Serija A - Kako naterati Juventus da izgubi titulu?

Autor: Boris Jovanović
petak 21.08.2015.
18:36
Izvor: Sportske.net

Odluka da li će se odreći porodične srebrnine je isključivo na "Staroj dami", ostali se neće puno pitati. Nova italijanska sezona bi mogla da predstavlja renesansu jednog milanskog tima, erupciju vulkana, kao i da rasprši zabludu da se talentom osvaja tit

BETA/AP Photo/Ng Han Guan
BETA/AP Photo/Ng Han Guan

Povezane vesti

Nova lica, stare priče. Pretpostavljam da će generacija sredovečnih i onih što su se ozbiljnom fudbalu i surovosti odrastanja učili devedesetih zagrajati da je šarm u nesavršenosti umetnika, odnosno poznavanju psihologije publike. "Kalćo" je koliba namalana veselim bojama, straćara u južnoameričkom predgrađu. Oku turiste ta predstava prija, izvođačima manje, ali, od kada je prime-time televizija ukinula divnu naviku da se fudbal gleda nedeljom popodne punog stomaka, Serija A, odnosno mitskih tri popodne su se utopili u ozloglašenu smornu nedelju.

Pod suncem avgusta stvari na Apeninima uvek deluju obećavajuće, bilo zbog kolektivnog odmora, bilo zbog zavodljivosti transfer leta. Nije bitno što novca nema, uhu prosečnog Srbina, ili Italijana, isti je to mentalitet, prija mogućnost da od ničega stvoriš nešto. Bilo da zameniš igrače i izvaraš nekog sličnog tebi, bilo da iskopaš slobodnog agenta ili dobro čuvanu tajnu Latinske Amerike.

Najbolji deo svakog "fudbal menadžera" su transferi, to zna svako ko je ulagao neopravdane izostanke i rizikovao smanjenu ocenu iz vladanja zbog najbolje simulacije stvarnosti, ikada izmišljenje. Ali, nije fora uzeti Siti, Čelsi, Real, Barsu, te velike žderače novca. Tu transferi gube na draži, postaju zaboravljena igračka deteta kome je sve dostupno.

Serija A nudi upravo to, mogućnost da maštaš o velikim stvarima koje se obično ne dogode, da punih ustiju pričaš kako će se italijanski klubovi vratiti na sam vrh.

Da vam srušim sneška, neće, nikada. Na tržištu su pozicije cementirane, to što Juve i Lacio igraju Superkup na onom krompirištu u Šangaju neće Kineze naterati da vole italijanski fudbal i novcem hrane strast. Nema novih resursa koji bi pomogli da u korporativnoj trci za novim životnim prostorom, Serija A otme plen Premijer ligi i španskoj zabavi miliona.

Ostaje samo zavodljivost provincije, lokalni prestiž i neočekivano dobra godina koja će čekati da se ponovi. Meni je to više nego dovoljno, ali hej, ja kupujem dresove bez imena, to je retkost.

Juventus

Krenućemo od Juventusa, tima čiju dominaciju u ovoj deceniji neki podvode pod prednost jednookog vladara u kraljevstvu slepih. Ima i toga, prirodni protivnici, milanski klubovi su u kanalu kombinacijom hirovitosti vlasnika i nesposobnosti da shvate da starog psa ne možeš naučiti novim trikovima.

Juventus je prihvatio nova pravila igre, približio se ozbiljnom fudbalu onoliko koliko mu je vrtlog Serije A dozvolio. Prošla godina i pored poraza u finalu Lige šampiona sa kojim se svaki "Grbavac" srodio kroz noviju istoriju je predstavljala apsolutni trijumf. Ne pričam o trofejima već o fakturama, nikada nijedan italijanski klub nije imao toliki prihod. Nevolja za Juve je što to i dalje nije dovoljno da se ugura tamo gde pripada, u creme de la creme.

Odlučili su da se odmaknu od uspeha i to odmah. Naučeni na greškama koje je napravio najveći rival Inter, 2010.  upumpali su svežu krv i zamenili glavne glumce na posteru.

Ne preterujte, od tih igrača realno će nedostajati jedino Karlitos Tevez, on je jedini koji je pravio razliku individualnim kvalitetima. Pirlo je već postajao luksuz, a Arturo Vidal je ostao godinu dana više nego što je trebalo. Njegove velike sezone su se izgubile negde između kolena od kristala i talenta da napravi nevolju. Prošle sezone je igrao na pozajmljenom vremenu, iako to nije zasluživao. Juventus je na kraju uspeo da ga proda, ali i propustio šansu da sjajni Pereira već postane jedna od ključnih poluga. Sada je Argentincu natovareno breme koje olakšava ostanak Pola Pogbe i prerastanje Markisija u pleja kome mesto rođenja nije najveći kvalitet u biografiji.

Dakle, ako postavimo jednačinu, jedina nepoznata je kako nadomestiti Tevezove golove?

