UEFA - Komšiji majka, Srbinu vazda maćeha!

Autor: Beta Beta
petak 12.12.2014.
19:32
Izvor: Beta

Disciplinska komisija UEFA kaznila je FS Hrvatske (HNS) sa 80.000 evra i zatvaranjem dela stadiona zbog nereda hrvatskih navijača na "San Siru" čime je još jednom pokazala kako funkcioniše princip dvostrukih aršina.

Beta/AP Photo/Luca Bruno
Beta/AP Photo/Luca Bruno

Povezane vesti

Disciplinska komisija UEFA je kaznila hrvatski Savez zbog rasističkog ponašanja navijača, korišćenja pirotehničkih sredstava, bacanja tvrdih predmeta na teren i nereda na tribinama, objavio je u petak HNS, prenosi Hina.

Meč kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine između Hrvatske i Italije odigran je 16. novembra na San Siru. Grupa hrvatskih navijača je bacanjem baklji na teren prekidala susret dva puta - jednom u prvom poluvremenu, a potom i u 73. minutu, kada je prekid trajao desetak minuta.



Takođe, došlo je i do obračuna s italijanskom policijom na tribinama "San Sira", a hrvatski huligani su uzvikivali i "Za dom spremni" i "Ajmo ustaše".

Reprezentacija Hrvatske će naredni meč u kvalifikacijama za EURO 2016. godine igrati 28. marta sledeće godine na Maksimiru protiv Norveške.

"Dogodilo se ono čega smo se bojali nakon Milana, a to je da ćemo po prvi put na utakmici hrvatske reprezentacije imati zatvoren deo tribine. Po ko zna koji put hrvatski fudbal plaća visoku cenu huliganizma, a ovoga puta ispaštaće i navijači", rekao je izvršni predsednik HNS-a Damir Vrbanović.

Vrbanović je naveo i da se iz teksta odluke Disciplinske komisije može zaključiti da je to poslednje upozorenje pre drastične kazne.

Nemoguće je, međutim, ne primetiti kako UEFA u gotovo identičnim situacijama primenjuje različite aršine. Po ko zna koji put uvideli smo da Srbija zaista izgleda kao poligon za treniranje strogoće dok se za upade navijača na teren na "Vajt Hart Lejnu" ili divljanje hrvatskih navijača na "San Siru" primenjuju manje rigorozne kazne.

Podsećamo da Hrvatski fudbalski Savez ima blaži tretman od UEFA u odnosu na FS Srbije iako su nam disciplinski dosijei identični. Podsetimo da su hrvatski huligani u prethodnih nekoliko godina pravili incidente na EURO 2012, da Josip Šimunić na "Maksimiru" uzvikivao "Za dom...", da su huligani nedavno divljali i u Bugarskoj, a neredi na "San Siru" stižu kao poslednja opomena.

Bez želje da stajemo na stranu huligana iz Srbije koje treba proterati sa tribina, ali jednostavno nije moguće zatvoriti oči pred evidentnim nepravdama i dvostrukim aršinima koje stižu iz kuhinje UEFA.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke