Ko će biti prvak sveta u šahu? Karlsen sve nervozniji, svet se divi Karjakinovoj odbrani!

Autor: Darko Mitrović
sreda 16.11.2016.
15:08
Izvor: Sportske.net

Još jedan maratonski meč odigrali su Magnus Karlsen i Sergej Karjakin u borbi za titulu prvaka sveta. Rus ponovo izdržao napade aktuelnog prvaka sveta.

Beta/AP Photo/Seth Wenig
Beta/AP Photo/Seth Wenig

Povezane vesti

U prethodna dva dana, Sergej Karjakin i Magnus Karlsen proveli su preko 13 sati u dva najnovija meča u borbi za titulu prvaka sveta.

OVDE možete da se podsetite zbog čega će se njihov prekjučerašnji dvoboj dugo prepričavati, a ništa manje uzbudljivo nije bilo ni sinoć u četvrtoj po redu partiji, od ukupno 12 koliko je maksimalno predviđeno.

I ona je trajala oko 6.5 sati, odigrano je čak 94 poteza, a konačan epilog kao u prethodne tri partije - remi, pa je ukupni rezultat sada 2:2.

Baš kao i u trećoj partiji, Karlsen je i juče imao inicijativu, uspeo je da stekne prednost u odnosu na rivala, ali ni ovoga puta nikako nije uspevao da tu prednost i materijalizuje i slomi otpor ''žilavog'' protivnika.

Problemi za Rusa, koji je juče imao bele figure, počeli su od 18. poteza, kada je napravio prvu grešku, a onda u sledećem potezu još više otežao svoj položaj.

Karlsen je od tog trenuta imao veliku prednost i niko tada nije mogao da pretpostavi da će se ovaj meč pretvoriti u pravi maraton.

Ali, Karjakin je uspeo da neutrališe sve napade protivnika i posle 94 odigrana poteza, Norvežanin je nerado pristao na novi remi.

Mediji prenose da je Karlsen posle meča bio vidno iznerviran i ljut na sebe zbog propuštene prilike da povede u ovoj borbi, čak mu sada smeta i što je danas dan pauze, jer očigledno jedva čeka da ponovo izađe na megdan svom rivalu i konačno potvrdi zbog čega je aktueloni branilac titule i najbolje rangirani šahista sveta.

Na drugoj strani, zadovoljni Karjakin je meč nazvao fantastičnim, a na Tviteru već ima predloga za vlasti u Rusiji da Karjakina postave na mesto ''ministra odbrane''. Neki drugi, pak, Karjakinovu igru porede sa pojedinim fudbalskim ekipama koje ''parkiraju autobus'' ispred svog gola.
--
--

U prilogu pogledajte kako je tekla četvrta partija meča za tituluprvaka sveta.

Ne propustite