Van Gale, sada znaš šta treba da uradiš!

Autor: Boris Jovanović
sreda 10.09.2014.
17:56
Izvor: Sportske.net

Godišnji izveštaj otkrio šta klub traži od Holanđanina. Koliki je gubitak i šta Mančester Junajted planira u narednom prelaznom roku?

Beta/AP Photo/Jon Super
Beta/AP Photo/Jon Super

Povezane vesti

Ono što je Ed Vudvord saopštio akcionarima već je manje više poznato, gubitak mesta u Ligi šampiona znači i manji prihod.

Prema projektovanom planu, on bi trebalo da bude oko 50 miliona funti, toliko košta izostanak iz Evrope. Glavni krivac, Dejvid Mojes, koštao je klub još više od 5 miliona funti, tolika je odšteta isplaćena Škotu i njegovom stručnom štabu nakon otkaza.

To nije sve, projektovani gubitak podrazumeva povratak u Ligu šampiona naredne sezone.

Vudvard je rekao da klub očekuje da završi na trećoj poziciji minimum, što bi značilo povratak u elitu.

Budžet ne podrazumeva neke velike kupovine u januaru, taj novac nije predviđen.

Naime, kako je rekao direktor kluba, u ovom trenutku smatraju da je utrošenih 150 miliona funti sasvim dovoljno za ambicije, ali nije isključio neku kupovinu tokom  zime, ako iskrsne prilika poput one sa Matom prošlog januara.

U svakom slučaju novi dolasci bi značili i odlaske, a suma ne bi trebalo da bude veća od 50 miliona funti. To znači da bi, ako recimo Van Gal proceni da mu je neko kao Vidal ili Strotman neophodan, Junajted mogao da dovede igrača, ali i da mu prethodno napravi mesto u ekipi.

Prihodi kluba, tačnije profit od marketinga rastu, naredne godine počinje i novi ugovor sa Ševroletom. Porasli su i prihodi od TV prava, pa se ne može reći da Junajted loše posluje, van terena. Gubitak je isključivo posledica neuspeha u prošlogodišnjem šampionatu.

Zbog toga je od vitalnog značaja povratak u Ligu šampiona. Sa druge strane, srećna okolnost kada su plate u pitanju je upravo neigranje u eliti jer će to smanjiti eventualne bonuse igrača i opteretiti dodatno budžet.

Treba reći da se Junajted u čišćenju terena oslobodio nekih velikih plata poput Ferdinandove, Evrine, Vidićeve što je ipak smanjilo troškove. Doduše plate su veće za 20%, ali to još nije opasno, tim pre što će još neki igrači biti prodati, a kako rekosmo neki su već napustili klub ili se povukli.

Posle odigrana tri kola, Junajted ima dva boda, kasni za trećeplasiranom Vilom pet, ali tek je početak sezone i svakako da će sa pojačanjima biti jedan od kandidata za mesta koja znače plasman u Ligu šampiona.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke