Suarez majstorijom rešio 'El Klasiko'!

Autor: Boban Filipović
nedelja 22.03.2015.
22:52
Izvor: Sportske.net

Velika pobeda Katalonaca u odličnom derbiju, sasvim zasluženo izvojevana, pobegli su 'Kraljevskom klubu' na četiri boda viška i napravili veliki korak na tituli šampiona Španije.

Beta/AP Photo/Manu Fernandez
Beta/AP Photo/Manu Fernandez

Povezane vesti

Pune tribine na 'Nou Kampu', veličanstvenu koreografiju priredili su domaći navijači, poručili su svojim ljubimcima da su 12. igrač.

Prva stvar vredna pomena na derbiju bila je Mesijev bravurozan dribling, 'sašio je suknju' Toniju Krosu, proturio mu loptu kroz noge, ali prvo veliko uzbuđenje dogodilo se pred golom Klaudija Brava.

Igrao se 12. minut, Karim Benzema nalazi Ronalda na drugoj stativi, zvanično najbolji fudbaler planete tuče iz prve, ali prečka spašava Barsu.

Međutim, sedam minuta kasnije Katalonci dolaze u vođstvo na totalno atipičan način za njih, iz prekida. Slobodan udarac iskosa sa desne strane, Leo Mesi pogađa Žeremija Matjea u trepavicu, 1:0, Kasiljas nije imao šanse, prvi gol francuskog defanzivca u 'El Klasiku'.

Bila je to 13. asistencija argentinskog virtouza protiv Real Madrida, nema boljeg asistenta od njega u istoriji 'El Klasika' XXI veka.

Barselona je bolji tim na terenu nakon vodećeg gola, nakon pola sata igre Nejmar propušta kolosalnu priliku, i priziva nepisano fudbalsko pravilo, kazna za taj promašaj Brazilca usledila je ekspresno.

Real Madrid školski razvija kontranapad, Luka Morić odigrava u prazno za Benzemu, ovaj maestralno petom asistira za Kristijana Ronalda koji trese mrežu i poravnava rezultat i proslavlja ga uz čuvenu frazu 'Calma, Calma'.

Sjajnom Portugalcu je ovo bio 15. gol u karijeri u dresu 'Kraljevskog kluba' protiv Barselone, 31. u ovosezonskoj Primeri, čime je prišao vodećem strelcu La lige, Lionelu Mesiju, na gol zaostatka.

Spain Soccer La Liga

Izjednačenje je uslovilo i promenu stanja na terenu, gosti su konkretniji, Garet Bejl je postigao gol pet minuta pre odlaska na odmor, ali on nije priznat zbog ofsajda u kome se našao Ronaldo pre no što je glavom asistirao Velšaninu.

Do odlaska na odmor beležimo otpimistične pokušaje Pikea na jednoj i Bejla na drugoj strani koji, ipak, nisu bili u rangu većih uzbuđenja. Predah je u tim trenucima više trebao izabranicima Luisa Enrikea, čoveka koji je kao igrač napravio presedan prešavši iz Real Madrida u Barselonu.

U nastavku su prvi zapretili gosti, Bravo je ukrotio pokušaj Benzeme, sledi period zatišja, a onda u 56. minutu igre, pravo niotkuda, piramida radosti na 'Nou Kampu'.

Dani Alveš je odigrao sjajnu dubinsku loptu za Luisa Suareza, ne zna se da li je bio bolji prijem ili egzekucija 'El Pistolera' - 2:1 za Barsu.

Remek delo najboljeg strelca engleske Premijer lige prošle sezone, bio je to prvenac Urugvajca u 'El Klasiku', na debitantskom na 'Sanjtago Bernabeu' jesenas mu je nedostajalo sreće, ali i utakmica u nogama da zatrese mrežu Reala, večaras sasvim druga "pesma", Suarez dokazuje na velikoj sceni, na krcatom 'Nou Kampu'  kakav je majstor i zbog čega je papreno plaćen Liverpulu letos. Bio je ovo njegov šesti gol na poslednjih sedam utakmica u Primeri.

Spain Soccer La Liga

Real bezidejan posle druge 'kapitulacije' svog kapitena, Barselona bolja posle novog vođstva, puna sampouzdanja, njen teren, njena lopta, njena igra, gremelo je 'Ole' sa tribina dobrim delom drugog poluvremena, Iker Kasiljas u pojedninim trenucima kao na streljani, Nejmar i Leo Mesi su imali dobre prilike da ranije reše sve dileme, zatajili su u završnici, pa se rezultat se nije menjao do poslednjeg sudijskog zvižduka.

Spain Soccer La Liga

Ovaj 'El Klasiko' je možda bio poslednji za Realovu ikonu među stativama, ali za Barsinu legendu Ćavija Ernandeza, koji je odigrao poslednjih desetak minuta utakmice ušavši u igru s klupe umesto Andresa Inijeste.

Utakmicu su obeležili i žuti kartoni, palo ih je čak 11, gosti su dobili jednu javnu opomenu više, svi osim Marsela iz poslednje linija Anćelotijevog tima su "požuteli", italijasnki stručanjak nije smeo da rizikuje te je izvadio Pepea iz igre 20-ak minuta pre kraja u strahu da prgavi portugalski štoper ne zaradi isključenje.

Zanimljivo, "Kraljevski klub" nikako ne uspeva da prekine veoma neugodnu tradiciju na gostovanju Barseloni u trenutku kada je ona lider na tabeli španskog prvenstva. Poslednji put 'Los Blankosi' su trijumfovali na katalonskom tlu pod tim okolnostima davne 1930. godine. Dakle pre I Mondijala!

Barsa odlazi na plus 4  odnosu na Real Madrid i pravi veliki korak ka tituli prvaka Španije. Mada ima još dosta da se igra, još deset kola...

Spain Soccer La Liga

Golove sa 230. 'El Klasika', odigranog na  'Nou Kampu' pogledajte OVDE.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke