Bobana Veličković: "Porodična atmosfera snaga strelaca"

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 27.07.2016.
23:56
Izvor: Sportske.net

Devetočlana srpska streljačka selekcija u mestu Krej, u blizini Pariza, doteruje formu pred polazak u Rio de Žaneiro, na 31. olimpijske igre. Naši reprezentativci će na završnim pripremama ostati do 31. jula, kada kreću u Brazil.

Streljački savez Srbije
Streljački savez Srbije

Povezane vesti

Često se srpski strelci okupljaju na zajedničkim pripremama, posebno u godini Olimpijskih igara. Na prvi pogled, s obzirom da je streljaštvo pojedinačni sport zajednički rad nema ključni značaj.

"Nama u streljačkoj reprezentaciji Srbije zajedničke pripreme mnogo znače" – naglašava Bobana Veličković,  strelac pištoljem.

"Lakše nam je da radimo u društvu, nego na individualnim treninzima. Posebno u olimpijskoj godini, kada smo često daleko od kuće. Dobro se znamo, dugo smo zajedno i funkcionišemo kao velika porodica. Ta odlična atmosfera se prenosi i na takmičenja. Bodrimo jedni druge, zajedno se radujemo, uspeh jednog motiviše i ostale članove ekipe."

U svakoj disciplini na streljačkom turniru na Olimpijskim igrama u Riju Srbija će imati po maksimalna dva predstavnika. Uz Veličkovićevu, pištoljem za dame će se takmičiti i Zorana Arunović.

"Lepo je kad imaš podršku sa tribina kolega iz tima s kojima si dugo zajedno, mirniji si staloženiji, a meni mnogo znači kada i na vatrenoj liniji imaš još nekog iz svoje ekipe, znaš da nisi sam. Kad bismo se bar i u jednom finalu u Riju Zorana i ja zajedno takmičile bilo bi sjajno. Svako od nas devetoro ima šanse za visok plasman, nadam se uspesima kako strelaca, tako i celog olimpijskog tima" – kaže Veličkovićeva, članica Bora 030.

Bobana Veličković je kao juniorka, sa dvadeset godina,  2010. zablistala osvojivši titulu seniorskog prvaka Evrope vazdušnim pištoljem. Isti uspeh je ponovila dve godine kasnije. Obe medalje u Svetskim kupovima u karijeri osvojila je gađajući vazdušnim oružjem. Na Svetskom kupu u Minhenu je 2015. godine „pogodila“ srebro, a ove godine na istom mestu okitila se zlatom.

Trenutno je drugoplasirana na svetskoj rang listi za vazdušni pištolj, a u Riju će prvi put na velikom seniorskom takmičenju gađati i malim kalibrom.

"U olimpijskom debiju 2012. u Londonu gađala sam samo vazdušnim pištoljem, koji mi je i dalje jača disciplina. Dugo mi je trebalo da dođem i do dobrih ostvarenja malokalibarskim pištoljem. Mislim da sam uspela, zadovoljna sam poslednjim rezultatima i u Rio de Žaneiro idem sa dve šanse u borbi za finala."

Kao i ostali srpski olimpijci, Veličkovićeva je u aprilu, na Svetskom kupu upoznala strelište u Riju.

"Nisam  tada imala utisak da gađam na olimpijskom strelištu. Bilo je dosta nedostataka. Recimo razmak između prostora za strelce i mesta za trenere i novinare na vazdušnom strelištu je vrlo mali. Nadam se da je dosta toga popravljeno, a i ako nije u svakom slučaju svi ćemo imati iste uslove" – poručuje Veličkovićeva.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke