Premijer Liga, trinaesti vikend

Autor: Miloš Marković
utorak 02.12.2014.
14:37
Izvor: Sportske.net, Vuk Bošković

Čelsi je kiksnuo, Siti se približio. Uzbuđenja u najatraktivnijoj ligi na svetu tek počinju. Pročitajte pregled nedelje našeg prijatelja Vuka Boškovića.

Beta/AP Photo/Scott Heppell
Beta/AP Photo/Scott Heppell

Povezane vesti

Čelsi protiv Sitija, možda

Nakon pobede i Čelsijevog nerešenog rezultata protiv Sanderlenda, opšti utisak je da se Siti „vratio“ i da će sada krenuti u poteru za Čelsijem.

 To je sasvim moguće, čak i verovatno, ali i dalje postoji znak pitanja da li je stvaranje tog narativa proisteklo samo iz toga što se Siti stvarno jeste „vratio“, ili možda iz potrebe da se stvori bilo kakva vrsta sukoba, drame i takmičenja u ligi koja od svog početka pre tri meseca ima samo jednog, čistog favorita za titulu.
 
Ali bez obzira na sve to, Siti juče jeste ostvario sjajan rezultat. Dao je Sautemptonu više golova nego što su svi ostali timovi dali zajedno na stadionu „Sent Meris“ ove sezone. Igrali su kompaktno, disciplinovano, tvrdo. Nasri i Navas su se ubili od trčanja i zatvaranja krilnih bekova Klajna i Bertranda. Jaja Ture je izgledao kao Jaja Ture. Agero je verovatno trebalo da dâ gol, ali kada vam sudija uradi ono što je juče Džons njemu, sasvim je razumljivo da malo ispadnete iz ritma. Siti je možda po prvi put ove sezone stvarno izgledao kao prvak koji namerava da odbrani svoju titulu. (Može se za sada zanemariti što je Mangala i dalje užasno problematičan i što se Kompani sve češće povređuje.)

Uglavnom, od nastanka Premijer lige, ko je prvi na tabeli na početku januara na kraju i osvoji titulu. Ima mnogo utakmica da se odigra u narednih mesec dana, i Siti mora da dâ sve od sebe da se ovih 6 bodova razlike smanji što je više moguće.

Britain Soccer Premier League

Sautempton: bez pritiska

Kada sam pre nekoliko nedelja napisao da će svi u klubu izgledati kao genijalci zbog svega što su uradili tokom leta, bilo da je tada sve ispalo onako kako su zamislili ili ne, nisam rekao jednu ključnu stvar koja je, ironično, juče učinila da bez obzira na rezultat, uprava kluba izgleda još genijalnije: odbijanje Šnajderlinovog zahteva za transfer. Ta odluka je najbolji argument za „sve one igrače smo namerno prodali jer smo znali da ćemo dovesti još bolje.“

On je užasno falio timu u drugom poluvremenu. Naravno, uvek će vam faliti vaš najbolji igrač, bez obzira na veličinu tima, ali Kuman nije imao nikoga na klupi, niti uopšte ima bilo koga u klubu, ko može da zameni Francuza koji je kao klinac došao iz Strazbura i razvio se zajedno sa klubom koji je krajem prošle decenije bio u slobodnom padu (u sezoni u kojoj je on došao, klub je ispao iz Čempionšipa). Da je Šnajderlin ostao na terenu, ne bi Aldervajreld bio taj koji neuspešno uspeva da izblokira Tureov šut. Da je Šnajderlin ostao na terenu, verovatno ni Siti ne bi imao toliko kontri koje su i dovele do poprilično nepravednog finalnog rezultata, iako je Siti svakako zaslužio pobedu.

Kuman sigurno nervozno čeka rezultate skena, ali u suštini, Sautempton nema zbog čega da brine. Do kraja nedelje, oni će igrati protiv Arsenala i Junajteda.

To su tri utakmice u sedam dana protiv velikih timova. I da izgube sve tri, što je i više nego moguće, oni neće imati nikakav problem. Možda su se neki navijači ponadali da je moguće juriti titulu, jer navijači su uvek takvi, optimistični i pristrasni, ali Kuman je previše dobar menadžer da bi gajio takve iluzije. Sautempton je uradio neverovatnu stvar tokom naredna tri meseca i za razliku od gotovo svih timova u ligi, oni ove utakmice tokom prazničnog perioda mogu da igraju bez pritiska i bez imperativa da ostvare sjajne rezultate. Šta god da se desi u narednih mesec dana, „Sejntsi“ će novu godinu dočekati u gornjem delu tabele, a svako ko se kladio da će tako biti na početku sezone, imaće dosta, dosta novca da potroši na kupovinu prazničnih poklona.

