Ronaldo u Junajtedu - "Za" i "protiv"

Autor: Boris Jovanović
petak 26.09.2014.
09:43
Izvor: Sportske.net

Mančester Junajted sračunao troškove eventualnog povratka Portugalca u klub. Postoje argumenti za obe "škole mišljenja", hoće li Englezi zagristi narednog leta?

Beta/AP Photo/Andres Kudacki
Beta/AP Photo/Andres Kudacki

Povezane vesti

Hoće li se Ronaldo odlučiti za povratak, to on jedino zna, ali su manje-više poznati troškovi transfera.

U Mančester Junajtedu su se verovatno zagrcnuli, naime, Portugalac bi mogao da traži više od 20 miliona evra po sezoni. On će saslušati ponudu bivšeg kluba i onda se odlučiti, a kako pišu engleski mediji Luj Van Gal je veoma zagrejan za ovaj transfer.

Koliko bi koštao Kristijano?

Ako bi dobio ugovor na četiri godine, i ako na to dodate obeštećenje od 70 miliona koliko bi Perez mogao da traži za fudbalera koji narednog leta puni 30 godina, minimalno bi koštao Junajted 150 miliona evra.

To je veliki novac, ako se ima u vidu da je tek dvadesetak miliona manje uloženo u Di Mariju.

Sa jedne strane, treba razumeti želju Van Gala. Prvo, dolaskom Kristijana bi Junajted automatski postao prvi favorit za titulu. Nema razloga da sumnjamo da su mu ostale najmanje dve velike sezone, pa bi na takmičarskom planu za "Đavole" ovo bio najbrži put da se vrate u borbu za sam vrh, i u PL i u Ligi šampiona.

Drugo, na globalnom nivou bi za prestiž, ali i za brend kluba i privlačenje novih sponzora ovo bio ogroman korak napred. Real zarađuje nešto više novca od Mančester Junajteda samo zbog TV prava, kada je u pitanju broj navijača u Aziji i kupovina brenda, odnosno dresova i ostalih stvari, tu su "Đavoli" neprikosnoveni.

Treće, to bi značilo prodor i u Latinsku Ameriku, pre svega u Brazil gde je Ronaldo veoma popularan, a engleski fudbal ipak ne može da se poredi sa španskim.

Teško je proceniti koliko bi novca u marketinškom smislu mogao da vrati Ronaldo, ali da bi bio jak adut na tržištu, u to ne treba sumnjati.

Šta su razlozi "protiv"?

Pre svega da obično rimejk nije tako dobar kao prvi deo filma. Italijani to zovu podgrejanom pastom ili supom, ko zna, možda bi očekivanja od Ronalda bila prevelika.

Drugo, Real bi se vezao za jednog igrača, tačnije ponovo bi postavio stvari naopako, umesto da podmlađuje i stvara novi tim, bili bi praktično taoci Portugalca, ma koliko on bio dobar.

Treće, mnogi veruju da bi njegov dolazak narušio platnu šemu u klubu i da bi pojačao apetite ostalih igrača, pre svega Runija koji je naplaćeniji igrač PL.

Uz to, iako je Van Gal pobornik ovog transfera, on je u prošlosti dolazio gotovo uvek u sukob sa prvom zvezdom, a njegovi timovi pobeđivali su okupljeni oko ideje, ne pojedinca.

Dakle, ima argumenata za obe strane vage.

Prošle sezone je tražio previše novca, sada bi verovatno malo smanjio zahteve, mnogo će zavisiti i od Realove sezone. Ako ne ponove uspehe i Ronaldo oseti da je Real u silaznoj putanji, kao što je bio slučaj sa prvom verzijom "Galaktikosa" koja posle pobede nad Leverkuzenom nikada nije bila ni blizu velikih stvari, Portugalac bi mogao da ode i teško da bi Real mogao, a i hteo da ga spreči.

Ostaje da čekamo leto...

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke