Putin: "Rusija će suspendovati zvaničnike navedene u izveštaju Svetske antidoping agencije"

Autor: Beta Beta
utorak 19.07.2016.
14:10
Izvor: Beta

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da su optužbe protiv ruskih sportista u izveštaju nezavisne komisije Svetske antidoping agencije (WADA) o dopingu tokom Olimpijskih igara u Sočiju, zasnovane na dokazima osobe, kako je naveo, jadnog ugleda.

BETA/AP Photo/RIA Novosti, Alexei Druzhinin, Pool, file
BETA/AP Photo/RIA Novosti, Alexei Druzhinin, Pool, file

Povezane vesti

Putin je najavio da će zvaničnici imenovani u izveštaju komisije WADA kao neposredni izvršioci biti privremeno suspendovani sa svojih radnih mesta dok se ne završi istraga, navodi "Tass" dodajući da Rusija ipak traži od te agencije da obezbedi detaljnije i objektivnije informacije.

U danas objavljenom izveštaju navodi se da su antidoping laboratorije u Moskvi i Sočiju štitile dopingovane ruske sportiste, u sklopu državnog doping sistema, kojim je upravljalo, kontrolisalo i nadgledalo ministarstvo sporta, uz pomoć ruske tajne službe.

"Optužbe protiv ruskih sportista zasnovane su na iskazu jedne osobe, čoveka sa skandaloznom reputacijom", rekao je predsednik Rusije.

Ruska agencija "Tass" navodi da se Putinova izjava izgleda odnosi na nekadašnjeg šefa antidoping laboratorije Rusije Grigorij Rodčenkov, koji živi u Los Anđelesu.

Protiv Rodčenkova je 2012. godine pokrenut krivični postupak zbog kršenja antidoping pravila, ali su prikupljeni dokazi bili nedovoljni i slučaj je zatvoren. Slučaj protiv Rodčenkova ponovo je otvoren u junu na osnovu novih dokaza i jedan od njegovih rodjaka već je osudjen u Rusiji zbog nezakonite trgovine anaboličkim steroidima, navodi "Tass".

"Pitanje je da li su zaključci zasnovani isključivo na osnovu svedočenja ovakvih ljudi merodavno i ubedljivo", rekao je Putin.

Putin je takodje naveo da sadašnji doping skandal predstavlja ponovno opasno uplitanje politike u sport.

"Oblici takvog mešanja su se promenili, ali je suština ista - da se sport učini instrumentim geopolitičkog pritiska, stvaranjem negativnog ugleda država i naroda", naveo je Putin.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Tuesday, 19.07.2016
14:16

Tako se brani drzava, kategoricno i energicno, a ne da serviras svoje pedu kao ovi nasi...