UEFA ukida važnost gola u gostima?

Autor: Đorđe Đokić
četvrtak 04.09.2014.
21:25
Izvor: Sportske.net

Moguće velike promene u takmičenjima pod pokroviteljstvom UEFA. Razmatra se ukidanje prednosti zbog gola u gostima na evropskim utakmicama. Da li je to dobra vest?

Beta/AP Photo/Claude Paris
Beta/AP Photo/Claude Paris

Povezane vesti

Pravilo prednosti u slučaju gola više postignutog u gostima bi moglo da ode u istoriju ako se planovi UEFA realizuju. Mnogo je onih koji odlučuju ili su uticajni koji se zalažu za to, pa ne treba da iznenadi ako se vrlo brzo takva odluka donese.

Takođe, moguće je da će se promeniti način na koji će se određivati nosioci grupa Lige šampiona.

"Postoji debata na temu da li je gol u gostima tako važan danas. Mnogi misle da nije kao što je bio. Danas timovi i u gostima idu na pobedu. Pre 30 godina, kontranapadi su brojali jednog ili dva igrača, danas napred ide 5 ili 6 igrača, igra se brzo, pasovi su tačni" - objašnjava Ser Aleks Ferguson.

Pravilo je uvedeno još u sezoni 1965-66, pre skoro 50 godina. Honved je prvi prošao Duklu posle 4:4 u međusobnim duelima.

"Danas su i tereni bolji, mnogo je lakše napadati nego pre 30 godina. Lično, kad smo igrali kod kuće samo sam razmišljao da ne primimo gol" - iskren je Ferguson.

Što se tiče nosioca u Evropi, trenutno se rangiraju na osnovu rezultata u poslednjih 5 godina, pa šampioni poput Mančester Sitija, Juventusa ili PSŽ-a npr ove godine budu tek u drugom šeširu.

Ideja je da šampioni u najjačim ligama budu nosioci. 

Šta mislite o ove dve promene? Treba li gol u gostima da bude prednost i treba li promeniti način odabira nosioca kako bi šampioni uvek bili u prvom šeširu?


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke