Nikola Grbić: ''Daj Bože da budem Zoran Gajić!''

Autor: Beta Beta
četvrtak 01.10.2015.
17:22
Izvor: Beta

Selektor odbojkaške reprezentacije Srbije Nikola Grbić rekao je danas da u momentu kada je sa nacionalnom selekcijom osvojio zlato na Olimpijskim igrama u Sidneju, 2000. godine, nije bio svestan uspeha koji su on i njegovi saigrači postigli.

BETA/BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/DS
BETA/BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/DS

Povezane vesti

U galeriji Radio-televizije Srbije danas je otvorena izložba "Prvo odbojkaško zlato" i izloženi su posteri odbojkaša, koji su u Sidneju osvojili zlatnu medalju.

"Prvo što mi padne na pamet kada pomislim na Sidnej je to da u tom momentu nismo bili svesni šta smo napravili. Barem ja. Tek kasnije nam je došlo u glavu - Ej, stani malo, mi smo olimpijski šampioni! Posle finala ja sam razmišljao: 'OK, dobili smo utakmicu, super'. Bio sam u takvom šoku da nisam bio svestan veličine rezultata", rekao je Grbić novinarima u Beogradu.

Na svečanosti su se okupili svi reprezentativci, osim Igora Vušurovića, kao i ceo stručni štab predvođen tadašnjim selektorom Zoranom Gajićem.

Reprezentacija tadašnje Jugoslavije je takmičenje na olimpijskom turniru 2000. godine, iako je igrala dobro, počela sa dva poraza, od Rusije i Italije.

Nakon dva početna poraza Jugoslavija je ređala samo pobede. Redom su "padale" reprezentacije SAD, Argentine i Južne Koreje. U četvrfinalu su izabranici Zorana Gajića bili bolji od Holandije, u polufinalu su se revanširali Italiji, a u finalu selekciji Rusije. Polufinale i finale Jugoslavija je dobila maksimalnim rezultatom - 3:0.

"Nije baš počelo na najbolji način, ali kako je turnir odmicao igrali smo sve bolje i bolje. Postali smo svesni da imamo dovoljno kvaliteta da možemo da pobedimo. Mirnoća koja smo imali u polufinalu i finalu mislim da potvrđuje ovo što sam rekao", naveo je tadašnji kapiten reprezentacije.

Prvo stvar koje se većina ljubitelja odbojke seti iz te finalne utakmice sa Rusijom je čuveni poen Vladimira Grbića, kada je on prvo preskočio reklamu pored terena, vratio loptu i teren, a potom stigao i da izblokira napad Rusa.

"To je stvar koja se jako retko desi igraču u karijeri. U tom momentu je bilo 2:0 i 16:13 za nas i kada se to desilo, ja sam tog momenta znao da smo osvojili zlato. Kad se taj poen desio", rekao je Grbić.

Na opasku novinara da je on sada Zoran Gajić, Grbić je dodao:

"Daj bože da budem Zoran Gajić".

ODBOJKA: 15 GODINA OD SIDNEJA

"Sigurno da mi je u ovom momentu teže da osvojim olimpijsku medalju nego kao igrač. Kao igrač sam se za to spremao osam-devet godine i prolazio kroz uspone i padove da bi na kraju došao do tog uspeha. Ovim poslom se bavim godinu i po dana, počinjem od nule, ali mnoge stvari su drugačije od onih kada si na terenu", rekao je on.

Grbić je istakao da reprezentativcima pokušava da iz svoje igračke karijere prenese samo ono što može njima da koristi.

"Situacija je drugačija, ali mislim da imamo kvalitet i da možemo da se nosimo sa najjačim reprezentacijama na svetu i da imamo svoje šanse. Put samo do kvalifikacija je jako težak, ali verujem da imamo kvalitet i da možemo da se nađemo u Riju", rekao je Grbić.

"Ja mogu da prenosim svoje impresije, ono što mislim da može njima da pomogne. Daleko od toga da im govorim: 'Mi smo radili tako i vi bi trebalo, jer je to recept za osvajanje zlata'. Apsolutno ne. Ima jako puno recepata da bi se došlo do zlata", dodao je selektor Srbije.

Odbojkaše Srbije od 9. do 18. oktobra u Italiji i Bugarskoj čeka nastup na Evropskom prvenstvu. Srbija je u Grupi D u Busto Arsiciju, u Italiji, sa selekcijama Slovačke, Finske i Rusije.

Ne propustite