Serija A - Život na donjim spratovima

Autor: Boris Jovanović
petak 21.08.2015.
13:38
Izvor: Sportske.net

Suteren i prizemlje treba izbegavati, za neke donji spratovi predstavljaju priliku da pobednu i od dobrih i od loših naslova, drugi će shvatiti da su se jednostavno precenili...

Beta/AP Photo/Paolo Giovannini
Beta/AP Photo/Paolo Giovannini

Povezane vesti

Donja polovina tabele u Seriji A može da se posmatra kao prijatna dokolica za neke timove koji u šampionat ulaze sa ciljem da u zavetrini afirmišu igrače i eventualno naprave robu za prodaju. Za neke druge, senka nije tako prijatna jer, delom i da bi smirili navijače, najavljuju veće ambicije koje se obično ispostave kao nerealne. Postoje i oni koji su se srodili sa borbom za opstanak, važno je preživeti, tu biranje sredstva nema smisla. Hoćete li na račun svoje dece pružati priliku pozajmljenim klincima iz velikih klubova ili veteranima koji ne bi još da otvore kafić, totalno je nebitno.

Jedino što se računa je mogućnost da preživite još jednu godinu, jer Serija B je postala gotovo dostupna svakome. To društvo se menja, ali okruženje ostaje isto, mali klubovi, nedostatak novca, gradići koji iskaču u prvi plan kao čudo od jednog leta. Nekada značajni centri su potonuli u nemaštinu, fudbalska mapa Italije kakvu je znala moja generacija je nepovratno izgubljena. Kombinacija bankrota, nemogućnosti da se obezbede sredstva za profesionalni fudbal je pretumbala stvari, Askoli, Breša, Piza, Fođa, Pjaćenca sada su fudbalska provincija. Kada jednom skliznete tamo gde fudbal okuplja uglavnom ošišane i one koji ne znaju šta bi sa sobom, to je već kraljevstvo suza. Svi bi to da izbegnu, mada je novajlijama lakše, zbog čega bi neko očekivao od recimo Frozinonea da bajka potraje.

Hajde da vidimo ko su tih 10 koji bi mogli da budu razapeti između nerealne ambicije, ugodnog otaljavanja posla u drugom delu sezone i situacije u kojoj od svake utakmice zavisi budućnost.

Italy Soccer Serie A

Zvuči nestvarno, ali Palermo nije promenio trenera već više od godinu dana. Bepe Jakini je sačuvao mesto na klupi na leđima Dibale i Vaskeza, sjajnog tandema koji je Sicilijance doveo u mirne vode po povratku iz druge lige.. Polovina i to ona značajnija Dibala je otišao, ali upravo takve prodaje omogućavaju Zampariniju da ulaže u nove igrače. Ima njuh za južnoameričke bisere, da nema takav karakter, sigurno da bi Palermo delovao mnogo stabilnije u deceniji koliko su, sa minusom od jedne sezone u eliti.

Ovogodišnje izdanje doneće Vaskeza kao komandanta parade, u poslednjoj sezoni pre nego što ode u veliki klub, on je sledeća zlatna koka. Tim je i dalje u fazi formiranja, sigurno da Zamparini želi napadača koji će praviti razliku, nisam siguran da je Alberto Đilardino rešenje. Hteli su Žoela Kempbela, pominjan je i povratak Ernandeza, sa Đilardinom i Đurđević, projektoani prvotimac Beloti je prodat Torinu.  Do kraja prelaznog roka, Sicilijanci će sigurno dovesti iskusnijeg štopera, prema nekim procenama to bi bilo dovoljno za mirnu sezonu. Kako rekoh, biće teže bez Dibale, ali u prošlosti su naučili da amortizuju takve udarce i čini se da imaju dovoljno novca da kupe sigurnost sredine tabele. Doduše, ima i jedno "ali", u Palermu nikada ne treba isključiti mogućnost da dva loša rezultata na startu pošaljui trenera na tržište rada i krene vrteška koja timu izmiče tlo ispod nogu.

VOJVODINA - SAMPDORIJA

Sampdoriju ste verovatno videli protiv Vojvodine, kraj jula i početak avgusta nisu zahvalni za zaključak, ali onaj prvi, koji će neko teško osporiti je da je Siniša Mihajlović te igrače činio boljima nego što jesu. Zenga nema tu moć, šansu je dobio kao legendarni golman, ne kao igrač koji je klupu zaslužio prethodnim rezultatima. Tvrdi da će šamarčina od Voše razdrmati ekipu, imam pravo da ne verujem u to. Dorijani su izgubili Romanjolija kao lidera u odbrani, otišao je Okaka koji pred kraj više nije ni bio bitan, krug je zatvoren dovođenjem Kasana koji može da bude i garancija mirne sezone, ali i šibica u barutani. Predsedniku Fereru je šou bitniji od fudbala, neće biti čudo ako na kraju i Mario Baloteli završi pod Lanternom, to će verovatno biti najluđa svlačionica od vremena Vinija Džonsa.

Sampdorija je svakako i sa ovim timom bolja od najmanje pet ili šest ekipa u Seriji A, nova lica su Kasani, Moisander, Zukanović, Bareto, videćemo hoće li ostati Sorijano. Imaju Edera i Mjuriela napred, ali to je laka konjica, potrebni su im mišići u špicu. Alternativa za Balotelija je Alehandro Domingez iz Ćezene, pominje se i Ožegović kao investicija za budućnost. Ferero želi sve i odmah, prosto ovaj njegov film bi odmah da privuče publiku.

Đenovljani imaju kvalitet za sredinu tabele, ma kako bude izgledao tim 2. septembra kada se prelazni rok završi, čak i ako stigne Baloteli što je malo verovatno  herojstva iz prošle godine će ostati kao svetionik, ali i nedostižni cilj.

Italy Soccer Serie A

Udineze nije dobio ništa prošle sezone, Stramaćoni je solidan tim ostavio u sredini tabele, sa jedne strane to ne zadovoljava ambicije familije Poco, ali oni su sada usresređeni na novac koji nudi igranje Votforda u Premijer ligi. U ovakvim sezonama  bez ambicija, "Friulani" bi trebalo da promovišu igrače, odnosno inkorporiraju mlade snage u tim kako bi ih pretvorili u traženu robu u doglednom periodu.

Kada pogledate tim koji bi trebalo da započne sezonu, ima par novih lica, dok ovo budete čitali verovatno će Markinjo iz Rome stići na sever, izvesni Brazilac Samir se najavljuje kao dobra kupovina, evergrin Totu Di Nataleu će se priključiti Duvan Zapata koji u Napulju nije dobio pravu šansu.

Nov je i trener, Stefano Kolantuono je imao kontinuitet u Atalanti, preživeo je u Zamparinijevom paklu dve godine, toliko je opstao i u Torinu, dakle dolazi da bi se zadržao. Čini se, pravi trener za ono što Udineze želi, igranje bez pritiska u sredini tabele, i afirmaciju novih igrača. "Zebrete" ne bi trebalo da brinu, ovo je poslednja Totova godina, ako se opet ne predomisli, već on sam je dovoljan da drže glavu iznad vode.


Italy Soccer Serie A

Atalanta je prošle sezone zadržala status prvoligaša jer su postojale tri gore ekipe, bila je ovo praktično njihova najgora sezona u ovoj deceniji od povratka u elitu. Zbog toga je Stefano Kolantuono morao da napusti klupu sa kojom je srastao, a sa druge strane dolazak iskusnog Edija Reje je klub uveo u luku spasa. Ako budu ozbiljno shvatili posrtanja, sa nekadašnjim trenerom Napolija i Lacija koji je klasičan fudbalski tradicionalista, "Dea" bi mogla da ima bolju sezonu.

Reja će se osloniti na iskusnije igrače u napadu, Pinilju, Papua Gomeza, "Tenka" Denisa i Maksija Moraleza, ovaj južnoamerički šmek biće produžena ruka u formaciji koja obično ima jednog isturenog napadača i nekolicinu hitrih vezista koji će biti zaduženi za gro golova. Otišlo je par prvotimaca, ali Bergamaski imaju prave zamene, tražiće još jednog iskusnog štopera, Paleta iz Milana je pominjan kao moguće rešenje, pošto je izgubio mesto dolaskom Romanjolija, ali je Bergamu bliži Andreoli iz Intera  Imaju iskusnu ekipu, mogli bi dosta bodova da donesu sa strane protiv direktnih rivala, čini se da je Atalanta mnogo bliža sredini tabele nego prošle godine i da bi sezona mogla da bude znatno lakša. Uslove je kako rekoh, dovođenje štopera.

Italy Soccer Serie A

Najzvučnije pojačanje Verone ovog leta je svakako Pacini iz Milana, Sa Lukom Tonijem, mada se radi o sličnom tipu igrača trebalo bi da napravi partnerstvo vredno još jedne solidne sezone. Prošle godine su opstali bez problema zahvajujući upravo legendarnom napadaču, sada, za godinu stariji mogao bi da bude i rasterećeniji. Tim nije previše menjan, mada su u odbrani nova lica Albertaci iz Milana i Šveđanin Helander, odbrana je upravo ono na čemu će Mandorlini najviše insistirati. Put do tihe sezone u sredini upravo vodi preko jačanja poslednje linije, Verona će računati na sposobnost da na svom "Bentegodiju" pobeđuje slabije od sebe, da ne prima lake golove što je bio slučaj u pojedinim mečevima prošle sezone, za ofanzivu se ne brinu. Ispravan polaz, u ligi kakva je Serija A, u slabijim timovima preživljavanje se svodi na to da primite gol manje od protivnika. Direktni dueli obično odlučuju, Veronezi deluju bolje od novajlija u ligi, ali i gradskog rivala, imaće težu sezonu, ali verovatno i dovoljno snage da ne drhte u poslednjim kolima.

Italy Soccer Serie A

Mlađi nepopularni brat, Kjevo je kao i svake sezone vratio neke igrače većim klubovima, stigao je iskusni Simone Pepe iz Juventusa, trener Maran traži napadača, Borijelo ili Bjanki bi doneli iskustvo, uz neizbežnog Paloskija koji je prerastao u "zastavu" ekipe, pravi simbol tima. "Leteći magarci" će se ponovo boriti za opstanak, prodali su par bitnijih igrača poput Zukanovića i Skelota. Od novajlija bi mesto u timu mogli da obezbede štoper Kaćatore, napadači Mpoku i Kastro, mada kako rekoh, sigurno da je Kjevu potrebniji još jedan klasičan napadač. Maran je smenjivan i vraćao se, počinje novu sezonu na klupi sa istim ciljem, ne udaviti se još jednu godinu. "Leteći magarci" se neće odlepiti sa zemlje, to je sigurno, ali bi upornošću i marljivim skupljanjem bodova u duelu sa timovima iz donjeg doma mogli da prežive. Sigurno da su među pet najugroženijih ekipa, videćemo kako će se ova avantura završiti.

Italy Soccer Serie A

Empoli će morati da se navikne na život bez Sarija, novi trener je Đampaoli koji je svojevremeno važio za veliku nadu Serije A, ali se izgubio posle borbe za opstanak u Sijeni, Kataniji, Ćezeni, i neuspeha u Breši. Posle sezone u Kremonezeu vraća se u veliko društvo, ali će misija biti ponovo teška.

Hisaj i Valdifiori su napustili klub, otišao je i veteran Tavano, do sada klub nije odradio veliki posao u prelaznom roku. Stigao je golman Skorupski iz Rome, umesto odličnog Sepea, doveli su Ronalda, ali iz Pro Verselija, ovaj Brazilac će pojačati konkurenciju u veznom redu. Ostali su sjajni Saponara i Mario Rui, Maks Makarone odoleva krštenici, zajedno sa Pućarelijem će činiti napad, ali sve to izgleda prilično tanko. Do kraja ima još vremena da se pojačaju. Ali, čini se da je ovo klasična situacija u kojoj će klub izgubiti oslonac odlaskom trenera. Empoli nema šansu da ponovi prošlu sezonu, mogli bi da ostanu ako pridošlice naiđu na nepremostivu prepreku prilagođavanja na novo društvo. Ipak, čeka ih veoma teška sezona.

Novajlije?

bolonja 2015

Bolonja se ekspresno vratila, doduše dužim putem, kroz baraž. U plej ofu klub nije propustio šansu da se stabilizuje i nađe se ponovo tamo gde pripada. Obično ova prva sezona nakon povratka prođe u euforiji, još ih drži energija iz pobedničke sezone. Na klupi će biti Ljajićev "drugar" Delio Rosi, stigao je Mirante iz ugašene Parme, kao i nekolicina iskusnijih igrača koji su neophodni u ovoj sezoni. Bolonja je bila neuobičajeno tiha u dosadašnjem toku prelaznog roka, čudo kada je u pitanju ovaj klub, radi se o atraktivnoj sredini za iskusnije fudbalere, ali i mlade lavove iz velikih sredina koji dolaze po afirmaciju. Ipak, poslednjih dana, Pantaleo Korvino se aktivirao, stigao je Destro koji će predvoditi napad koji je delovao tanko sa zaboravljenim Akvafreskom i Mankosuom. Žele nekadašnjeg igrača Juventusa i reprezentativca Đakerinija iz Sanderlenda, ali su njegova primanja velika prepreka. Bolonji nedostaje još par pojačanja u veznom redu, pominju se igrači koji su u drugom planu u velikim klubovima, poput Noćerina i Tajdera. Čini se da će uspeti da oforme tim dovoljno dobar da, praćen euforijom zbog promocije ostane u ligi.

Ko je bolji od apsolutnih debitanata?

Karpi

Karpi se solidno pojačao. Brkić, Marone iz Juventusa, Valas iz Čelsija, i još nekoliko igrača Udinezea, Kastori će imati sedam ili osam novih igrača ove godine. Videćemo kako će se snaći Brazilac Matos, ali i Lazari i Martinjo koji su sakupili dosta iskustva u eliti. Čeka se poslednje veliko pojačanje, to bi mogao da bude vagabund Marko Borijelo na čijim bi plećima verovatno ležao opstanak u ligi. Od junaka Serije B preživeće tek par igrača, Karpi je tim koji je najviše promenio sastav iako su u velikom stilu pokorili drugu ligu. Imaće taj pobednički mentalitet, entuzijazam prve sezone, u svakom slučaju, ovakvi kakvi su deluju bolje od Frozinonea, ipak slabije od Bolonje, koja ima strukturu tima iz prošle sezone.

Frozinone je krenuo sličnim putem kao Karpi, ali njihova lista pojačanja nije tako duga, niti impresivna. Mlađani Verde koji je bljesnuo u Romi je zanimljivo pojačanje, trener Stelone računa od novih igrača na golmana Lealija, Diakitea, Čibsaha, Švajcarca Pavlovića iz Grashopersa, Aleandra Rozija i Longa iz Kaljarija. Dakle, dovodili su igrače kojima je prioritet bio da posle ispadanja svojih timova ostanu u Seriji A, ili par igrača koji traže kartu za povratak u veće sredine. Sve to ne deluje baš ohrabrujućuje, Frozinone će teško preživeti, ali niko od njih i ne očekuje nešto veliko. Samo da se opuste i uživaju, ovo je zaista istorijska sezona.


Moj tip za ispadanje su Empoli i Frozinone, kao i jedan od dva, Kjevo ili Karpija. Verona i Atalanta, pa i Bolonja bi mogle da budu bliže dnu nego sredini, kao i Palermo, ali bez većih briga. Udineze i Sampdorija su ekipe koje ne bi trebalo da budu na naslovnim stranama tokom šampionata. Za Đenovljane je to loša vest, "Friulanima" više i ne treba, realniji su u proceni mogućnosti.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

22 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
as roma u srca
Saturday, 22.08.2015
09:22

dobar tekst, ali ne se slazem za samp koja ce biti u prvih 10, daleko su oni od borbi za opstanak, a bas ce biti vozbudljivo za opstanak

avatar
Juventino SS
Friday, 21.08.2015
16:15

Karpi će da dominira.

avatar
Stefan_Chelsea(Sic)
Friday, 21.08.2015
15:42

Nadam se da nece Frizinone I Karpi ispasti.

avatar
Miloš984
Friday, 21.08.2015
14:23

Ovo se ne odnosi samo na Seriju A,ista situacija je i u Primeri,Ligi 1,Bundes ligi,jedina razlika je kod Premijer lige,mnogo vise para donosi igranje u istoj i to pravi razliku.

avatar
Billionaire
Friday, 21.08.2015
14:55

Da li bi ta svaka liga koju navodis bila ista da je imala aferu Calciopolija? Zanemarujes infrastrukturu koja je je jako losa te vecina klubova nema ni stadione u svome vlasnistvu? Kako mozes reci da je ista situacija. Smanjio se broj direktnih predstavnika u Europi iz Serie A. U zabludi si realno. Nazalost seria A se dosta unazadila ali porpavice se i to vremenom nadam se!

avatar
Miloš984
Friday, 21.08.2015
22:08

Mozda sam nelogican i ne pravim razliku oko namestanja meceva i utaje poreza,ali se trudim da budem objektivan i nepristrasan! Iako navijam za klub koji je namestao utakmice i za to bio kaznjen,prvi sam bio za to da se taj isti klub sankcionise!Voleo bih da se na isti nacin kazne i ostali klubovi,ali ko moze isterati pravdu do kraja na ovom svetu.I dalje smatram da sve lige imaju iste i slicne probleme

avatar
Grande Juventino
Friday, 21.08.2015
17:19

Pa seria A se vec popravlja u odnosu na prethodbih 5 6 godina.... dosta je bila najlosija od petice ali sad su se opet francuzi vratili na tu poziciju... bundes liga standardno jaka englezi takodje ali po meni su tu spanci tj laLiga koji pored barse reala i atletika nemaju konkurente u LS ( ne uziam u obzir sevillu koja je dominacija u LE dok u LS ne moze da se snadje)

avatar
Billionaire
Friday, 21.08.2015
16:42

Utaja u Bayernu je kao rezultat imala okrivljenje jednog covjeka i njegovo krivicno gonjenje. Afera oko namjestanja je rezultirala izbacivanjem u nizi rang Juventusa i gonjenje Moggija dok Bayern nije dirnut. Malo moras znat razliku u tome. Kao drugo namjestanje i utaja poreza su dva razlicita pojma krivicnog prava pa nije nijansa ako giganta u seriji A izbace u drugu ligu , a Bayern ostane u prvoj ligi. Korupcija u eufi i fifi je nesto sto se tek mora dokazat i utvrdit i sankcionisat. Napravi malo razlike i procitaj bolje prije nego sto napises niz nelogicnosti. Pozdrav!

avatar
Miloš984
Friday, 21.08.2015
15:48

Da li mislis da su se samo u Seriji A namestale utakmice,ako tako mislis onda si u zabludi?!A utaja poreza u Bajernu,a korupcija u FIFA i UEFA?Sve je to isto prijatelju,nijanse su u pitanju i to one sive :-)

avatar
Billionaire
Friday, 21.08.2015
14:21

dobar i sadržajan tekst!

avatar
AC Milan-najtrofejniji klub na svetu
Friday, 21.08.2015
14:13

Kijevo se svake godine izvuce, i neka, imaju najmanji budzet, najmanje navijaca. Frozinone ispada, Empoli, Carpi, i Kijevo kandidati.

avatar
M. Pochettino
Friday, 21.08.2015
14:55

Nije Milan daleko sa ovom ekipom.

avatar
AC Milan-najtrofejniji klub na svetu
Friday, 21.08.2015
18:11

Da nam je Rodgers trener mozda bi se i izvukli. Ali sa jedno 200 miliona.

avatar
Brat Konte
Friday, 21.08.2015
15:05

To je to. Frozonone poslednji, pa Carpi, pa Empoli. Kijevo će strepeti, ali oni se uvek majstorski izvuku.

avatar
S-I-M-K-E_
Friday, 21.08.2015
13:48

Sjecam se kako se nekad pratila Serija A... Ali koliko para,toliko muzike,nazalost...Mada,Juvenuts je ove godine bio finalista Lige Sampiona,mozda ce sada stvari ici malo u boljem smjeru.

avatar
loshmi123
Friday, 21.08.2015
16:07

Serija a prosle godine uspesnija od premijer lige u evropi, a vec godinama je u konstantnom usponu i ova se zona ce biti apsolutni blast za pracenjennMeni je premijer liga izgubila draz, pa ja junajted ili celzi ne mogu da gledam 90 minuta za opkladu.. uporedi junajted pre 6-7 god sa ovim sada , liverpul pre 10, arsenal pre 12-13..

avatar
Friday, 21.08.2015
17:31

Koliko znam mnogo se više prati italijanska liga na balkanu nego španska. Ja znam samo za navijače Reala i sada navijača Barse, koji su uglavnom mlađi i ne gledaju toliko često Barsu jer su u gradu. Znam po svojim komšijama. Dok sa druge strane, znam mnogo navijača Juventusa, Milana i Intera, a ima dosta navijača Rome, Fiorentine, Lacija, Napolija, pa čak Palerma i Parme. Italijanska liga prihoduje više novca od tv prava od španske lige, tako da je to jasan pokazatelj, koja je liga gledanija.