Real stigao Barselonu!

Autor: Boris Jovanović
sreda 13.08.2014.
09:26
Izvor: Sportske.net

Ovo verovatno niste znali, Real Madrid je sinoćnjim trijumfom u Superkupu uspeo da se izjednači sa Barselonom po broju trofeja!

realmadrid.com
realmadrid.com

Povezane vesti

Radi se o broju zvaničnih trofeja, znači šampionatima i kupovima u Evropi i Španiji, kao i mečevima za svetsku titulu, bez obzira u kom formatu su igranu.

Real je najuspešniji klub u prošlom veku, njihova serija je počela 1905. kada su osvojili španski kup pobedom protiv Bilbaoa.

Treba reći i da je Barselona pretekla velikog rivala u 21. veku, sjajna serija Pepa Gvardiole i pregršt trofeja u poslednjih osam godina, računajući i tri evropske titule su bili razlog da Barsa preskoči Real.

Pa šta velikani imaju od trofeja?

Real je osvojio špansko prvenstvo 32 puta, 19 španskih kupova, 9 titula u španskom Superkupu i jedan Liga kup dok se to takmičenje igralo na Pirinejima. Na evropskoj sceni uz 10 titula prvaka Evrope, ima i 2 kupa UEFA i 2 superkupa. Takođe, tri puta su bili prvaci sveta.

Što se Barselone tiče, imaju manje  velikih evropskih trofeja, četiri puta su bili prvaci Evrope, osvojili su dve svetske titule, četiri KPK, tri puta su slavili u Kupu UEFA. Uz to 4 puta su slavili u Supekupu Evrope.

Na domaćem planu, Barsa ima manje nacionalnih titula, 22, ali je zato osvojila rekordnih 26 kupova, a uz to su bili i 11 puta osvajači španskog Superkupa i 2 puta osvojili Liga kup.

Ovo je izvor stalne polemike, u koju je nekako uključen i Milan, koji ima klupski slogan najtrofejniji klub na svetu. Berluskoni računa evropske, ne domaće titule, a argument Reala kada su Milan i Barselona u pitanju je isti. U vreme najveće dominacije Los Blankosa, kada je osvojeno pet evropskih titula nije bilo meča za svesku titulu. Tačnije jeste 1960. na kraju Realove dominacije kada su kao evropski prvaci u dva meča bili ubedljivi protiv Penjarola.

Uz to evropski supekup se igra od 1972. Recimo, Milan ima pet superkupova, Barsa četiri, Real samo 2, ali nije mogao da osvoji to takmičenje ranije, jer nije postojalo, iako je bio evropski prvak.

U svakom slučaju, ovo će biti tema prepucavanja između klubova, na kraju krajeva i nije toliko važno, ali ostaće zabeleženo da su klubovi sada izjednačeni, mada su Realovi trofeji veći i značajniji. Sa druge strane, Barsa može da se podiči da je jedan od nekolicine klubova koji imaju sve evropske trofeje, dok Real nikada nije, i neće naravno, osvojiti KPK.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke