Odbojkašice Srbije počele pripreme

Autor: Beta Beta
ponedeljak 01.05.2017.
22:26
Izvor: Beta

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije počela je danas pripreme za turnir B grupe druge runde evropskih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Japanu 2018. godine.

worldcup.2015.women.fivb.com
worldcup.2015.women.fivb.com

Povezane vesti

Turnir će se održati od 23. do 28. maja u Varšavi.

Kako se navodi u saopštenju na sajtu Odbojkaškog saveza Srbije, selektor Zoran Terzić pozvao je 14 odbojkašica:

Tehničari: Danica Radenković (Azerail Baku) i Slađana Mitrović (Telekom Baku). Korektor: Sanja Malagurski (Metalege Montikjari). Libero: Jelena Blagojević (Hemik Police). Blokeri: Stefana Veljković (Hemik Police), Jovana Stevanović (Pomi Kazalmađore), Nađa Ninković (Alba Blaž), Mina Popović (Fopapedreti Bergamo) i Jovana Kocić (Vizura).

Primači: Brankica Mihajlović (Bohai Bank Tijandjin), Bjanka Buša (Metalege Montikjari), Ana Lazarević (Olimpijakos), Bojana Milenković (Crvena zvezda) i Katarina Lazović (Vizura).

Zbog obaveza u klubovima, odnosno učešća na Svetskom klupskom prvenstvu u Kobeu u Japanu, pripremama će se kasnije priključiti Ana Antonijević, Bojana Živković, Tijana Malešević, Ana Bjelica, Tijana Bošković, Silvija Popović, Milena Rašić i selektor Zoran Terzić.

Od pozvanih 14 igračica na okupljanju nisu bile ni Ana Lazarević, Jovana Stevanović, Nađa Ninković, Jovana Kocić, Katarina Lazović i drugi trener Branko Kovačević, takođe zbog obaveza u klubovima.

Predsednik Odbojkaškog saveza Srbije Zoran Gajić rekao je da su ambicije muške i ženske reprezentacije održavanje kontinuiteta rezultata i da Savez ima poverenja u selektore.

"Prvo smo potpisali ugovore sa selektorima na četiri godine. Posle toga smo postavili Olimpijske igre kao osnovni kriterijum, a sva ostala takmičenja da budu u funkciji ostvarenja tog cilja. To znači maksimalne rezultate na svetskim i evropskim prvenstvima, u Svetskoj ligi i Gran Priju, kao način pripreme za Igre 2020. Jedna je metodologija treninga kada sprovodite program na godinu dana, a sasvim drugačija kada je projekcija rezultata na četiri godine", naveo je on.

Drugi trener ženske reprezentacije Aleksandar Vladisavljev rekao je da je situacija specifična, zbog etapnog okupljanja igračica i članova stručnog štaba.

"Napravljen je program i danas počinjemo sa radom. Cilj nam je da se devojke koje su imale pauzu posle klupskih obaveza što pre vrate u takmičarski ritam, koji će selektoru Terziću omogućiti da izabere najbolju ekipu, koja bi krajem maja trebalo da obezbedi plasman na Svetsko prvenstvo", naveo je on.

Reprezentativka Brankica Mihajlović rekla je da je trenutno najvažniji turnir u Poljskoj.

"Uželeli smo se jedni drugih, to je sigurno. Očekuje nas još jedna naporna reprezentativna sezona, ali na to smo već navikli. Došlo je do male smene generacija, ali verujem da ćemo nastaviti uspešan niz koje su naše saigračice napravile u reprezentaciji. Najbitiniji je sada turnir u Poljskoj, a o Gran Priju i Evropskom prvenstvu ćemo naknadno razmišljati", rekla je ona.

Primač Bjanka Buša ocenila je da će biti teško u kvalifikacijama pošto će ekipa imati malo vremena za uigravanje, ali da veruje da će pronaći pravu igru za turnir u Poljskoj. Odbojkašice Srbije će prvu utakmicu u B grupi druge runde evropskih kvalifikacija igrati 23. maja protiv Islanda, dan kasnije protiv Češke, a 25. maja protiv Kipra. Posle slobodnog dana Srbija će u četvrtom kolu, 27. maja igrati protiv Slovačke, a u poslednjem kolu, dan kasnije protiv Poljske.

Iz druge runde kvalifikacija plasman na Svetsko prvenstvo u Japanu 2018. godine izboriće pobednici grupa.

Ne propustite