Ruski fudbal u sve većim problemima

Autor: Beta Beta
sreda 12.11.2014.
00:50
Izvor: Beta

Ruski fudbalski klubovi suočavaju se sa velikim finansijskim problemima zbog sukoba u Ukrajini i slabljenja rublje u odnosu na evro i dolar.

rfpl.org
rfpl.org

Povezane vesti

Vrednost rublje pala je ove godine za četvrtinu u odnosu na evro i trećinu u odnosu na dolar, zbog sankcija Evropske unije, zabrinutosti oko ukrajinske krize i pada izvoznih cena ruske nafte i gasa.

Probleme s novcem sada imaju i fudbalski klubovi, a najviše Rostov, koji je na jugozapadu Rusije, geografski najbliži ukrajinskoj krizi. Klub je prošle godine osvojio Kup Rusije, a sada se nalazi u zoni ispadanja.

Izvor blizak Rostovu rekao je agenciji Asošiejted pres da "igrači nisu primili platu četriri meseca, u julu, avgustu, septembru i oktobru".

"Mislim da su u klubu rekli igračima da će dobiti platu sredinom novembra, što će biti kašnjenje od skoro pet meseci. To nije dovoljno dobro", rekao je izvor koji je insistirao na anonimnosti, pošto mu nije dozvoljeno da govori o situaciji u klubu.

"Mnogo novca, koji je trebalo da ode u fudbalski klub, od vlade, otišlo je izbeglicama u Rostovu i zbog toga je loša situacija u fudbalskom klubu. Nekoliko fudbalera moglo bi na zimu da ode iz kluba kao slobodni igrači ako budu neplaćeni", dodao je on.

Najmanje devet od 16 klubova iz ruske prve lige primaju deo ili sva sredstva od regionalnih vlada, dok su ostala tri u vlasništvu kompanija koje kontroliše država, kao što je Gasprom, koji finansira Zenit iz Sankt Peterburga.

Milijarder Leonid Fedun, koji je vlasnik Spartaka iz Moskve i jedan je od najvećih privatnih investitora u ruski fudbal, upozorio je na probleme sa kojima se suočavaju klubovi koji zavise od države.

"Troškovi su porasli za 50 procenata, a prihodi su ostali isti. Mislim da se pet ruskih klubova suočava sa velikim teškoćama, a pod tim mislim na finansiranje iz državnog budžeta", rekao je on.

Jedna od "žrtvi" finansijskih problema ruskog fudbala je i selektor reprezentacije Fabio Kapelo, koji nije primio platu od juna.

On je u januaru produžio ugovor sa ruskim savezom na još četiri godine, a mediji su spekulisali da je vredan 11 miliona dolara.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Homer J.Simpson
Wednesday, 12.11.2014
01:58

Nek im neko kaze kako je kod nas,u nasem fudbalu,sa parama,uslovima,infrastrukturom,platama,pa ce im biti lakse..........