Britain Soccer Premier League

Vest Hem: iz senke
 
Svi su sa pravom koncentrisani na uspeh Sautemptona, ali Vest Hem je odmah iza njih gotovo u svakom smislu, a ako bude kako navijači Arsenala i Junajteda žele, biće odmah iza njih i po broju bodova naredne nedelje. Letos, pod pritiskom navijača i vlasnika, Olerdajs je bio primoran da se prilagodi, da se razvije, da evoluira kao menadžer.

Rezultati su sjajni. Vest Hem je i dalje, kao i svaki Olerdajsov tim, tvrd, ozbiljan i kompaktan pozadi. Razlika je samo u tome što su kao tim otkrili da je moguće istovremeno i imati bedem ispred gola i biti opasan u napadu. Gol kojim je Kresvel doneo pobedu nad Njukaslom je baš primer ove evolucije. Ranije, Olerdajsov levi bek, bez obzira koliko bio talentovan napadački, ne bi bio u poziciji u kojoj je Kresvel bio u subotu. Ne bi nastavio kretnju ka golu osim ako ideja nije da dobije loptu. Kresvel je krenuo napred da dodatno pritisne odbranu protivnika iako je to značilo da je opasnost od moguće kontre veća. Da, lopta je srećno došla do njega, ali u Olerdajsovom Vest Hemu iz prošle godine, ili njegovom Blekburnu, ili Boltonu, levi bek bi stajao na liniji centra i pazio da ne krene kontra.

Pitanje je samo šta će se desiti ako se povrede nastave, ako južnoamerička klika Vest Hema koja je tako dobro igrala ove jeseni prestane da daje golove, i ako Vest Hem zaređa dva, tri poraza. Da li će se Olerdajs vratiti svojim instinktima i zatvoriti se zbog straha od ispadanja iz lige, ili će Vest Hem nastaviti da bude uzbudljiv, agresivan i opasan tim koji će se do kraja sezone takmičiti za mesto u Evropi?

Ireland US Soccer

Roj Kin: opet isto

Kada je objavio svoju biografiju pre par meseci, sve je izgledalo kao jedan veliki Kinov pič da dokaže da se „promenio“. Jesu se svi koncentrisali na njegov sukob sa Fergusonom, i jesu mediji, gotovo nepravedno, na sve što je rekao i napisao stavljali najnegativniji mogući spin, ali činilo se da je Kin ostavio iza sebe svoju personu „opasnog tipa“. Pristao je da bude asistent i u Aston Vili i u reprezentaciji, nije davao eksplozivne izjave, sedeo je mirno i pokušavao da izgradi novu reputaciju.

Ali nikog nije iznenadilo kada je Vila objavila da je otišao iz kluba i niko nije poverovao u priču o „hoću da provedem više vremena sa porodicom.“ Vrlo brzo je izašlo da je razlog bio taj što se posvađao (ili gore) sa igračima Vile koji, po njegovom mišljenju, nisu dovoljno ozbiljno trenirali. Kin je propatio dosta zbog svog sukoba sa Fergusonom. Oteran je iz kluba iako je radio ono što je oduvek radio, samo nije shvatio da Ferguson više ne želi takvog kapitena, tj. da više ne želi njega. Ali davno je bio taj intervju za klupsku televiziju zbog kojeg je oteran, i davno je bila njegova igračka karijera. Čak su i njegovi menadžerski pokušaji deo „istorije“.

Ili će se stvarno promeniti, ili će se ubrzo vratiti poslu analitičara na televiziji za koji je više puta rekao da mrzi.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

3 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
NIKE
Tuesday, 02.12.2014
15:58

Ljudi ja i dalje tvrdim da je Chelseau najveći konkurent za titulu United, iako razlika stoji 11 bodova, United ne igra Evropu, sada im se polako vraćaju povređeni igrači i po meni oni će biti sve bolji i bolji do kraja još Van Gal je mnogo bolji strateg od Pelegrinoa, tako da moje mišljenje je da će United završiti makar drugi, mada ako se pojačaju dovoljno u Januaru onda bi mogli biti konkutrenti i Mourinhu za titulu, iako je realnost da je Chelsea i dalje favorit broj jedan.

avatar
elfideo7
Tuesday, 02.12.2014
17:57

Iz ovih utakmica u decembru ćemo vidjeti moze li United da poremeti planove Chelseau iako sumnjam ali eto , poceli su da igraju kako treba nadam se da cemo se u ovome mejsecu vratiti u borbu za titulu !!

avatar
Adnan
Wednesday, 03.12.2014
00:49

Kad bi Celzi imao Junajtedove povrede,sumnjam da bi bili u top 4.A sezona je jako duga...