Dibala može da bude prirodni naslednik zemljaka, ali za takva poređenja je prerano, zime na severu su hladnije od sicilijanskih. Mandžukić će doneti mišiće i zube napred, takvi igrači u Juventusu obično izrastu u heroje. Morata je prošle sezone pribavio status čoveka koji rešava rebuse. Alegri bi ipak da odgovornost podeli promenom sistema igre, imperativ dovođenja ofanzivnog veziste je nametnut Juventusu iznutra. Dozvolićete mi da sumnjam u to da je Draksler rešenje, mada je direktor Marota vrlo retko grešio u procenama, ovaj Juventus je njegova izložba.

Do kraja prelaznog roka ostaje da Juventus obezbedi šokantno pojačanje za koje ima novca, ali ne i argumenata da ubedi Real ili Bajern da im proda Iska ili Gecea, da insistira na Draksleru, ili da rešenje potraži u svojoj kući. Kako god bude, rivali nisu smanjili jaz, ne mogu da osvoje titulu, jedino Juventus može da je izgubi.

Tajna je u defanzivnom bloku, svako ko misli da će pakovanjem kvalitetnih igrača napred pribaviti odlučujuću prednost u trci na duge staze imaće titula kao Roma i Lacio keoz istoriju. Jednostavno ne biva, Juve je i dalje za defanzivni blok bolji od bilo koga drugog. Tačno je, senatorima ističe vreme, ali taj sat još nije stao. Poslednja linija apgrejdovana za Ruganija koji je mnogo bolji igrač od Ogbone i dalje deluje kao garancija da će Juventus umeti da preživljava i pobeđuje. Evra je  dobio konkurenciju u skupom Aleksu Sandru iz Portoa, mada to neće promeniti ništa u špilu kojim raspolaže Alegri.

Dzeko

Kada su se prošle godine Romini navijači i dobar deo medija junačili oko šansi za "Skudeto" pošli su iz pogrešne premise, okačili su "Vučici" oko vrata kontinuitet koji nema. Prosto u rimskom DNK ne stanuje postojanost, Roma je završila druga, bez realne šanse da priđe Juventusu.

Dolazak Edina Džeka je ponovo podgrejao nade i one postoje, međutim vezane su za Juventusovu nesavršenost, nikako za Romin kvalitet. Prodaja mladih igrača poput Bertolaćija i Romanjolija Milanu pokazuje da je Roma povećala ulog, oni hoće trijumf sad i odmah, što je legitimno. Samo problem je u velikim tumbanjima, stalnom lutanju i repovima iz dva prethodna prelazna roka. Podsetimo, Roma je prošlog leta upumpala 30 miliona u Iturbea koga prema zakonu tržišta mora da istrpi, pa pokušava da proda Adema Ljajića koji im je prošle sezone bio jedan od najboljih igrača.

Uz to, zimus su promašili sa Dumbijom koji je ponovo u CSKA, a ignorisali su mišljenje lekara da je Ibarbo povređen, pa je Kolumbijac bio samo fikus u drugom delu šampionata.

Kvalitativno tim nije otišao na viši nivo, pre svega u poslednjoj liniji. Razapeti između fudbalske prošlosti poput Maikona i Ešlija Kola i obećavajuće budućnosti u par italijanskih igrača, čini se da nemaju pravi odgovor na pitanje kako će pobeđivati. Rudi Garsija je u Lilu to činio odbranom, pokušava da promeni filozofiju, prošle sezone to nije uspeo. Roma je bila plen slabijih timova i rasipala bodove kod kuće upravo zbog jasno izraženog nesklada između čvrstine i talenta, njihova istorija pre i posle Fabija Kapela je prepuna takvih primera.

Slove ponovo za tim koji baca rukavicu Juventusu, ako se nešto bitno ne promeni do kraja prelaznog roka u defanzivi, šanse su im taman iste kao prošle sezone, gotovo da ne postoje. Dolazak Ridigera iz Štutgarta, Đombera iz Katanije ili eventualna kupovina Kolašinca od Šalkea ne deluju kao garancija da bi Roma mogla da iskorači kvalitativno napred.

China Soccer Italian Supercup

Njihov gradski rival, Lacio, sa ograničenim sredstvima uspeva da dobije više od onoga što ulaže, od redovnog igranja u završnici nebitnog kupa, do trećeg mesta prošle sezone i kvalifikacija za Ligu šampiona. Ali, ne treba se zavaravati, ako prođu Leverkuzen, ovo bi mogla da bude znatno teža sezona za "L'Akvile". Sačuvali su igrače, no njihovi resursi su nedovoljni da izdrže trku sa većim klubovima. Lotito i Tare su se odlučili da slede proverenu politiku, dolazak Sergeja Milinković Savića i Kišne iz Ajaksa je investicija za budućnost, čekaju rasplet poslednjih deset dana kako bi otvorila šansa da pojačaju tim iskusnijim igračima. Baloteli ili Borini bi mogli da stignu kao dodatak Đorđeviću i Kloseu u slučaju da se dočepaju Lige šampiona. Biće problem verovatno sačuvati i Bilju koji je uz Kandrevu ključ na sredini terena.

Iskreno, deluju tanko na štoperima, trojica ili četvorica igrača nemaju nikakvu zamenu, ovo nije tim koji bi igrao na dva fronta. Bez Evrope, odnosno sa "tankovanjem" u manje bitnoj LE, Lacio bi mogao da bude među pet ili šest timova, ali teško da će ponoviti prošlogodišnji plasman. Jednostavno, rivali su se pojačali i popunili redove, tu trku u novcu "Orlovi" ne mogu da izdrže. I prošlogodišnji uspeh treba posmatrati više kao nesavršenost i brljotine milanskih klubova i Napolija, nego kao potvrdu kvaliteta Piolijeve ekipe.

Italy Soccer Italian Cup

Napoli je neke razočarao, prošle godine sam vam napisao, Benitez jednostavno nije trener za Italiju i nije čudno što je sezona završila u suzama. Po meni, Napoli ima bolji tim od oba rimska kluba, a opet, već treću godinu neće videti Ligu šampiona.

De Laurentisa je Real spasao greške da nastavi sa Rafom, mentalitetu tima, ali i čitave lige mnogo više odgovara Mauricio Sari koji je posle podviga sa Empolijem stigao pod Vezuv. Ovo je njegov diplomski ispit, klub razapet između sećanja na veliku prošlost iz osamdesetih i nesposobnosti da istrpi velika očekivanja navijača. Svakako da će ovom stručnjaku pomoći nekolicina vojnika koje je sa sobom poveo iz Empolija, poput Hisaja i Valdifiorija i golmana Sepea. Najveće pojačanje bi trebalo da bude Hamšik koji je kod Rafe delovao kao zli brat blizanac, a videćemo hoće li "Pipita" Iguain u svojoj verovatno poslednjoj sezoni u Italiji ostaviti razočaranja iza sebe.

Sariju koga, čini se prerano, upoređuju sa Arigom Sakijem (paralela se odnosi na to što nije igrao ozbiljan fudbal i sa dna amaterskih liga se probio do gornjih ešalona kalća), Benitez je ostavio u amanet rebus zvani odbrana. Napoli će pokušati sa Kirikešom i Hisajem da promeni ID poslednje linije, vratio se i Rejna posle godine gledanja Nojera sa klupe, pa je to već pomak. Ipak, ostaje i dalje imperativ u centralnoj odbrani, videćemo hoće li De Laurentis prelomiti i platiti traženo za Nikolu Maksimovića (realnije opcije su Sala iz Verone, ili Erto iz Udina). Bok bi mogao da pojača odlični Vidmer iz Udinezea. Ako cementiraju poslednju liniju, uz kombinaciju Iguaina i Gabijadinija napred i odličan dodatak u vidu Alana iz Udinezea, veznom redu, ovaj Napoli deluje obećavajuće.

Niko ih ne vidi u top 3, moja prognoza ide protiv mejnstrima, Napolitanci bi mogli da budu iznenađenje prvenstva.

Italy Soccer AC Milan-Mihajlovic

Milan ponovo kreće od nule. Doduše, sa većom šansom za uspeh. Koliko je Siniša Mihajlović bio precenjen kao igrač, toliko je neopravdano potcenjen kao trener. On sigurno ima karakter i znanje da od "Rosonera" napravi grupu sposobnu da preživljava kada stvari krenu loše i pritisak postane neizdrživ. Pipo Inzagi je bio suviše mekan i suviše legenda kluba da bi balansirao između igračke prošlosti i potrebe da bude prihvaćen kao "narednik".

Upravo zbog toga bivši selektor Srbije ima bolju startnu poziciju, tim ne može godinama da troši trenere kao čarape i da tvrdi da je krivica isključivo u "Misteru": Podele Milanove svlačionice nisu posledica sujete, nema tu velikih zvezda, već pre svega nesposobnosti da se igrači suoče sa činjenicom da zahtevi nisu u skladu sa njihovim mogućnostima.

Transfer kampanja je bila dobra, sigurno je da su Baka i Luiz Adrijano velika stvar za beskrvni napad koji je visio na koncu Menezovog talenta i ćudljivosti. Mihajlović je insistirao na Romanjoliju na čija bi pleća mogla da padne možda i prevelika odgovornost, ali on će biti štap iz Sampdorije koji je Siniša poneo sa sobom, kao oslonac u delu tima koji deluje najtanje.

Ostaje pitanje, šta Milan zapravo želi?

Ako je u pitanju obnova kroz politiku malih koraka, Ibrahimović im nije neophodan, on će tim baciti u senku. U pitanju je igra va bank Galijanija i Berluskonija, dovođenje zvezde u zalasku još uvek sposobne da pravi razliku u malim mečevima. Mihajlović, logično želi drugim putem, onim kojim je pokušao da ide u reprezentaciji Srbije, pokušaju da rezultat bude proizvod zajedničkog napora. Sigurno je da trener Milana neće imati više vremena nego na klupi "Orlova", ako odmah ne bude isporučio rezultat.

On i dalje insistira na veznom igraču i najradije bi do kraja prelaznog roka video u svlačionici Sorijana koga je trenirao u Sampu (poslednje informacije govore da bi mogao da stigne za vikend). Klub je žeton stavio na Ibru. Prelazni rokovi u Milanu kada su u pitanju zvezde uglavnom protiču bez trenera, pa bi to mogao da bude slučaj i ovog puta.

Dometi Milana?

Veći nego prošle godine, sa Ibrom svakako top 3, bez njega borba za povratak u Ligu šampiona sa neizvesnim šansama za uspeh.

Italy Soccer Jovetic Inter

Moram ponovo protiv mejnstrima, za većinu Manćinijev Inter ima veću šansu od gradskog rivala, moje je pravo da se ne složim.

Inter je imao veliki prelazni rok, ali ovakvi projekti obično završavaju u suzama. Povratnik na mesto uspeha je ozbiljan u nameri da promeni čitav tim za leto i oslobodi se igrača koje je doveo u zimu najavljujući ih kao rešenje.

Nije jasno gde je garancija da će ovog puta biti u pravu iako na papiru ima ekipu sposobnu da se bori za sam vrh. Nekako su rezultati Intera u neskladu sa imenima koje imaju, ali to za njih nije ništa čudno. Doveli su Kondogbiju, Jovetića, Mirandu, Murilja, Montoju, nekoga sam zaboravio sigurno, ali za šopingholičara kakav je Roberto Manćini to nije dosta. On traži još tri ili četiri igrača. Pri tome je prodao Kovačića u koga je imao sumnje od samog početka svog drugog mandata na "Meaci".

Višak u kasi će sigurno iskoristiti, nezadovoljan je rešenjima na levom boku, i dalje insistira na Perišiću u ofanzivi, a sigurno da bi želeo da dovede još jednog napadača. Inter se neće zaustaviti na ovome, u finišu prelaznog roka će sigurno konkretizovati napore, stići će neko tipa Koentrao za levi bok, iskusniji napadač, možda još jedan vezni ofanzivni igrač, mada je Dris Mertens teška misija.

Ne uspevam da dokučim šta je plan Intera, veliki timovi se ne prave ovakvim kupovinama, šest ili sedam novih igrača u startnoj postavi deluje previše, tim pre što je iluzorno očekivati da pogodi sa svim pojačanjima. I drugi klubovi, pretendenti na Ligu šampiona imaju sličan problem, ali i dalje ne mogu da se otmem utisku da je ovo leto velikih lutanja koje neodoljivo podseća na Moratijeve radove pre "Kalćopolija". Da li će imati isti ishod? Meni Roberto Manćini nije nikakva garancija, ali sa druge strane, mnogo će zavisiti od starta. U slučaju da Inter zaređa sa pobedama, to će ih držati u igri, u suprotnom, teško da će Manćio uspeti da ubedi Tohira da na popravnom u januaru opet treba rekonstruisati ekipu.

Italy Soccer Serie A

Fiorentina nije uspela sa Montelom da iskorači, ili bolje rečeno vrati se u Prandelijevo vreme. Jednostavno, svoju sudbinu su vezali za kolena Pepita Rosija i nisu imali dovoljno sreće, ili su se u nju previše pouzdali, svejedno. Sjajni Italijan ih je posle učestalih povreda ostavio negde između sredine tabele i LE, Montela je nudio kontinuitet, ali sa izranavljenom vojskom, neuspehom u misiji da oživi minhenske dane Marija Gomeza, ovaj tim je dostigao maksimum.

Ovo bi trebalo da bude tranziciona sezona, Rosi je ponovo tu, ali novi trener Paulo Sousa, uzgred ideja svemoćnog Faljija Ramadanija, ipak nema tim za velika dela. Stigao je Astori, kao i Mario Suarez, koji je zamena za Stefana Savića, ostatak tima je manje-više sačuvan, ali čini se da je španska Armada, u vidu Borhe Valera, Hoakina i ostalih odigrala svoje najbolje uloge u Toskani. Souza je natuknuo da su mu potrebna pojačanja, otišao je i Salah, deluje da je "bel epok" Fiorentine prošlost. Niko ne može da prodaje najbolje igrače u seriji i da godinama ostaje u vrhu. Eventualni povratak milanskih klubova tamo gde pripadaju isključuje "Ljubičaste" iz ozbiljnih stvari. Ako ništa drugo, dolaskom Kalinića i eksplozijom Babakara, Portugalac neće doći u situaciju kao njegov prethodnik da igra bez napadača, ali kako rekoh sve je to pretanko za top 6, odnosno mesto u Evropi. Ako budu sedmi, uz neki rasplet bi mogli ipak kroz rane kvalifikacije do LE, ali za timove Serije A se to uvek ispostavi kao loša ideja.

Italy Soccer Serie A

Torino je pod iskusnim Venturom uspeo da se probije iz donjih ešalona Serije A do borbe za Evropu i statusa stabilnog prvoligaša. Njihova klackalica između dva ranga je završena upravo dolaskom čoveka koji je inovator i zagovornik ofanzivnog fudbala.  Ventura je inspirisao mnoge trenere mlađe generacije, recimo Antonija Kontea, "Bikovi" su njegov poslednji impresivan posao u karijeri i ove sezone će i pored novih prodaja, poput one Matea Darmijana biti dobar materijal za mesto u top 10, odnosno među timove koji ne bi trebalo da brinu oko opstanka.

