Najbolje od Srbije!

Autor: Beta Beta
četvrtak 17.12.2015.
23:06
Izvor: Beta

Olimpijski Komitet Srbije dodelio je večeras u Domu Narodne skupštine u Beogradu nagrade najboljim sportistima u 2015. godini.

Beta/BranislavBožić/Ds
Beta/BranislavBožić/Ds

Povezane vesti

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Vlade Divac rekao je večeras da je domaćim sportistima 2015. godina najuspešnija otkako se takmiče pod zastavom Srbije i da cilj za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru naredne godine nije brojnost, nego veći broj medalja u odnosu na Igre u Londonu.

"U predolimpijskoj godini smo osvojili brojne medalje, ostvarili odlične rezultate koji su 2015. godinu učinili najuspešnijom otkako se naši sportisti takmiče pod srpskom zastavom. Očekujem vrhunske rezultate i u poslednjoj godini olimpijskog ciklusa. Sada imamo veći broj kvalifikovanih sportista za Igre u odnosu na isti period uoči Londona 2012. godine, ali i bolje rezultate. Cilj nije brojnost već veći broj medalja u odnosu na prethodne Igre", rekao je Divac.

Divac je podsetio da je plasmanom tekvondistkinje Milice Mandić Srbija dobila 70. kvalifikovanog sportistu za Igre u Rio de Žaneiru!

On je rekao da je konkurencija za dodelu nagrada bila izuzetno jaka i poželeo je sportistima uspešnu olimpijsku godinu.

"Vi koji ste već deo olimpijskog tima i koji ćete izboriti svoje mesto, za osam meseci ćete krenuti put Brazila da ispišete nove stranice olimpijske istorije Srbije. Budite hrabri i samouvereni jer ste bez sumnje najbolje što ova zemlja ima. Želim vam da u godini pred nama ostvarite svoje, ali i naše snove", rekao je Divac.

Za najboljeg sportistu u 2015. godini proglašen je Novak Đoković, koji je u godini na izmaku dominirao svetskim tenisom. On je šesti put proglašen za sportistu godine u izboru OKS, ali nije prisustvovao dodeli nagrada.

Ivana Spanovic

Najbolja sportistkinja je državna rekorderka u skoku u dalj Ivana Španović, koja je ove godine osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu i bronzu na Svetskom prvenstvu.

"Mislim da je vreme za olimpijsku medalju u atletici. Rezultati koje smo postigli ove godine pokazuju da dobro radimo sa pravim timovima i sigurna sam da ćemo se vratiti sa medaljom. Svaka godina mi je sve bolja, 2015. je najbolja u karijeri. Bilo je suza, uspeha i razočaranja a to je ono što nas hrabri pred Rio. Nadam se da ću postaviti novi državni rekord na Igrama", rekla je Španović.

Za najboljeg trenera nagradu je dobio selektor vaterpolo reprezentacije Srbije Dejan Savić, koji je ove godine predvodio ekipu do zlata na Svetskom prvenstvu i u Svetskoj ligi, koje je donelo plasman na Olimpijske igre.

"Naše je da se dobro spremimo i nadamo. Glavni cilj svakog sportiste je da osvoji olimpijsku medalju. Prvo ide Evropsko prvenstvo u Beogradu, pa tek onda Olimpijske igre kao glavni cilj u godini. Bićemo spremni da svim silama dosanjamo taj san. Čast mi je i mnogo mi znači što sam dobio trofej, a u njega su utkana 30 imena i prezimena ovih momaka", rekao je Savić.

Za najbolju mušku ekipu proglašena je vaterpolo reprezentacija Srbije i za 22 godine koliko se dodeljuje trofej OKS to je 11. put da ga osvaja vaterpolo tim!

Srbija

"Tajna uspeha je to što smo kao porodica i to krasi ovu generaciju. Nadam se da će tako biti u budućnosti", rekao je kapiten Živko Gocić.

Najmlađi srpski vaterpolista Sava Ranđelović rekao je da je sanjao da osvaja medalje sa reprezentacijom i da mu je drago što će Gocić predvoditi ekipu i na Olimpijskim igrama.

Najbolja ženska ekipa je košarkaška reprezentacija Srbije, osvajač Evropskog prvenstva u Mađarskoj i Rumuniji ovog leta!

Srbija zene

"Devojke su najzaslužnije za veliki rezultat srpske košarke. Direktnim plasmanom na Olimpijske igre smo dosanjale san, a na tom takmičenju ćemo pokušati da pomerimo granice", rekla je selektorka Marina Maljković.

Reprezentativka Sonja Petrović rekla je da je ekipa kao "bajka o Pepeljuzi", pošto je svojim velikim uspehom devojčicama ispričala da je sve moguće.

Trofej za najboljeg mladog sportistu dobila je tekvondistkinja Tijana Bogdanović. Nagradu za najboljeg spotistu Evropskih olimpijskih igara dobio je strelac Damir Mikec, koji je osvojio dve zlatne medalje na tom takmičenju, a najbolje sportistkinje su kajakašice Milica Starović i Dalma Bendek Ružičić osvajanjem zlata u K2 500 metara.

OKS je Jovanu Simiću dodelio trofej Međunarodnog olimpijskog komiteta "Sport i inovacija". Simić je ponudio svoju kolekciju dresova na aukciju kako bi pomogao u prikupljanju sredstava za lečenje devetogodišnje Nađe Novaković.

Prikazan je i kratak film o toj akciji, a Simić je zajedno sa devojčicom Nađom primio nagradu i oboje su dobili veliki aplauz.

"Pokazali smo da možemo da se udružimo oko nečega i budemo pravi kada je najpotrebnije", rekao je Simić, dok se na pitanje kada se upoznala sa njim, Nađa zbunila i nije odgovorila i dobila je veliki aplauz.

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke