MOK pomaže ruskim uzbunjivačima

Autor: Beta Beta
ponedeljak 24.10.2016.
23:58
Izvor: Beta

Medjunarodni olimpijski komitet (MOK) pomaže uzbunjivačima iz Rusije, atletičarki Juliji Sepanovoj i njenom suprugu Vitaliju, koji su predali dokaze o navodnom rasprostranjenom dopingu sportista u domovini.

Beta/AP Photo/Leo Correa
Beta/AP Photo/Leo Correa

Povezane vesti

MOK je u današnjem saopštenju naveo da su se Julija i Vitalij Stepanov u septembru sastali sa predsednikom MOK Tomasom Bahom kako bi razgovarali o ponudi za "pomoć njihovim karijerama".

MOK je naveo da Stepanovoj daje "finansijsku i drugu pomoć kako bi mogla da nastavi sa sportskom karijerom i da se potencijalno pridruži nacionalnom olimpijskom komitetu".

U saopštenju se navodi da će bivši zaposleni u Antidoping agenciji Rusije Vitalij Stepanov "pružati konsultantske usluge MOK-u u svim aspektima doping kontrole i zaštiti čistih sportista".

MOK je letos odbio zahtev Stepanove da se kao nezavisni sportista takmiči na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Medjunarodna atletska federacija suspendovala je Atletski savez Rusije posle izveštaja Svetske antidoping agencije (WADA) o navodnom sistemskom dopingu sportista koji je navodno pomagala i prikrivala država. WADA je pokrenula istragu posle informacija koje su joj predali Julija i Vitalij Stepanov.

Zbog te suspenzije ruskim atletičarima je zabranjeno učešće na medjunarodnim takmičenjima, medju kojima i na Olimpijskim igrama u Riju, a ceo ruski tim suspendovan je sa Paraolimpijskih igara.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke