - Olimpijske igre u brojkama

Autor: Nikola Miloradović
ponedeljak 22.08.2016.
23:37
Izvor: Sportske.net

Olimpijski plamen je ugašen i spuštena je zastava na 31. letnje Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, posle 16 uzbudjivih sportskih dana.

Beta/AP Photo/Leo Correa
Beta/AP Photo/Leo Correa

Povezane vesti

Više od 11.000 sportista iz 207 zemalja takmičilo je u 31 sportu, a podeljeno je 306 kompleta medalja.

Bilo je rekorda, pisala se istorija, legende su potvrdile svoj status, a neke nove zvezde su rodjenje.

"BBC" je izabrao najzanimljiviju statistiku iz Rija.

Drugi put uzastopno, a 17. put ukupno, sportisti SAD bili su na vrhu tabele po broju osvojenih medalja. Ovog puta osvojili su 121 medalju, od čega je 46 zlatnih.

Sportisti SAD su bili dominantni u atletici osvojivši 31 medalju, 20 više od drugoplasirane Jamajke.

Takodje, najbolji su bili i u bazenu. Plivači SAD su osvojili 33 od ukupno 104 medalje koliko je podeljeno na plivačkom takmičenju. Njihov najbliži pratilac bila je Australija čiji su plivači osvojili 10 medalja.

Prvi put na Igrama učestvovao je i tim izbeglica, koji je osvojio dve medalje, a debitovali su Kosovo i Južni Sudan. Fidži, Jordan i Kosovo su prvi put u istoriji osvojili medalje na Olimpijskim igrama.

Olimpijski tim Srbije od 103 člana osvojio je osam medalja po čemu je zauzeo 32. mesto.

Medju najvećim zvezdama Igara bili su Amerikanci Majkl Felps, Kejti Ledecki i Simon Bajls.

Felps je u Riju osvojio pet zlatnih i jednu srebrnu medalju u Riju, a ukupno 28 olimpijskih medalja, od čega 23 zlatne.

Ledecki je četiri puta bila na najvišoj stepenici pobedničkog postolja, a uz to je osvojila i jedno srebro.

Američka gimnastičarka Simon Bajls je na svojim prvim Olimpijskim igrama osvojila četiri zlate i jednu bronzanu medalju.

Drugu nedelju Igara u Riju obeležio je Jusein Bolt. Potvrdio je svoj status najvećeg sprintera svih vremena, osvojivši zlatne medalje na 100 i 200 metatara, i u štefeti 4x100 metara.

Bolt je stigao do devet zlatnih olimpijskih medalja i izjednačio se sa Karlom Luisom.

Japanski gimnastičar Kohei Učimura je za 44 godine postao prvi gimnastičar koji je uspešno odbranio olimpijsku titulu u višeboju. On je takodje pomogao reprezentaciji Japana da osvoji timsko zlato, prvo još od Atine 2004.

Južna Koreja je osvojila četiri zlatne medalje u streljaštvu i tako nastavila svoju dominaciju u tom sportu.

Britanac Mo Farah postao je prvi atletičar koji je dva puta uzastopno osvajao zlatne medalje na 5.000 i 10.000 metara. Poslednji put to je uspelo Fincu Lesu Virenu na Igrama u Minhenu i Montrealu, 1972. i 1976. godine.

Endi Marej je postao prvi teniser koji je uspeo da odbrani titulu u singlu na Olimpijskim igrama.

On je to uradio istog dana kada je Džastin Rouz osvojio prvu britansku titulu u golfu na Olimpijskim igrama posle 112 godina.

Amerikanac Ešton Iton postao je prvi višebojac koji je odbranio titulu još od Britanca Daleja Tompsona na Igrama 1980. i 1984. godine. On je uspeo i da izjednači olimpijski rekord sa 8.893 boda.

Jamajčanka Ilejn Tompson postala je prva atletičarka koja je na istim Olimpijskim igrama osvojila zlatne medalje na 100 i 200 metara posle 28 godina.

U Riju je postavljeno 27 svetskih rekorda u sedam sportova streličarstvu, atletici, modernom petoboju, biciklizmu, streljaštvu, plivanju i dizanju tegova.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke