Teorija zavere – Ima li nameštanja na 'Zlatnoj Lopti'?

Autor: Miloš Marković
utorak 13.01.2015.
09:17
Izvor: Sportske.net

Večito pitanje kada su izbori za najbolje u pitanju, skandal u najavi i na ovogodišnjem izdanju izbora.

Beta/AP Photo/KEYSTONE,Walter Bieri
Beta/AP Photo/KEYSTONE,Walter Bieri

Povezane vesti

Ne ulazeći u navijačke ozlojeđenosti, nezadovoljstva izborom za najbolje fudbalere i trenere sveta, na stranu sva navijačka sujeta, ipak pitanje 'ima li nameštanja prilikom izbora' ostaje uvek otvoreno.

Spekulacije, nagađanja i svojevrsni skandali se pojavljuju svake godine, sećate se prošlogodišnjeg izbora kada je zamerke izneo Goran Pandev tvrdeći da je neko prepravio redosled po kome je predstavio svoje favorite.

Iste godine se pojavio i slučaj sa Dalekog istoka, a ove godine prilično sugestivno i simptomatično, stiže novi razlog za brigu.

Naime, fudbaler Atletiko Madrida Arda Turan tvrdi da su njegovi glasovi izmenjeni, glasovi u izboru za najboljeg trenera godine.

Kao kapiten reprezentacije Turske, Turan je svoj glas, očekivano uputio svom klupskom treneru, ali je u javnosti predstavljeno da je najviše bodova dao Joakimu Levu, pa Murinju i tek onda Dijego Simeoneu.

Oglasio se na Tviteru rekavši da je to greška, te da je najviše poena dao svom treneru.

„Kada je u pitanju Zlatna lopta i izbog za Trenera godine mnogi su me pitali u vezi sa mojim izborom i želim sve da pojasnim još jednom. U danu kada su od mene tražili da predam svoje glasove izabrao sam Dijega Simeonea za najboljeg trenera i Kristijana Ronalda za najboljeg igrača, bilo je baš tako.“

„Za mene, Simeone je najbolji trener na svetu i bio bih zaista srećan da je on osvojio nagradu. Želim još jednom da to naglasim kako ne bi bilo nikakvih sumnji i spekulacija u javnosti.“, objasnio je Turan ne ulazeći u razloge zbog kojih je redosled na papiriću na kome je glasao bio drugačiji.

Naravno, najlakše je pribeći teoriji zavere, reći da FIFA namešta glasove.

Dok se takve zloglasne tvrdnje jednom ne utvrde za tačne, ostaje da ovakve izolovane slučajeve tumačimo kroz fudbalsku sujetu, nedostatak hrabrosti za priznanje da ste u stvari glasali drugačije od onoga što se od vas očekuje i da niste očekivali da će vaš glas dospeti u javnost.


Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

2 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
4k4.Dex
Tuesday, 13.01.2015
10:44

Normalno da nema! Zasto bi bilo namestanja za ovo? Prvo je bila prica kako su Mesi i Barca pod protekcijom UEFE sad su satro Ronaldo i Real. Ja ne mogu da verujem da se neko uopste bavi ovim. Glasaju koliko ja znam treneri i kapiteni ekipa i ne vidim zasto i kako nesto tako javno moze i ima potrebe da se namesta. Ronaldo je apsolutno zasluzio zlatnu loptu. Mesi je jako blizu a potpuno je smesno da je Nojer dobije ako vec Kasiljas nije za sve sto je uradio.

avatar
Misko Latincic
Tuesday, 13.01.2015
15:57

Caillas, Bufon, Kan, Ibrakadabra, Neuer tu nema sanse