Možda do kraja prelaznog roka Torino napusti i Nikola Maksimović što bi već bila opasnija varijanta u kojoj se odbrana menja previše, odlični levi bek Bruno Pereš je takođe na meti većih klubova. Ali, Granata je dobro kupovala Zapakosta i Baseli iz Atalante će se sigurno nametnuti u prvoj postavi, stigao je Obi iz Intera, sačuvali su veterana Kvaljarelu koji garantuje golove u mečevima koji život znače, protiv ekipa iz donjeg doma. Ima i podršku u Maksiju Lopezu, malo timova iz sredine tabele ima takva dva iskusna napadača. Uz to stigao je Beloti iz Palerman, Torino će sasvim sigurno ostati izvan zone najugroženijih timova, a materijal su i za top 10.

Italy Soccer Serie A

Očekivani rolerkoster u Đenovi se nije dogodio. "Gasperson" kako navijači vole da zovu Gasperinija ima neki kontinuitet kada je u pitanju nukleus tima, pogotovo ako ostane Peroti. Đenova je prodala Jaga Falkea od bitnih igrača, ali je kao i svake godine promenada pod Lanternom nešto što ne treba isključiti. Enriko Preciozi ima novac, prošle sezone je doveo ulaganjima tim do Evrope na terenu, administracija, odnosno nemogućnost da igra na "Marasiju" ga je eliminisala iz LE. Nasledio ga je gradski rival koji se nije proslavio, pa je pitanje koliko bi i Đenova učinila da je igrala umesto Sampa. Na tuđem stadionu, u nevreme, kada je ozbiljan svet na plaži, takav šamar koji su pretrpeli Dorijani protiv Voše nikome ne prija.

Da se vratimo ekipi, ona je u osnovi promenjena u napadu povratkom Pandeva u kalćo, stigao je Munjoz kao slobodan igrač, zauzeće mesto u poslednjoj liniji. Tu je i novajlija Sisoko iz Nanta, iz redova "Kanarinaca" je stigao i Gakpe, ali Gasperini želi još jedno zvučnije ime u napadu.. Za njegovu 4-3-3 razbijač je neophodan. Do kraja je dovoljno vremena da Grifo unovči Perotija, ako neko plati više od 10 miliona evra. Ali, ni odlazak ovog krilnog napadača ne bi trebalo da Đenovu uvede u problem što se tiče opstanka. Biće kao i obično opasni na "Marasiju", verovatno igrati na gol više, ovaj tim ume da bude zabavan i obično sruši nekog favorita kod kuće. Evropa ipak ostaje na pristojnoj razdaljini. Ciljaju veća pojačanja u finišu, pominju se Nagatomo, ali i Iturbe na pozajmicu iz Rome, već su poslali ponudu za odličnog Masuakua iz Olimpijakosa, ne brinem se za Đenovu, imaće solidan tim.

Italy Soccer Serie A

Sasuolo je opstao par sezona u eliti mada njihova misija nije dolazila u pitanje, za razliku od onoga što da čime će se suočiti Karpi i Frozinone na svom debiju. Zeleno-crni imaju resurse, solidnu ekipu i odličnu saradnju sa velikim klubovima. To vam završava pola posla, Sasuolo je prodao Zazu Juventusu, ali im je šampion ostavio Berardija još sezonu. Zadržali su tim iz prošle godine, dodali Defrela kao novog vođu napada, Di Frančesko ima šansu da nastavi mirno da radi.

Emiliani svakako kreću iz plusa u odnosu na nekolicinu timova, pregrmeli su najgore, upoznali okruženje, dugo igraju zajedno, odlično su mesto za razvoj mlađih igrača. Do kraja avgusta bi eventualno Šime Vrsaljko mogao da pređe u veći klub, ali čini se da će to biti ostavljeno za naredno leto. Što se nekih pojačanja tiče moguće je da dovedu još jednog štopera ako ode Arijaudo, podsetimo da su kupili i Dankana iz Sampa što će dodatno ojačati konkurenciju. Rade pametno, zaleđina je novac patrona Skvinzija, kralja hemijske industrije, Sasuolo zaista ima šansu da se duže zadrži u italijanskoj eliti nego što je bilo ko očekivao.

Da na kraju izvučem tipove za ovu sezonu:

Šampion: Juventus

Liga šampiona: Napoli, Milan

LE: Inter, Roma

Kvalifikacije za LE: Lacio

Sredina tabele (top polovina): Fiorentina, Đenova, Sasuolo, Torino

O donjim spratovoma možete da pročitate ovde.

Parovi prvog kola:

Subota:

Verona - Roma
Lacio - Bolonja

Nedelja:

Juventus - Udineze
Empoli - Kjevo
Fiorentina - Milan
Frozinone - Torino
Inter - Atalanta
Palermo - Đenova
Sampdorija - Karpi
Sasuolo - Napoli





Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

80 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
violafan
Saturday, 22.08.2015
11:09

Potcenio si Fiorentinu, jača je od oba Milanska kluba, koliko god svi htjeli da se oni vrate, i dalje je to daleko. Milan je smiješan, Inter će se raspasti bez Kovačića, a koliko su potrošili i jedni i drugi. Interova odbrana je preslaba, o Milanovoj neću ni da pričam, možda Romanjoli nešto izvede. Čim Fiorentina sa Gonzalom, Basantom, Tomovićem, Paskvalom i Suarezom ima jači defanzivni blok od njih, nemaju šta da traže. Lacio nema dovoljno igrača za ligu, ako ga Evropa interesuje, Roma, je tanka nazad, ali strašna napred. Napoli ima trenera za nešto više, Juventus zavisi od Morate.

avatar
JEBACE VAS M. TUMBAS
Saturday, 22.08.2015
12:25

Otkud je Fiorentina jaca od nas, a jos cemo se pojacati?! Bolji golman, bolja odbrana, sredina jos nekompletna, a jaci i napad, po cemu ste vi to bolji od Milana?

avatar
JEBACE VAS M. TUMBAS
Saturday, 22.08.2015
16:09

Mozda kad ste vi u pitanju, mi se vise ne vracamo tj. vise ne ostajemo tamo gde smo bili, tu moze da dodje neko drugi. Neka pobedi bolji:-D

avatar
violafan
Saturday, 22.08.2015
15:50

Vidjećeš sutra, ista priča i prošle sezone.

avatar
as roma u srca
Saturday, 22.08.2015
09:15

sampion ROMA, drugi Napoli, za trece mesto ce se boriti Juventus i Fiorentina, a potom slede Lazio, Milan, Inter...., a da za 2 god Serie A se vraca na sam vrh, i stvarno ne razumem zasto toliko mrznje prema Serie A?

avatar
disqus_w6wAUQLGds
Saturday, 22.08.2015
12:56

Decko ti si se zabunio...stavljas romu i napoli ispred juventusa,a svake sezone su 10-15 bodova ispred svih.

avatar
as roma u srca
Saturday, 22.08.2015
16:21

e ove nece biti tako, roma sampion, napoli drugi, juve i fiorentina za trece mesto, zivi bili pa videli

avatar
Lord Bobinho10
Saturday, 22.08.2015
01:36

Roma najveci favorit za titulu pa svi ostali Juve iza njih...

avatar
as roma u srca
Saturday, 22.08.2015
16:22
avatar
Grande Milan
Saturday, 22.08.2015
00:09

Juveu neće biti lako, dosta su promijenili, ali su to odradili odlicno, da su pametni da kupe Iska, pa da plate koliko god treba, bili bi duplo jači nego prošle sezone jer im fali neko kao on, a Roma je potcijenjena, ima fenomenalnu sredinu, dobre stopere i sad izvrstan napad, ne toliko zbog Džeka, ok je on, ali Salah, pa on je igračina, nosiće Romu. Napoli što se tiče igrača je baš precijenjen ali ima dobrog trenera , Inter je masu promijenio, dobro su kupovali, ali Manćini, taj covjek je nevjerovatan, kako je on cijeli svijet ubijedio da je dobar trener volio bih da mi neko objasni, pa da se i ja upustim u trenerske vode, al aj. Lacio i Viola su lošiji za klasu od već pomenutih, a što se tiče mog voljenog Milana, vrijeme će pokazati, vjerujem ja u njega:)

avatar
JEBACE VAS M. TUMBAS
Saturday, 22.08.2015
12:25

Mogao si nesto i da napises o Milanu, to bi bilo OK cak i da nisi navijac.

avatar
JUVENTIN
Saturday, 22.08.2015
00:07

Peta u nizu,pa sesta,sedma......kakav smo perspektivan tim namestili ne moze nam niko nista jos mnogo godina,fenomenalno odradjen prelazni rok,jos kad bi samo uspeli eriksena ili drakslera dovesti mirni smo godinama,sledece sezone dovesti desnog beka i vratiti berardija,eventualno golmana ako supermen resi da mu je dosta i to je to

avatar
Toti 10
Friday, 21.08.2015
23:48

Roma je za sad najbliza Juventusu, ostali klubovi na celu sa Romom mogu da iskoriste samo ove povrede Juventusovih igraca, jer realno Juventus sad nema ceo jedan vezni red, nema vise Pirla, povredjen je Kedira, otisao im je i Tevez koji je igrac poteza, Morata povredjen... Juventus ce imati problema na startu samo to treba neko i da iskoristi.

avatar
Volim nogomet
Friday, 21.08.2015
23:41

Milan ispred Rome? Teško! Nezz kojom logikom to vidi novinar je Roma je jača igrački od Milana ništa nije lošiji ni Napoli ,ni Lazio bar po igračima ,Juve je priča za sebe.

avatar
Juventus Torino
Friday, 21.08.2015
20:31

napoli je jaci od rome..samo pravog trenera da nabave...kad vec smarate o englezima...jesu to oni sto ulazu milijarde poput citya a roma igra ravnopravno sa njima..oni poput arsenala kojeg napoli razbije u dvije utakmice i zavrsi sa isto bodova kao i oni i dortmund u lp? onaj celzi koji kupuje igrace za 100m koji je izdominirao sve u engleskoj i onda dodje juventusu u torino i dobije 3-0 po usima..ah daa..ti englezi koji nikada nista nisu osvojili sa reprezentacijom? a da,jesu svjetsko prvenstvo prije 59godina kada su bili domacini i igralo se vunenim carapama? ehh ti englezi...nemaju veze trofeji..pa oni dovedu igraca za 90miliona eej 90..pa to mora da je ubjedljivo najjaca liga,najbolji fudbal..pa to je too

avatar
IL CAPITANO NEVER DIE
Friday, 21.08.2015
21:56

hahaha,nemoj da si smesan decko,aloo,razbicemo vas sledece kolo!!!FORZA ROMA BREEE!!!!

avatar
po cetvrtu zvjezdicu
Sunday, 23.08.2015
11:46

pa stalno prijetite iz sezone u sezonu da jednog dana mozda se prijetnje i ostvare ali jednog dana .....

avatar
Juventus Torino
Saturday, 22.08.2015
07:13

opusti se momak, ja taman zaboravio prijetnje od prosle sezone i one minuse...a vi vec poceli s novim...uozbiljite se malo, i priznajte sami sebi istinu...

avatar
JUVENTIN
Saturday, 22.08.2015
00:09

Nikad vise milo moje,raspali iturbe i deda toti ce nas sigurno ugroziti,ne zanosi se

avatar
KOPITE96
Friday, 21.08.2015
20:28

Juve prvi svakako, ali Roma druga a ne peta nikako. Inter isto precenjen. Juve, Roma Milan,Napoli, Lazio, Inter, Fiorentina baš ovim redom.

avatar
čombe
Friday, 21.08.2015
19:54

Po meni najjaci tim ma juve bufon-lihtstajner bonuci chielini sandro - markisio pogba kedira(pereira) - dybala - morata mandzukic

avatar
po cetvrtu zvjezdicu
Friday, 21.08.2015
20:13

i ne samo po tebi ima nas jos koji smo uvjereni u isto

avatar
Friday, 21.08.2015
20:33

Čeka se taj amc, kojeg je obećao Marota prije dva dana i ispred njega Dibala i Morata.

avatar
mak_juventino
Friday, 21.08.2015
19:42

Gresis , Seria A se vraca ! Ko to ne vidi , mislim da je pristrasan ! Pustite milione i milione ulozene u PL , ako cemo realno , nista nisu bolji ili talentiraniji od talijana ! Ako dodze dan pare da ne budu glavne u svetu fudbala , englesko prvensto ne bi bilo ni u Top 5 ! Spanci su napred , to se mora priznati , nemci i oni , ali ne toliko koliko se misli ! Ako stvari idu kako treba , moje je mislenje da ce Seria A biti na drugo mesto za jedno 5-6 godina ! Stadione , para od TV prava , da ima 18 mesto 20 timova , sve to se moze uraditi za 5-6 god ! E sad , dali ce se to ostvariti , zavisi jedino od talijane .... FORZA JUVENTUS ! Neka ovo bude najbolja sezona za nas , ali i za talijanski fudbal ...

avatar
AC Milan-najtrofejniji klub na svetu
Friday, 21.08.2015
20:14

Ne vredi. Meni ne objave komentar. Serija A bez novca parira Englezima.

avatar
cesolointer
Friday, 21.08.2015
19:38

aj sto ste stavili Milan ispred Intera( to se nece dogoditi), ali ispred Rome po cemu ?? zbog toga sto je Mihajlovic trener,ocekujem da ce otkaz dobiti do marta...

avatar
po cetvrtu zvjezdicu
Friday, 21.08.2015
20:14

dobro su stavili bez uvrede dobro

avatar
Baxter Stockman
Friday, 21.08.2015
21:35

I Napoli.... Napoli ce biti 6,7.

avatar
Стефан Лукић
Friday, 21.08.2015
19:32

Opasan tekst :D Nastavite ovako, ovo vredi citati a ne vise o De Gei i tome koga Junajted nece kupiti :D

avatar
Alex92
Friday, 21.08.2015
19:31

Iskreno verujem da ce biti slicna sezona kao prosla,Juve bez premca,Roma videcemo,verovatno bolja,Laciu zavisi od plasmana u L.S. ,ako se ne plasiraju bice u borbi za top3,ako udju nemaju dovoljan fond igraca za ta 2 takmicenja,Milan nema dovoljno kvaliteta,a Inter na njihovu nesrecu ima Mancinija,ocekuje se bolja sezona Napolija.Fiorentina slaba,a Sasuolo i Torino ove sezone u donjem delu tabele.Ovo je po meni neka prognoza videcemo koliko je realna.Trebace jos dosta vremena da se Seria A vrati gde je bila,i da forza Lazio:)

avatar
Pope el Berraco
Friday, 21.08.2015
23:46

Fiorentina igra odlicno Paolo Souza je dobar trener na ovim pripremama su dobili i Barsu i Chelsea igraju zaista dobro inter ima sjajan tim nadam se da ce oterati mancinija posle nekoliko kikseva.

avatar
AC Milan-najtrofejniji klub na svetu
Friday, 21.08.2015
19:14

Zasto toliko mrznje prema Seriji A? Koliko uspeha je potrebno pa da se kaze nesto pozitivno, nije bilo dosta prosla sezona? Jel mora finale LS da bude Juve-Roma, a finale LE Fiorentina-Napoli, da bi se jedna pozitivna stvar rekla? Bez novca prestizu Engleze i idu rame uz rame sa svima ostalima, zbog cega mrznja?

avatar
Pope el Berraco
Friday, 21.08.2015
23:48

Zato sto je RTS prenosio 10 godina premijer ligu pa se svi pale na njih i Gojka Andrijasevica.

avatar
AC Milan-najtrofejniji klub na svetu
Saturday, 22.08.2015
14:29

I Pink je prenosio Seriju A pa dzaba izgleda.

avatar
violafan
Saturday, 22.08.2015
11:12
avatar
Friday, 21.08.2015
19:13

Roma sampion, Juve i Milan liga sampiona.

avatar
Alex DeLarge
Friday, 21.08.2015
19:11

Nema sanse da Roma ne zavrsi u top 3, znam da ih ne volis, ali budi realan. Milanu sve zavisi od Ibrahimovica, dok je Inter previse menjao ekipu da bi od starta krenuli jako...

avatar
KOPITE96
Friday, 21.08.2015
20:30
avatar
Friday, 21.08.2015
20:34

Roma će biti druga. Imaju jako dobar tim. Veliki problem za njih će biti bekovi.

avatar
po cetvrtu zvjezdicu
Friday, 21.08.2015
19:08

potpisujem predvidanja ali ipak bi zamjenio mijesta romi i napoliu npr

avatar
JUVENTIN
Friday, 21.08.2015
20:09

Slazem se sa tobom,cak bi napoli i sa laciom zamenuo

avatar
AC Milan-najtrofejniji klub na svetu
Friday, 21.08.2015
19:06

Mozda ce neko reci da nisam navijac, ali ja bi odmah potpisao 3. mesto. Price o tituli su nerealne, em se nismo astronomski pojacali, em se tim ne pravi za jedno leto, pogotovo kad nisi ulagao 8 godina unazad.

avatar
JEBACE VAS M. TUMBAS
Friday, 21.08.2015
19:03

Opet ista pesma:-D Naravno, mogu da razumem metaforu o starom psu, ali da se ostali nece puno pitati?! Inace, poslednja informacija je da se Ferero okurazio da ustvrdi da Sorijano vredi 25 miliona evra...

avatar
rossonero_t
Friday, 21.08.2015
19:27

To je dobra vest za mene, Soriano prosecan igrac, sto bi rekli zabari: Giocatore mediocore

avatar
rossonero_t
Friday, 21.08.2015
20:47

I ja se nadam :D Pa da krenemo na alternative koji su 10 puta bolje (Sissoko, Witsel itd itd)

avatar
JEBACE VAS M. TUMBAS
Friday, 21.08.2015
19:56

To je za mene egzaltirajuca vest, veruj mi, ali taj sad mozda samo tako laje. Nadam se da ce postupati u skladu sa svojim recima:-D

avatar
Gorčilo
Friday, 21.08.2015
19:02

Juve šampion. Kvalifikacije za lš Roma i Milan.

avatar
IL CAPITANO NEVER DIE
Friday, 21.08.2015
21:58

VIDECEMO,VIDECEMO!!!!FORZA ROMA!!!!

avatar
M. Pochettino
Friday, 21.08.2015
19:02

Raspad od lige.Raga!

avatar
Nikola RED_DEVIL
Friday, 21.08.2015
19:49

A liverpul je raspad od tima.

avatar
M. Pochettino
Saturday, 22.08.2015
01:52

Ja sa Liverpulom nemam veze.

avatar
čombe
Friday, 21.08.2015
19:52

25 god bez titule :)

avatar
Mr.Gost
Friday, 21.08.2015
19:00

DZEKOOO OLE OLE OLE DZEKOOO DZEKOOO ROMA UZIMA SKUDETO

avatar
po cetvrtu zvjezdicu
Friday, 21.08.2015
20:16

budi ozbiljan ovo je ozbiljan sajt he he

avatar
JUVENTIN
Saturday, 22.08.2015
00:03

Bice roma sampion kao i svake godine,za vas je bolonja gigant!

avatar
Mr.Gost
Friday, 21.08.2015
22:25

Ja cu da budem ozbiljan i da pustim Dijamanta da govori ali na terenu

avatar
IL CAPITANO NEVER DIE
Friday, 21.08.2015
22:00

OZBILJAN JE!!!!

avatar
Gianluigi Buffon
Friday, 21.08.2015
18:50

Иако мнго лепо написан текст о лиги коју највише волим ипак не могу да не изразим негодовање код овог типовања... све сем шампиона ми није ОК ни близу али хајде, остаје да се види како ће бити. п.с. свака част на тексту.