Putin: "Nastavićemo da se borimo protiv dopinga"

Autor: Beta Beta
subota 24.12.2016.
00:00
Izvor: Beta

Vladimir Putin i dalje ne prihvata mišljenje da je država sponzorisala i prikrivala doping svojih sportista.

Beta/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Beta/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Povezane vesti

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas da će ta zemlja nastaviti da radi na iskorenjivanju dopinga, ali da ne prihvata mišljenje da je država sponzorisala i prikrivala doping svojih sportista. 

Putin je govoreći na godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi rekao da će Rusija raditi zajedno sa Medjunarodnim olimpijskim komitetom (MOK) i Svetskom antidoping agencijom (WADA) na iskorenjivanju dopinga, ali je naveo da su neke optužbe protiv Rusije bile nepoštene.

On je optužio bivšeg direktora laboratorije ruske antidoping agencije Grigorija Rodčenkova da je falsifikovao dokaze protiv ruskih sportista na zahtev stranih sila koje nije imenovao.

Putin je rekao da je Rodčenkov terao ruske sportiste da uzimaju zabranjene supstance koje je doneo iz Kanade, gde je prethodno radio.

Istražitelj WADA Ričard Meklaren je u svom izveštaju naveo da je Rusija podržavala i prikrivala doping svojih sportista, zbog čega je pojedinim ruskim sportistima zabranjeno da učestvuju na medjunarodnim takmičenjima.

WADA je tražila od MOK da suspenduje Rusiju i zabrani joj učešće na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, ali je taj zahtev odbijen. MOK je prepustio sportskim organizacijama da same odluče o kazni, pa je Medjunarodna atletska federacija zabranila ruskim atletičarima da se takmiče. Takodje, ruskom Paraolimpijskom timu zabranjeno je da učestvuje na Igrama u Riju ovog leta.

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke