Ranijeri: "Igramo brzinom svetlosti, napadači kao mlaznjaci"

Autor: Beta Beta
utorak 10.05.2016.
13:21
Izvor: Beta

Trener Lestera Klaudio Ranijeri opisao je taktiku kojom su njegovi fudbaleri osvojili Premijer ligu kao "igranje brzinom svetlosti".

Beta/AP Photo/Scott Heppell
Beta/AP Photo/Scott Heppell

Povezane vesti

Trijumf Lestera u Premijer ligi često se ove sezone poredi sa uspehom Atletiko Madrida u Ligi šampiona. Mediji i navijači poredili su Ranijerija i trenera "jorgandžija" Dijega Simeonea, ali "tinkerman" nije želeo da govori o toj temi.

"Nije na meni da sudim o tim stvarima, a što se tiče Simeonea, mogu samo da kažem da igra kao Italijan. Možete da pričate i o Johanu Krojfu ili Arigu Sakiju, ali u italijanski stil se ne treba mešati", rekao je Ranijeri za Gazeto delo sport.

On je ocenio i da ljudi vole Lester jer stvara mnogo šansi i odbacio je kritike da njegov tim često gubi loptu.

"Neki se danas žale da često gubimo loptu, ali to je prirodno kad tim igra brzinom svetlosti. Gledaoci nas vole jer stvaramo mnogo šansi. Moji napadači imaju svu slobodu da napadaju i seku linije. Uvek im kažem: 'Ne zaboravite da sam ja Italijan, moramo da znamo kako da branimo pre svega ostalog'", objasnio je Ranijeri.

Novinari Gazete zamolili su trenera da opiše kako je došao do taktike za ovaj istorijski tim.

"Prošle sezone su igrali sa trojicom pozadi i ja sam hteo da to postepeno promenim u četiri igrača u odbrani. Onda sam gledao prijateljske i shvatio sam da se mučimo protiv nižerazrednih timova i odmah sam to promenio", objasnio je Ranijeri.

Napad i sredina terena su bili ono što je iznenadjivalo rivale u Premijer ligi.

"Ključeve napada sam hteo da dam našem prvom strelcu Leonardu Uljoi, ali on je imao problema da udje u formu. Tada sam se odlučio za (Šindjija) Okazakija i (Džejmija) Vardija. Rekao sam im: 'Hoću da igrate kao mlazni borbeni avioni. I oni su to uradili protiv krupnih defanzivaca u Premijer ligi. Da ne pominjem da sam imao Kantea u sredini. Nikada nisam video nekoga da tako trči. Nije hteo da odmori čak ni kada sam mu to govorio", naveo je italijanski trener.

Ranijeri je naglasio da ne veruje da postoji bilo šta zvano pobednički sistem.

"Ako trener oseća da mu odgovara neka određena postavka, zašto je menjati. U Valensiji krajem devedesetih su hteli da igram tiki taku, koja je i tad postojala. Ali, direktorima sam rekao da su doveli pogrešnog trenera i da ne volim da zadržavam loptu. Bio sam siguran da će me šutnuti, ali stali su uz mene. Imali smo isti broj šuteva i centaršuteva kao i Barselona sa Rivaldom i Luišom Figom", rekao je Ranijeri.

On je kazao da je tokom cele sezone bio oprezan.

"Na kraju svake utakmice, čak i najneizvesnije, protivnički trener bi govorio: 'Bravo, zaslužujete titulu'. Ja sam im odgovarao: 'Moramo da budemo kao alpinisti, koji uvek gledaju na gore i nikad na dole, da ih ne bi uhvatila vrtoglavica i da ne bi pali'", rekao je Ranijeri.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

3 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Red blood
Tuesday, 10.05.2016
19:39

Toliko godina na klupi,a trofej osvojio tek sad,kada se najmanje nadao.nIli bolje receno,kada se uooste nije nadao. :-)nBravo Ranijeri.

avatar
MaNcHesTeR_ed
Tuesday, 10.05.2016
19:37

Svaka cast, bolje sutnuti 30x na gol protivnika nego kao LVG 70% posed lopte, uspavanka za navijace, 1 ili 2 dobre sanse za gol, i golman da bude najbolji igrac...

avatar
pazza.INTER.amala
Tuesday, 10.05.2016
14:01

Gospodin,sve je objasnio.Ako Lester zeli jos jednu dobru sezonu mislim da im treba,Slimani,krilo,zadnji vezni i stoper,jer sledece sezone ce igrati i Ligu Sampiona,a to je najmanje 6 meceva.