Švajcarska u septembru odlučuje o izručenju bivših čelnika FIFA

Autor: Beta Beta
sreda 26.08.2015.
01:21
Izvor: Beta

Švajcarske vlasti odlučiće u septembru da li će izručiti Sjedinjenim Američkim Državama šestoricu bivših funkcionera Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) koji su uhapšeni tokom istrage o mitu i korupciji.

BETA/AP Photo/Michael Probst, File
BETA/AP Photo/Michael Probst, File

Povezane vesti

Optuženi, koji su u pritvoru i čiji se advokati protive njihovom izručenju u Njujork, imaju 30 dana da se žale na odluke federalnom krivičnom sudu u Belinconi. Proces bi mogao da traje i nekoliko meseci.

"Dobili smo sve odgovore. Sada možemo da istražimo da li su ispunjeni uslovi za izručenja i donećemo odluku. Prve odluke donećemo u septembru", rekao je portparol Ministarstva pravde Švajcarske Folko Gali, preneli su britanski mediji.

Izručenje nije dozvoljeno ako je za navodno krivično delo, prema švajcarskom i američkom zakonu, zaprećena zatvorska kazna od najmanje godinu dana.

Kako je naveo portparol, švajcarske vlasti moraju da odluče da li je pravilo dvostrukog kriminaliteta ispunjeno, pre nego da li je optuženi kriv ili nevin.

Švajcarska policija uhapsila je krajem maja nekolicinu visokih zvaničnika Fife, u sklopu istrage američkih vlasti o korupciji, a njih 14 je u SAD optuženo za pranje novca, mito i prevare u vrednosti od oko 150 miliona dolara.

Bivši potpredsednik Fife Džefri Veb u julu je pristao da na izručenje SAD. On je pred federalnim sudom u Njujorku negirao krivicu.

Gali nije želeo da kaže koliko je novca blokirano na nekoliko bankovnih računa u Švajcarskoj.

"Naredili smo bankama da zamrznu račune po zahtevu SAD. Sada uzimamo dokaze, dobijamo dokumenta. Za to je potrebno vreme", rekao je on.

Zbog najvećeg skandala u Fifi njen predsednik Sep Blater je 2. juna podneo ostavku, nekoliko dana pošto je dobio peti mandat.

Izbori za predsednika Fife održaće se 26. februara.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke