Znate li u čemu je tajna uspeha Čileanaca?

Autor: Boban Filipović
ponedeljak 27.06.2016.
18:13
Izvor: Sportske.net

Prvo i osnovno je to što imaju sijaset veoma 'pismenih' igrača, ali glavna snaga je zajedništvo.

Beta/AP Photo/Charles Rex Arbogast
Beta/AP Photo/Charles Rex Arbogast

Povezane vesti

'La Roha' je ponovo ostavila Argentinu u suzama, dobila drugo uzastopno finale na Kopa Amerika protiv istočnih suseda posle boljeg izvođenja penala i okitila se drugom titulom kontinentalnog prvaka u istoriji.

Novi poraz od Čilea u borbi za titulu uzrokovao je da se Leo Mesi i još nekoliko 'Gaučosa' oprosti od reprezentacije.

Zanimljivo, Argentina je na startu takmičenja, u prvom kolu grupne faze, savladala branioca titule rezultatom 2:1 i to bez Mesija u timu, ali su se 'Rohosi' poslednji smejali.

cile

Ovaj ogroman uspeh Čilea ima specifičnu težinu iz nekoliko razloga.

Prvo, došlo je do smene na kormilu, Argentinca Huana Sampaolija je na selektorskoj poziciji nasledio bivši reprezentativac Španije, inače rođeni Argentinac Huan Antonio Pici. Drugo, na Sentenariju su 'Rohosi' bili oslabljeni za neigranje dva masjtora fudbala, Horhea 'El Maga' Valdivije i Matija Fernandeza. Treće, postali su prva reprezentacija u poslednjih 69 godina koja je dve godine za redom uspela da osvoji Kopa Amerika (poslednji put je to pošlo za rukom Argentini 1946. i 1947. godine). Četvrto, Čielanac je najbolji igrač tirnira (Aleksis Sančez), najbolji golman (Klaudio Bravo) i najbolji strelac (Edu Vargas).

cile

Ipak, i pored svega pobrojanog Čile je u finalu imao snagu, kojom retko ko, možda čak i niko ne može da se pohvali u savremenom fudbalu.

U startnoj postavi, koju je Pici izveo na megdan Argentincima, čak sedmorica fudbalera su imala preko 75 nastupa za nacionalni tim. Otuda i ne treba da čudi što tako "predu" i vezu po terenu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

6 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
P. S.
Monday, 27.06.2016
22:20

Njihova glavna snaga je fizička snaga, što naravno ne znači da su fudbalski loši, naprotiv. Ali da odigraju 10 utakmica protiv Argentine, kao što je bila ona prva, svih 10 bi izgubili. Da odigraju 10 utakmica kao što je bila ova ili prošlogodišnja finalna (dve potpuno identične utakmice), svih 10 bi dobili na penale. Oni jednostavno imaju svoj scenario protiv Argentine, a od sudije zavisi da li će se igrati po tom scenariju ili ne...

avatar
Marko Hn
Monday, 27.06.2016
20:57

Veliku zahvalnost duguju Marselu Bijelsi, covjek ih je uveo u sistem igre kojem su se savrseno prilagodili. Marselo 'ludak' Bjelsa je fudbalski genije.

avatar
Oldboy
Monday, 27.06.2016
19:55

Svaka njima čast

avatar
Ashburton Grove
Monday, 27.06.2016
18:35

Imaju Aleksisa zverku...:D

avatar
Alex DeLarge
Monday, 27.06.2016
19:31

Nije nego nemaju Mesija... :D :D

avatar
fcb
Monday, 27.06.2016
18:34

Njihova glavna snaga je veliko srce i temperament. Borbeniji su mnogo od Argentine bili i na taj način su uspjeli da nadomjeste to što imaju manjak kvaliteta u odnosu na Argentinu. Svaka im čast.