Doviđenja Riju, vidimo se u Tokiju!

Autor: Darko Mitrović
ponedeljak 22.08.2016.
09:15
Izvor: Beta

Bilo je mnogo uzbuđenja, uspona, padova, razočaranja, oduševljenja, možda kao nikada do sada kada su srpski sportisti u pitanju. Osvojili su osam medalja, učinili nas ponosnim, po ko zna koji put, a priliku da ove rezultate ponove ili nadmaše imaće za čet

Beta/AP Photo/Mark Humphrey
Beta/AP Photo/Mark Humphrey

Povezane vesti

Svečanom ceremonijom u Rio de Žaneiru, uz sambu i karnevalsku atmosferu na stadionu Marakana, danas su završene 31. letnje Olimpijske igre.

Pre početka ceremonije sa krova stadiona Marakana ispaljen je vatromet u čast pronalazača Alberta Santoša Dumoa. Ceremonija je počela emitovanjem originalnog snimka Alberta Santoša Dumoa, koga Brazilci nazivaju "ocem avijacije".

Na teren slavnog stadiona prvo su izašli plesači obučeni u šarene kostime.

Posle njih, uz zvuke sambe, počeli su da izlaze i predstavnici 207 olimpijskih ekipa. Svi su zajedno izašli, bez odvajanja, kao simbol jedinstva. Prvo su izašli nosioci zastava, medju kojima i srpska tekvondistkinja Tijana Bogdanović, osvajačica srebrne medalje.

Uprkos kiši, na terenu i tribinama svi su se dobro zabavljali i plesali uz mešavinu brazilske tradicionalne muzike i elektro zvuka i sve je ličilo na veliki karneval.

Tokom ceremonije prikazano je kulturno nasledje Brazila, a jedna od tema bila je: "Brazilci mogu da rade golim rukama", što se odnosilo na heklanje i čipku. Posle toga Brazilci su podsetili i na tradiciju obrade gline i pravljenja figurica od tog materijala.

Deo ceremonije nazvan je Olimpijska krila, kojom su organizatoriukazali na lepote i različitost Rija.

Organizatori su podsetili na najvažnije trenutke sa takmičenja uprethodnih 16 dana, a dodeljene su poslednje medalje na takmičenju,učesnicima maratonske trke koja je održana u nedelju, pa jeintonirana himna Kenije za pobednika Elijuda Kipčogea.

Intoniranjem olimpijske himne skinuta je olimpijska zastava na Marakani. Gradonačelnik Rija predao je zastavu predsedniku Medjunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomasu Bahu, a on guverneru Tokija, čime je tom gradu zvanično predato domaćinstvo narednih Olimpijskih igara Tokiju.

Prikazana je kratka video prezntacija glavnog grada Japa
na, a na scenu je zatim izašao i premijer Japana Šindji Abe, obučen u kostim lika iz video igre Super Marija, koji je ubrzo skinuo.

Predsednik MOK zahvalio je na gostoprimstvu i rekao da je Brazil ovih dana animirao ceo svet i da je bio pravo mesto za održavanje Igara.

"Rio je iskazao spajanje različistosti i brisanje granica. Sportisti, opčinili ste svet fantastičnim izdanjima i pokazali svu snagu sporta da ujedini ceo svet. Time što ste bili pod jednim krovom u Olimpijskom selu pokazali ste da možemo da budemo ujedinjeni. Hvala sportistima u izbegličkom timu, insiprisali ste nas svojim talentom i ljudskošću, simbol ste nade za milion izbeglica u svetu. I posle Igara ćemo biti na vašoj strani", rekao je Bah.

"Došli smo u Brazil kao gosti, a danas se osećamo kao prijatelji. Zauvek ćete biti u našim srcima", rekao je Bah ali na portugalskom jeziku.

On je zatim, u skladu sa tradicijom, Olimpijske igre u Rio de Žaneiru zvanično proglasio zatvorenim, a zatim je posle kratkog muzičkog programa ugašen olimpijski plamen.

Ceremonija je završena uz brojne pelsače sambe i veliki vatromet.

Na 31. Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru učestvovalo je više od 11.000 sportista iz 206 zemalja. Olimpijski tim Srbije imao je 103 člana, osvojio osam medalja po čemu je zauzeo 32. mesto.

Takmičenje u Riju obeležili su jamajčanski atletičar Jusein Bolt i američki plivač Majkl Felps. Bolt je treći put uzastopno osvojio zlatne olimpijske medalje u trkama na 100 i 200 metara i štafeti 4 x 100. Felps je osvojio pet zlatnih i jednu srebrnu medalju u Riju, a ukupno 28 olimpijskih medalja, od čega 23 zlatne, po čemu je rekorder. Obojica su saopštili da se više neće takmičiti na Olimpijskim igrama.

Takođe, u centru pažnje bila je i američka gimnastičarka mladaSimon Bajls koja je na svojim prvim Igrama osvojila četiri zlatne ijednu bronzanu medalju, kao i njen sunarodnik plivač Rajan Lokti,koji je napravio veliki skandal jer je slagao da je bio opljačkan uRiju.

Organizatori Igara suočavali su se sa brojim problemima, od strahaza bezbednost, praznih stolica na tribinama borilišta, pa doproblema sa vodom, koja je tokom takmičenja u skokovima u vodu ivaterpolu pozelenela.

Olimpijska selekcija SAD bila je najuspešnija sa 121 medaljom, odčega 46 zlatnih.

Prvi put na Igrama učestvovao je i tim izbeglica, koji je osvojiodve medalje, a debitovali su Kosovo i Južni Sudan.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke

Komentari

6 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
chaki
Monday, 22.08.2016
10:19

Tim izbeglica?

avatar
Monday, 22.08.2016
09:23

33. smo po broju medalja, a 32. ovako. 22 zlatne, ne 23. Isto tako, verujem da ne gresim kada kazem da cemo mi ovo veoma tesko ponoviti u Japanu.

avatar
chaki
Monday, 22.08.2016
10:11

Mislim da mozemo i do 10

avatar
Monday, 22.08.2016
13:20

Daj Boze. Ponekad volim da napisem komentar u ovakvom tonu samo da nas ne bih izbaksuzirao jer ima neke drazi i cari u tome kad pogresis na takav nacin:-D Da, i tim izbeglica to jest azilanata se takmicio, nisi gledao otvaranje:-D

avatar
Capitano
Monday, 22.08.2016
11:28

Mislim da mozemo i bolje u Japanu! U nekim disciplinama smo podbacili, gde smo ocekivali medalje. Takodje uvek nas neki nas sportista iznenadi i uzme medalju, iako se to mozda od njega ne ocekuje. Sa druge strane ocekujem da budemo uspesni i u ekipnim sportovima. Vaterpolo, kosarka, tu mozemo uvek da jurimo medalje. Ja ocekujem da na sledecoj olimpijadi i da odbojkasi konkurisu za medalju. Sve u svemu mislim da trebamo da budemo ponosni na nase sportiste.