Zadnje vreme došlo, u Primeri su zvezde golmani!

Autor: Boris Jovanović
nedelja 05.10.2014.
12:29
Izvor: Sportske.net

Dvojica Južnoamerikanaca za trenutak zasenila golgetere što je u Španiji neobično. Jedan je zaključao mrežu, drugi hipnotiše izvođače penala!

Beta/AP Photo/Andres Kudacki
Beta/AP Photo/Andres Kudacki

Povezane vesti

Klaudio Bravo je juče u Madridu srušio rekord u nesavladivosti na startu šampionata. On je na internoj klupskoj listi posle dvadesetak minuta meča na "Valjekasu" preskočio mitskog Artolu, Barsinog golmana iz druge polovine sedamdesetih.

Čileanac koji je stigao letos iz Sosijedada je sačuvao gol protiv Elćea, Levantea, Viljareala, Bilbaoa, Granade, Malage i Raja. U šest od tih sedam mečeva su mreže mirovale, a jedino je duel na "La Rosaledi" završen bez golova.

Sad, neko će reći da su u pitanju slabi timovi, ali Barselona je ekipa koja igra na gol više i upravo je poslednja linija bila najveći problem u prošloj sezoni kada je klub ostao bez trofeja.

Nije samo zasluga Brava naravno, on je ukupno u ovih sedam utakmica imao deset intervencija, ali nije ni lako ostati koncentrisan kada dugo nemate posla, odnosno prilike da intervenišete.

Ovo inače nije apsolutni klupski rekord, njega drži otac Pepa Rejne, Miguel, koji je početkom sedamdesetih 860 minuta ostao nesavladan u Primeri na golu Barselone. Ako Bravo sačuva mrežu protiv Eibara što je očekivano, na "Kamp Nou", ali i Real u "El Klasiku" u Madridu (što nije realno), srušiće još jedan rekord.

Ipak, gotovo je nemoguće da sruši apsolutni španski rekord koji drži Abel Resino, golman madridskog Atletika sa početka devedesetih. "Mačak" kako su ga zvali je sačuvao mrežu 1215 minuta u šampionatu. Znate li ko ga je konačno savladao?

U pitanju je sadašnji trener Klaudija Brava, Luis Enrike koji je bio strelac u duelu Hihona i Atletika 1991.

Taj Abelov rekord je drugi na večnoj listi u evropskom fudbalu, Španac je bio rekorder do 2009. kada je na prvo mesto izbio Edvin Van der Sar tada golman Mančester Junajteda.

Bravo je priča dana, ali mnogo ne zaostaje ni golman Valensije Dijego Alveš.

Ili možemo da ga zovemo "Specijalista"?

Brazilac je juče odbranio penal Sikeri koji se posvađao sa Mandžukićem oko toga ko će izvesti. Ali i da je Hrvat pucao, postoje dobre šanse da bi golman Valensije odbranio, to je već učinio kada je Mandžukić igrao za Bajern protiv "Slepih miševa" u Ligi šampiona.

Ništa čudno, Alveš nas je navikao, otkada je došao u Španiju 2007. godine i stao ispred mreže Almerije. Ovaj "specijalista" je odbranio 13 penala u Primeri, svake godine makar po jedan, a 2010. i 2011. je skinuo po tri u ligi.

Neki su bili baš tvrdoglavi kao Fredi Kanute, dva puta su probali, Alveš je odbranio oba udarca. Posle je Kanute otišao iz Andaluzije, Rakitić je prošle godine probao da savlada Alveša, nije mu uspelo.



Kada je Kristijano Ronaldo stigao u Primeru, Alveš mu je 2009. poželeo dobrodošlicu tako što mu je odbranio penal. Ništa bolje nije ni prošao Juventusov golgeter, Nando Ljorente kada je igrao za Bilbao.

Golgeteri, pomerite se u stranu danas su, za promenu, golmani face!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke