UEFA protiv povećanja broja učesnika na Mundijalima

Autor: Beta Beta
petak 09.12.2016.
22:31
Izvor: Beta

Predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Aleksandar Čeferin rekao je danas da nije zadovoljan planom Svetske fudbalske federacije (FIFA) o proširenju Svetskog prvenstva 2026. godine.

Beta/AP Photo/Thanassis Stavrakis
Beta/AP Photo/Thanassis Stavrakis

Povezane vesti

Predsednik FIFA Đani Infantino se zalagao za 40 učesnika dok je bio kampanji za predsednika FIFA, a tu funkciju je osvojio u februaru. Taj format je matematički problematičan.

"Čitao sam prethodnih dana razne ideje o proširenju Mundijala i veoma je teško odrediti koja je od njih tačna i da li je neka uopšte", rekao je Čeferin na današnjoj konferenciji posle sastanka Izvršnog odobra UEFA u Nionu.

Predlog od 48 timova predviđa da 16 njih ispadne posle igranja samo jedne utakmice u prvom, plej-of kolu. Preostalih 16 timova bi se priključilo istom broju timova koji su nosioci i tada bi počelo takmičenje po grupama prema sadašnjem formatu, koji će se koristiti u naredna dva Mundijala.

Odluka o proširenju biće doneta na sastanku Veća FIFA 9. i 10. januara naredne godine.

"Kada nam FIFA bude predložila nešto ozbiljno, a ne da tumačimo samo novinske članke i intervjue, onda ćemo moći da kažemo koliko želimo učesnika iz Evrope na Svetskom prvenstvu", rekao je Čeferin koji je ponovio da se na zalaže za povećanje učesnika Mundijala s 32.

Ukoliko FIFA u januaru ne promeni broj učesnika na SP, sledeća šansa za to će biti u maju na Kongresu u Bahrejnu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

3 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Malo veliki covek
Saturday, 10.12.2016
08:49

Ma proširite na 72 ekipe.

avatar
Saturday, 10.12.2016
01:52

I tako na svaka cetiri meseca do pola godine, neverovatno kakav je to samo cirkus postao...

avatar
Red Wolf
Saturday, 10.12.2016
00:37

Ako i povecavaju treba da se osmisli nesto tako da iz svake grupe dalje u nokaut fazu ide isti broj ekipa a ne tipa prvo dvoje i lupam nekoliko najbolje plasiranih 3ih mesta.