Predsednik UEFA u Zagrebu o regionalnoj ligi, proširenom EP i Mondijalu, video tehnologiji...

Autor: Darko Mitrović
utorak 20.12.2016.
15:53
Izvor: Sportske.net, jutarnji.hr

Novi predsednik UEFA Aleksander Čeferin sastao se u Zagrebu sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, a posle sastanka, u društvu predsednika HNS Davora Šukera odgovarao na pitanja novinara o najaktuelnijim temama.

Beta/AP Photo/Thanassis Stavrakis
Beta/AP Photo/Thanassis Stavrakis

Povezane vesti

Naravno, glavna tema bila je potencijalna regionalna liga o kojoj se toliko polemiše u regionu u poslednjih mesec dana.

Međutim, kao i pre nekoliko dana, Čeferin je jasno stavio do znanja da je do realizacije te ideje veoma dug put.

''Razlika između velikih i manjih je svake godine veća. Dobili smo više ideja o nekim međudržavnim ligama, iz Škotske, iz Holandije, ljudi razmišljaju o tome, ali to ne znači da će to biti i liga bivše Jugoslavije. Ako se nešto i napravi biće iz više susednih država i da bude ulaznica za Ligu šampiona ili Ligu Evrope. Ali više od razmišljanja nije se dogodilo'',
konstatovao je Čeferin, a prenosi ''Jutarnji list''.

Kada je Liga šampiona u pitanju, on je priznao da veliki klubovi vrše pritisak da se promeni sistem takmičenja, ali Čeferin uverava da će promene biti takve da se ne dozvoli nekakvo zatvoreno elitističko takmičenje.

''Novi format je malo gori za srednje i manje klubove, ali još uvek je to Liga šampiona i nije elitističko takmičenje, igraće i klubovi koji nisu elita'', poručio je Čeferin.

Proteklo Evropsko prvenstvo imalo je rekordan broj učesnika, koji su mnogi ocenili kao preteran, ali Čeferin podseća da je ostvarena rekordna zarada u odnosu na ranije šampionate.

Sada se priprema i promena sistema takmičenja na Svetskim prvenstvima na kojima bi ubuduće učestvovalo čak 48 klubova.

''Želimo znati koliko će biti evropskih zemalja, šta je s kalendarom, zasad to nismo dobili. Kongres je 9. januara, dok ne znamo sve informacije teško je zauzeti jasan stav. Ako bi bio taj format, moralo bi biti bitno više evropskih država'', istakao je Čeferin.

Što se tiče video tehnologije, njenu primenu mogli smo da vidimo i na svetskom klupskom prvenstvu proteklih dana, ali Čeferin tvrdi da je u pitanju samo eksperiment i da ga UEFA još uvek ne namerava da uvodi.

A kada je u pitanju sastanak sa premijerom Hrvatske, Čeferin je otkrio da se razgovaralo o problemima sa navijačima i infrastrukturom

''Mi smo spremni pomoći, ali za to treba i pomoć lokalne samouprave i Vlade. Premijer je obećao da će pomoći

Teško s Hrvatskom vladom mogu dogovoriti nešto konkretno u vezi navijača jer mi nemamo mogućnosti da sankcioniramo navijače i sređujemo situaciju u Hrvatskoj. Postoji ozbiljan mogućnost za najoštrije sankcije protiv hrvatskog fudbala, ne samo reprezentacije nego i klubova. Tu i HNS i država moraju učiniti svoje. Kako, oni moraju reći''
, zaključio je Čeferin.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

2 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Povratak kralja #47
Tuesday, 20.12.2016
19:32

Ligu šampiona treba da igraju samo šampioni svojih država, od 53 države kroz kvalifkacije da se dođe do 32 ili 48 klubova koji će igrati LŠ, to je jedino pošteno. Najbogatiji imaju mogućnost da imaju čak 5 predstavnika u LŠ, a nas 6 država treba da ih moli za jedno mesto? Pa da li je to normalno? Naravno da nije, zato su se oni i toliko obogatili, a mi toliko osiromašili. Sve ostale države i svi ostali klubovi treba da se izbore za pravo da ako i dođe do takve lige (najbogatijih) pobednik te lige nema zvanje šampiona Evrope jer u njemu nema pravo da igra (cela) Evropa!

avatar
Czvlfcint
Tuesday, 20.12.2016
18:22

Ligu sampiona trebaju da igraju sampioni svojih drzava ili promeniti naziv u liga bogatih